Syna ma urodzinową imprezę dla przyjaciół. Ponieważ dzieciaki 10 letnie raczej przy stole nie będą siedzieć, chciałabym przygotować dania, które są w stanie łapać w locie między zabawami, takie na jeden kęs, brane w paluchy. I coby te paluch zbyt się nie uwalały :) Paluszki i chipsy to standard, ale chciałabym jeszcze i coś słodkiego i coś konkretnego.
Ograniczenie: nie mam piekarnika, ani dużej blachy. Mam mikrofalę i prodiż. Nie mam pieniędzy, ale Synka kocham i chcę go porozpieszczać.
"Ograniczenie: nie mam piekarnika, ani dużej blachy. Mam mikrofalę i prodiż. Nie mam pieniędzy, ale Synka kocham i chcę go porozpieszczać." JESTEŚ WIELKA Mam córeczkę w podobnym wieku:):) u mnie się sprawdzają kanapki. Robię takie bużki, kotki i co mi tam wyobraźnia podpowie.:):)
Może krakersy z pastami wyciśnietymi przez dekorator bądź tutkę z papieru. Możesz przełożyć wafle masą krówkową lub którąś z zasobów stronki. Może nugetssy ale z filetów z udek , dużo tańsze od filetów. Owoce z bitą śmietaną?
przygotuj kurczaka marynowanego na ostro jak lubisz i nadziej na patyczki -- pomiedzy wykalaczka a szaszlykowym kijem -- upiecz i piekarniku i mozesz podawac na zimno lub cieplo po mikro .:) sosik czosnkowy do tego i jest:)
Upieką się w prodiżu? Nie mam piekarnika. Nigdy nie marynowałam kurczaka...:( Ale poszukam w przepastnych zasobach WŻ. Nuggetsy dobry pomysł. Pomyślę też o andrutach - paluchów nie powalają. Będzie łącznie 6 osób, jak uda mi się kupić gdzieś taniej piersi kurczaka to chyba z 2 podwójnych porcji wyjdzie aż nadto. A jak zrobić sos słodko - kwaśny taki jak w MacD.?
Szaszłyczki można usmażyć na patelni, kawałki mięska na zmianę z pieczarką lub papryką, lub czymś co lubią dzieciaczki. Możesz tez wczesniej usmażyc malutkie kulki z mielonego i też nadziać na patyczki z dodatkiem wrzywa lub sosem na zimno lub ciepło, jeśli nie chcesz smażyc to możesz ugotować malutkie pulpeciki.
Duniaszko w Tesco są filety kurze po nie całe 10zł/kg
tańszych nie widziałam.
możesz tez zrobić hamburgery ja kupuję bułki obojętnie jakie, smaże mielone tylko wtedy nadaje im kształt kotletów hamburgerowych do tego na talerzu pokrojone warzywa i każdy sobie bierze co tam lubi.
Pozdrawiam
jeszcze mi przyszło do głowy, że możesz na patelni usmażyć kawałki kiełbaski zwyczainej i tez nadziac je na wykałaczki
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=243031&post=243031&offset=50
Pomijając torty- może znajdziesz jakąś inspirację? ( pewnie link mam nieaktywny, ale to jest temat Aloraim w dziale Galeria, na drugiej stronie jest :) "tort garfield..."
Może jakies wesołe koreczki ( kolorowe)?
Moze kanapeczki wycinane wykrawaczką do ciastek- w formie gwiazdek, serduszek, kwiatków?
Dzieci chyba też lubią makaron, naleśniki, racuszki, frytki, hamburgery, hot-dogi...
Jeśli chodzi o słodkości- to przypominam o możliwości zrobienia sernika, albo jogurtowca na zimno- do tego nie trzeba piekarnika, ani prodiża...;))
Moja księżniczka przepada za zieloną galaretką;) więc moze słodkość to różnokolorowe galaretki w szlance? np z bitą śmietaną, albo owocami?
Coś wymyślimy :)
A kiedy ta impreza?
Jeszcze przyszły mi do głowy mini -pizze i paróweczki w cieście drożdżowym...
Może jakaś mądra głowa podpowie, czy da się je zrobić w prodiżu...
Paróweczki- to myślę, ze tak, bo one własciwie same się robią
Impreza w sobotę. Hmmm. Widzicie w moim małym gospodarstwie mam deficyt naczyń,w których mogłabym podać desery typu galaretka z dodatkami. Nie mam wykrawaczki do kanapek. Szklanki mam ...dwie. :) 4 filiżanki i 4 kubki kazdy z innej parafii. 4 talerze duże i 4 deserowe. :) Nie mam też formy z odpinanym brzegiem do serników na zimno, chyba, ze takową nabędę. :) Po prostu panieńskie :) jednoosobowe gospodarstwo. Stąd moje założenia, że zrobię dania typu kilka-talerzy-rózności-i-niech-sie-obsłużą. :) No i mam jeszcze mała silikonową formę keksową i w niej mogę zrobić sernik, a potem buch na talerz i pokroić. :)
Na codzień taka ilość naczyń wystarczy. Nie lubię obrastać w rzeczy, zresztą nie mam tego gdzie trzymać. Dzieciaki i tak na zastawę nie zwrócą uwagi.
Szukam na ile czas mi pozwala. Pomyślałam też o koziołkach z parówek.
Duniaszko- co do zastawy- możesz kupić plastikowe kubeczki, i papierowe talerzyki.
Coś w formie na zimno możesz zrobić z misce ( takiej do sałaty), a potem wywrócić i juz jest jakaś kopa.
Ile dzieicaków będzie i ile masz pieniedzy na to rozpuszczanie?
Na pewno coś wymyślimy!!!
Ściskam Cię!
6 osób razem z Młodym. 3 dziewczyny i 3 chłopaków. Z wątku jaki podałaś na pewno wykorzystam zabawy. Co zaś do dań to nie dorównam. :) Ale już mam zarys.
Z miską do sałaty masz rację - posiadam takową, nawet kwadratową. Jak ułożę biszkopty na wierzchu i odwrócę będzie jak trzeba. :)
Słońce!!!
A czemu nie dorównasz?
Ze swinkami miałabyś problem- bo nie masz piekarnika, ale ze wszystkim inym- jasne, że dasz radę!!! :)
Podzielisz się zarysem?
:)
przypomniala mi sie bomba - Mani- (jak widac w komentarzach- ja tez takie cudo robilam, nie tak cudnie, jak Mania, ale...)
mozesz uzyc dowolne ciasto (kup cos), do srodka owoce, bita smietana, orzechy, a moze lody?
jak lody to do zamrazarki, a potem miske przewrocic i serwowac na plastykowych talerzykach...
Z chleba możesz powycinać kółka szklanką,
albo zwyczajnie pokroić kromkę w trójkąty.
U mnie na takich imprezach sprawdzają się takie właśnie kanapki na jeden kęs z pastą z twarogu o różnych smakach:)
mozesz na patelni podsmazyc parowki: jak je pokroisz na male kawaleczki (tak mniej wiecej 3 cm) i z co najmniej jednego boku natniesz na krzyz (tak mniej wiecej na 2/3 dlugosci) to po usmazeniu parowki beda mialy zabawne ksztaly- moje Dziecie (8 lat) to uwielbia.. mozesz je potem nadziac na patyczki do saszlykow, w miseczce obok podac keczup czy inny sos..do tego na kolejnych patyuczka koreczki pod tytulem: "zolty serek i kawalek korniszonka".. a na slodko, jak juz powyzej wspominano, andruty na nadzieniem beda najlepsze, mozna je pokroic w dowolne ksztalty, a dzieciarnia sie nie upaprze :) Powodzenia :)
http://wielkiezarcie.com/recipe41350.html i takie znalazlam na slodko.. tez mysle ze bedzie dzieciakom smakowac..kokos i czekolade chyba wszyscy lubia (no oprocz mnojej mamy :P ) :) kulki wcale nie musza byc wielkie.. :)
witaj Duniasza,
frytki z kurczaka:
http://wielkiezarcie.com/recipe38495.html,
roladki:
http://wielkiezarcie.com/recipe46317.html,
http://wielkiezarcie.com/recipe42983.html,
a moze nalesniki z nutella lub z serkiem, przeciac na 3-4 mniejsze kawalki,
a na deser np. bananowiec:
http://wielkiezarcie.com/recipe35702.html, jak widzisz nie potrzeba tortownicy,
mam tez pomysl na "a la pizze", ale to tylko pomysl, musisz sprawdzic (jesli zechcesz) - posmaruj chleb tostowy lub bulke (przekroj na 3 ciensze kawalki) sosem pomidorowym, na to plaster szynki lub 3 plastry salami itp. na to plaster sera, wloz na talerzu do mikrofalowki na ok. 20-30 sec., przekroj po skosie, aby wyszedl trojkat (lepsze by bylo gdybys chleb wlozyla najpierw do tostera, ale pewnie go nie masz),
nie zapomnij - kup serwetki papierowe,
pozdrawiam i udanej imprezy zycze
spróbuj paczusie z serków homo,zawsze wychodza,nie potrzeba piekarnika tylko garneczek i troche oleju i sa naprawde smaczne...szukaj pod Elka 683
http://wielkiezarcie.com/recipe39166.html
Dekorowanie potraw dla dzieci - kanapki z krakersów
|
Krakersa posmaruj twarożkiem aby wszystkie elementy dobrze się trzymały.
Nałóż plasterek salami.
Z żółtego sera wytnij usta i oczy, ułóż na wędlinie.
Pod salami włóż troszkę przyciętej, zielonej cebuli lub szczypiorku.
Na krakersa połóż plasterek salami.
Drugi plasterek przetnij na pół i włóż pod pierwszy plaster tak aby utworzyć uszy kotka.
Oczy kota zrób z pokrojonej oliwki.
Mordkę zrób z twarożku i wyciętego w kształcie trójkąta plasterka żółtego sera a wąsy ze szczypiorku.
Kanapkę w kształcie zajączka robisz podobnie jak kotka, jedynie musisz wyciąć inny kształt uszu; oczy namaluj ketchupem.
Posmaruj krakersa twarożkiem i ułóż na nim kawałki słonych paluszków.
Na wierzchu ułóż plaster salami.
Wędlinę ozdób plasterkami oliwek i zawijasem z ketchupu.
Krakersa posmaruj twarożkiem.
Z plastra żółtego sera wytnij gwiazdkę, nałóż na kanapkę.
Gwiazdkę udekoruj piętką uciętą z pomidora.
Kanpkę w kształcie kwiatka rób podobnie jak porzednią. Zastąp gwiazdkę z żółtego sera odpowiednio poukładanymi plasterkami rzodkiewki.
a może takie , tanie ale smaczne ale zamiast salami można użyć innej wędliny
Co to znaczy : jakies dobre rzeczy:)))
Jako coś konkretnego polecam trójkątne kotlety w waflu, dzieciom zawsze smakują, a są niedrogie i smaczne na zimno i gorąco. Można je zrobić też wcześniej.
http://wielkiezarcie.com/recipe45500.html
Jejku, tyle pomysłów! Myślę, że zrobię pączusie z serków homo, frytki z piersi kurczaka, do tego kawałki warzyw i sosy do maczania, oczywiście owoce, bananowiec Różyczki, Zobaczę co uda mi się kupić w Lidlu - mam najbliżej. Postaram się zdać relację. Dziękuję. Jestem otwarta na propozycje dalsze. :)
Myślę, że to jest akurat! http://wielkiezarcie.com/recipe30062.html
Robiłam ale z innego przepisu i smakowały.
Impreza właśnie trwa. :)
Zrobiłam frytki z kurczaka, pączusie z serków homo i tęczowy serniczek niebieskiej rózyczki. No i jak wiadomo czipsy, paluszki i inne śmieci. Dzieciaki bawią się swietnie. :) A mnie głowa pęka. :)