Znudziły nam się zwykłe kanapki. Kupiłam ostatnio pastę rybną, była pyszna i wpadałam na pomysł, żeby robić teraz różne pasty dla odmiany. Jakie pasty możecie polecić?
Ps. Ja robię pastę twarogową (w moich przepisach), a mama makrelę ucierała z masłem i pieprzem. Jadłam też sardynki w oleju ugniecione ze szczypiorem i ogórkiem konserwowym z dodatkiem ziół prowansalskich.
mam kilka past w swoich przepisach.jajeczna lubie najbardziej
Witaj ja robie taką
1makrela, 3 jaja ugotowane na twardo, 5 dag żółtego sera, majonez, masło, szczypiorek, sól, pieprz.
Makrelę pozbawić ości ( nie cierpię tego robić...), pokroić na małe części, dodać starte lub pokrojone w kostkę jajka, starty na małych oczkach ser, dodać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę majonezu. Kto lubi bardziej tłuste rzeczy może ilość masła i majonezu zwiększyć.
Całość wymieszać, żeby uzyskać jednolitą masę. Dodać sól i pieprz do smaku, na koniec posiekany szczypiorek.
Masę przemieszać i już można smarować nią kanapki ( Nie trzeba ich smarować masłem).pychotaaaaa
robię też taki paprykarz, też jest pyszny
1 duża makrela wędzona
100g ryżu
4 lyzki przecieru pomidorowego
2 lyzki ketchupu
1 cebula
2 lyzki tłuszczu ja użyłam margaryny do smażenia
ziele angielskie, liść laurowy
sol, pieprz
Ryz ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 2 kulek ziela angielskiego i 1 liścia laurowego. Rybę obrać z ości i zmielić, na koniec wrzucić do maszynki 2 lyzki ugotowanego ryżu i tez zmielić ( robię tak bo dużo ryby zostaje w maszynce). Cebule obrać i pokroić w kostkę. W rondlu roztopić tłuszcz i zeszklić na nim cebulkę. Pod koniec dodać ketchup i przecier. Całość wymieszać z ryba i ryżem. Doprawić do smaku sola i pieprzem lub czym kto lubi:))
Wątróbka drobiowa usmażona z cebulką i zmiksowana z odrobiną masełka. Mój mężuś robi coś takiego : resztki mięsa z kurczaka z rosołu , jajka na twardo , drobno pokrojone korniszonki , majonez.
Też robię taki paprykarz, ale zamiast makreli dodaję puszkę lub dwie tuńczyka i cebulę podsmażam z tartą marchewką.To jest lepsze od paprykarzu ze sklepu.
Skuszę się na wypróbowanie obu wersji.Od kupnego paprykarza wolę sałatkę rybną,ale taki domowy...chyba warto
Pasta z jaj z wędzoną rybą, Pasta z jaj z szynką, Pasta z jajz żółtym serem, pasta z wątróbek bez pieczenia, Pasta myśliwska, Pasta z jaj z twarogiem, Pasta z jajz musztardą, Pasta z jaj i wędliny, Pasta z jaj i mięsa, pasta z jaj ze śledziem, Pasta z jaj z koncentratem pomidorowym, Pasta z pasztetem wiele,wiele innych.
A gdzie te przepisy? tutaj na WŻ?
http://wielkiezarcie.com/recipe35537.html,
http://wielkiezarcie.com/recipe35524.html
http://wielkiezarcie.com/recipe35538.html
http://wielkiezarcie.com/recipe35525.html
http://wielkiezarcie.com/recipe35522.html
http://wielkiezarcie.com/recipe35523.html
http://wielkiezarcie.com/recipe37740.html
http://wielkiezarcie.com/recipe35521.html
http://wielkiezarcie.com/recipe35535.html
http://wielkiezarcie.com/recipe35280.html
http://wielkiezarcie.com/recipe35284.html
http://wielkiezarcie.com/recipe37287.html
http://wielkiezarcie.com/recipe35282.html
http://wielkiezarcie.com/recipe63032.html
Przeglądać pasty wiem jak :) Chodziło mi tylko o te, które ktoś sprawdził, że smaczne. Te podane Twoje dwie wyglądają super!
ta jest smaczna....
1 puszka tuńczyka
5 jaj
4 łyżki groszku konserwowego
0.5 cebulki
majonez sól i pieprz
polecam - sama taki zestaw wykombinowałam i było pycha
Nie wiem czy ten ,,przepis" znasz , http://wielkiezarcie.com/recipe55787.html
Pasta z awokado: http://wielkiezarcie.com/recipe15168.html jest rewelacyjna, zrobiłam wczoraj. Taka inna niż zwykle. Proponuję więcej cytrynki lub cebuli, żeby nie była mdła. Dziękuję za przepis!
http://wielkiezarcie.com/recipe15168.html zdecydowanie ta :) jak już wcześniej zauważyła ulla :)
Szybka i smaczna-http://wielkiezarcie.com/recipe54833.html
a moze taka http://wielkiezarcie.com/recipe24930.html
Najwyżej powtórza się,bo nie przeglądałam powyższych propozycji.Podaję tylko sprawdzone i ulubione przez nas.
Jajka na twardo,posiekane lub utarte z sardynkami w oleju (na mała puszkę sardynek daje zazawyczaj dwa jajka.Sardynki mogą być podwędzane.do tego można dodać drobno posiekana cebulkę (najlepiej czerwoną) i ew.natkę pietruszki.
Makrela wędzona utarta z twarogiem,znowu ew.do tego cebulka lub szczypior.
Twaróg lub dobry tłusty ew.półtłusty ser utrzeć z pastą "Ajvar"lub czerwonym "Pesto" (ja używam ajvar-ostry-2-3 łyzki),do tego dodać pokrojoną w paseczki pieczeń z piersi indyczej (z kurczaka) czy jakąolwiek wędlinę drobiową.Najczęściej podaję to na "łódkach"z cukinii-młoda,przekrojona na połówki,lekko wydrążona i zblanszowana (powinna być lekko twarda,chrupiąca),ale równie dobrze smakuje z pieczywem.
Groch tzw ciecierzyca (cieciorka)-ugotowany do miękkości,zmiksowany z czosnkiem.Przyprawy dowolne,u mnie tylko sól i pieprz.
Dwie puszki tuńczyka w sosie własnym lub oleju (ew oba)-podrobić.Skroić do tego 3-4 łodygi selera naciowego (bardzo drobno),1 niewielką czerwoną cebulkę,trochę natki pietruszki (można ją wymieszać czy posypać na wierzch),troszkę otartej skórki z limonki lub cytryny,1-2 łyzki soku z cytryny,ze dwie łyżki majonezu.Przyprawy-dowolne,ale ja dodaję tylko odrobinę soli i białego pieprzu.
Najlepiej smakuje na "łódkach cykorii_surowej),ale do pieczywa też super."Pastę'można przechowywać dłużej,ale na cykorię kłaść bezpośrednio przed podaniem,bo podcieka nieco sokiem,jak dłużej postoi.Zaręczam,że pyszne.Nie spotkałam jeszcze osoby,której by nie smakowała.
Dodaję tak na raty-dorsz,najlepiej gotowany na parze,ale moze być także smażony,ale bez panierki (można ja zdjąć),do tego cebula,kiszony ogórek,pieprz,sól.Można dodać troszkę oleju lub mięso z dorsza utrzeć najpierw z miękkim masłem Tak samo mozna przyrządzić z dorsza wędzonego czy makreli.
Czasem kupuję tzw "brzuszki"wędzone z łososia.Można je utrzeć lub zmiksować z serem,ale chudym lub półtłustym.do tego cebula zwykła lub szalotki,Ew,kiszsony ogórek.
Dla amatorów "surowizny"-niby tatar.
Surowa kiełbasa tzw cebulowa,siekana cebula,żółtko,trochę maggi,pieprz czarny.Oczywiście,jak w tatarze,możne być jeszcze kiszony ogórek czy grzybki.
"Domowy"Ajvar-upieczona papryka plus pieczony bakłażan ew.cukinia,zmiksowana z czosnkiem, i oliwą) sół i pieprz.Smaczny sam na chleb lub jako dodatek właściwie do większości kanapek.
"Twaróg lub dobry tłusty ew.półtłusty ser utrzeć z pastą "Ajvar"lub czerwonym "Pesto" (ja używam ajvar-ostry-2-3 łyzki),do tego dodać pokrojoną w paseczki pieczeń z piersi indyczej (z kurczaka) czy jakąolwiek wędlinę drobiową.Najczęściej podaję to na "łódkach"z cukinii-młoda,przekrojona na połówki,lekko wydrążona i zblanszowana (powinna być lekko twarda,chrupiąca),ale równie dobrze smakuje z pieczywem."
wreszcie jakieś sensowne zastosowanie cukini, a nie tylko krojona, smażona tak czy siak, jako wypełniacz potrawy. Brawo Jola! jeszcze dziś skoczę do Kauflandu (mieszkam tuż obok) i będzie prima kolacja
Zrobiłaś?Chciałam wiedzieć,czy Ci smakowało,bo mi bardzo.Poza tym unikam kanapek,bo często w pracy nie miałam warunków na zjedzenie czegoś innego i jadłam je za często.
Prosta i pyszna http://wielkiezarcie.com/recipe42612.html
A ja dziś pokombinowałam z produktów z lodówki. Miałam apetyt na oliwki i zainspirowana Waszymi pomysłami (za które serdecznie dziękuję i wypróbuję) zrobiłam Pastę kanapkową oliwkową (w moich przepisach - http://wielkiezarcie.com/recipe65791.html)
Dziś na śniadanie zrobiłam pastę z ostroboka - z oliwkami, majonezem i twarogiem. Bardzo mi smakowała - chuda ryba dobrze równoważyła tłustość majonezu.
ja na szybko robię pastę z serka topionego kremowego i jajek na twardo
jajka z serkiem ugniatam widelcem ,dodaje jak mam szczypiorek i doprawiam solą
nam smakuje
z makreli to dość często robimy pastę (piszę robimy, bo luby uciera w makutrze) ale dodajemy nie tylko pieprz, ale też pokrojone z drobiutką kosteczkę korniszony i świeżą cebulę
Pasta serowa albo pasta z bryndza, ze świeżym szczypiorkiem, jajeczna, ze szprotkami, na bazie twarogu lub masła i serka topionego plus jakiś dodatek:)
A ja mam dwa pytania:
1. zauważyłaś, że bryndza bryndzy nierówna? jedna zachwyca smakiem i konsystencją, a inna rozczarowuje?
2. czy szprotki do pasty rozgniatasz z wnętrznościami? (pewnie idiotyczne pytanie, bo jak te maleństwa pozbawić środka...)
Ja jadłam na Słowacji "Bryndzowe halusky" i wiem, że bryndzy nie tknę. Może nie jadłam właściwej?
Zdecydowanie nie jadłaś właściwej - ja odponad 15 lat szukam smaku bryndzy z Zakopanego, ze starych dobrych czasów, gdy ciocia koleżanki mieszkająca w Zakopanem prowadziła nas do zaznajomionej baby sprzedającej na ryneczku nieoszukane oscypki i brydzę. Kupowałam tę bryndzę i wyjadałam paluchami po drodze domu, nie mogąc się doczekać kulturalnej konsumpcji.
Teraz od czasu do czasu kupuję bryndzę z Krakowskiego Kredensu, ale to nie bryndza tylko serek z domieszką bryndzy. Drogi, ale przynajmniej nie podśmiarduje tak mocno jak niektóre dostępne w handlu :D I jest łagodny w smaku - do pieczywa nawet nawet.
szprotki bardzo łatwo obrać możesz spróbować ukręcić raz głowę i wyciągnąć kręgosłup przez nacięty i wypatroszony brzuszek lub dla mniej wprawionych obciąć głowę nożem podważyć filet wyciągnąć kręgosłup i już ja wędzone zawsze obieram choć mówią że zdrowiej jeść w całości jednak może ze mnie taki francuski piesek że wolę czyste mięsko
najszybsze pasta świata puszka tuńczyka w sosie własnym dobrze odsączona wymieszana serkiem ostrowia naturalnym lub ziołowym bywa na każdej mojej imprezce wzbogacając tartnki swoim cudownym smakiem
robię tez jeszcze
- makrelę jajko na twardo i 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego doprawiam sól pieprz
- makrelę 2 jajka na twardo i szczypiorek najlepiej gruby
z past kanapkowych to pasta która mnie zaskoczyła prostota i smakiem- kilka łyzek czerwonej soczwicy ugotowac (8-10 minut), w miedzyczasie podsmazyc pokrojoną w kosteczke cebulke, wymieszac, dodac pieprz i majeranek- i na kanapki.
pozdr
Ja robię cztery pasty:
1) twaróg, śmietana lub jogurt naturalny, rzodkiewka ( w kostkę lub starta na grubych oczkach), szczypiorek lub tylko jedno, sól
2) jajka, majonez,szczypiorek, sól,pieprz
3) makrela obrana ze skóry i z ości, keczup
4) wątróbka drobiowa smażona z cebulką na oleju (zmielić lub zblendować)
Wszystkie są pyszne, ale teraz z pewnością będę robić więcej past już mnie kilka zainteresowało.
Pamiętam że kiedyś jadłam taką pastę robioną z kiełbasy i keczupu, ale to nie mój smak.
Dopisano 14-05-02 21:18:43:
Przypomniałam sobie jeszcze taką pastę którą czasem robię nadziewając jajka, a właściwie białka jajek. Wykorzystuję żółtka, puszkę tuńczyka w sosie własnym odsączoną, majonez, sól,pieprz i albo korniszony albo rzodkiewka albo papryka ewentualnie szczypiorek (chodzi o kolor i ostry smak). Zawsze jej jakoś więcej wyjdzie niż jest tych białek, więc później jest zjadana z pieczywem. Myślę, że można zrobić z całych jajek.W moich przepisach jest Smarowidło z kurczaka. Bardzo dobre na kanapki :)
Może moja ,,Jajeczna Rozpusta" przypadnie Ci do gustu.... http://wielkiezarcie.com/recipe104898.html
Dziewczyny przypięłyście się do 2011 roku
Długi ,,łikend" zrobił swoje....hi hi..... i na oczy mi siadło....... ciekawe co to za objaw.....? muszę już chyba ....TO.... odstawić......
To nic nie szkodzi, przecież można dalej pociągnąć ten wątek. Myślę, że wart jest odświeżenia i inni też mogą skorzystać oraz nadal dodawać różne ciekawe propozycje. :)
To nic nie szkodzi, przecież można dalej pociągnąć ten wątek. Myślę,
że wart jest odświeżenia i inni też mogą skorzystać oraz nadal dodawać
różne ciekawe propozycje. :)
Genau...jak mawiali starożytni Rosjanie...