Witam żarłoczki, mam problem chce kupic zmywarke....najlepiej taka małą 45... tylko pytanie jaką... zeby mi dobrze myła naczynia....zeby nie trzeba było wyciagąc nie domytych....kto jak kto ale Wy moi drodzy bedziecie wiedzieć... co kupić....Pomóżcie!!!
Przepraszam czy mieszkasz na bezludnej wyspie albo nie lubisz gości ( tak przy okazji , bo dla mnie to ten wymiar niewypał a jest nas 1+1 .. czasem pełna chata gości ) . Zastanów się dobrze zanim kupisz mini - zmywarkę. Warto jedną szafkę wyprosić z kuchni na rzecz zmywarki ale to już Ty zdecydujesz ...ja tak tylko po babsku
Mam od paru lat zmywarkę BOSCH i jestem super zadowolona , żadnych niedociągnięć nie zauważyłam . Tableta , sól i nabłyszczać .. wszystko lśni i... pachnie czystością .
Pozdrawiam i .. udanego zakupu .. ))
http://www.oleole.pl/zmywarki/bosch-sms58d08eu.bhtml
http://wielkiezarcie.com/forum/34605134/35605146
Wątek renataz36
Przyznaję rację koleżance:) Ja kupiłam zmywarkę 45 jet nas 4 osoby i oczywiście + goście czasem. Kupiłam taką bo jak projektowałam kuchnię to zostawiłam sobie właśnie blat na 45. Teraz wydaje mi się za mała Czasem nastawiam mycie 2 razy dziennie. Garnków w zmywarce nie myje. jest zdecydowanie za mała. Takie to sprawdzają się przy 1 osobie. Dlatego zdecydujcie się na większą. Ja mam Siemensa i jestem zadowolona, są w niej różne programy krótsze, dłuższe średnie. Właściwie każdy program można dać na skrócony i wtedy krócej myje.
Aguś .. ja tak ''zleniwiałam'' ,ze myje wsio ... co się da, co można. Tak mi do głowy przyszło jak będę miała perłowe szufladki to też .... do szufladki Boscha
Mnie wystarcza 45 cm, ale zaznaczam , że gdybym miała dzieci w domu , to kupiłabym 60cm. Mam dwie zmywarki , jedna Bosch i Simens. Bosch w domku nad jeziorem . Obie działają , jedna przeżyła powódź . Z obu jestem bardzo zadowolona.
Wyjdę na lizusa, ale trudno: megi ma rację, pomyśl o patelni lub większym garnku, który zajmuje całą zmywarkę, no i o gościach/świętach też. W dużych zmywarkach zawsze można zmyć mniejszą ilość naczyń (np. tylko górny kosz lub spłukać naczynia i czekać aż będzie pełna).
Jeżeli gotujesz i pieczesz w domu, lepiej kup większą. Marki nie podpowiem, moja Electrolux jest średnia, następną kupię inną (nie wiem jeszcze jaką).
Pozdrawiam.
Też mam Elektrolux i nie jestem zadowolona. Poprzednia, Indesit, była super, ale zachciało mi się do zabudowy. I teraz co chwilę narzekam. Obie 45, ale ja akurat garnków nie myję w zmywarce, więc pod tym względem u mnie się sprawdza :)
A z czego wynika ten brak zadowolenia? Osobiście mam też electrolux'a i spisuje się bez zarzutu. W zasadzie też zależy kto jakie ma wymagania odnośnie zmywarki, ale jak już uda się ustalić model to warto poszukać ofert przez porównywarki cenowe bo można sporo zaoszczędzić na szybko ze znanych mi http://zyk.pl/ lub http://aladi.pl/
Edit: Aha i warto przetestować inne środki do zmywarki jak nie jesteście zadowolenii, ja akurat używam od początku to samo, ale moi rodzice mieli jakieś tanie tabletki i zmywarka szwankowała - niedomywała i też wyzywali, jak zmienili na moje problemu nie.
Używam dobrych środków do mycia, takich All in 1, a bywa, że naczynia nie dą domyte. Zwłasza łyżki, miseczki, czasem talerze. Muszę często czyścić filtr, choć wkładam naczynia bez resztek jedzenia, nawet spłukane. Siateczka filtra pokrywa się jakimś nalotem. Muszę też sprawdzać, czy filtr się nie poluźnił, itd. Może to zależy od modelu, bo córka też ma Elektrolux 45, a nie ma takich problemów. Ja kupiłam nieco inny model niż ona i naprawdę nie jestem zadowolona.
Tak więc nie polecam, bo jak ktoś trafi jak ja, to lepiej nie kupować w ogóle.
W mojej instrukcji obsługi jest napisane , żeby nie spłukiwać naczyń przed włożeniem do zmywarki. Czasami trafi się taki bubel. Ja do końca nie jestem zadowolona z ekspresu ciśnieniowego , chociaż poprzedni miałam dokładnie tej samej firmy co teraz.
No to i ja sie dołączę w dyskusję...
Niestety mimo namów kochanych żarłoczków u mnie nie dało rady wstawić więcej niż 45. Mam Boscha "srebrną". Jest nas na co dzień 3 osoby (weekend 4), myję wszystko oprócz garnków (choć czasem i je wstawiam - te mniejsze). Zmywarka pracuje co 2 dzień, czasami codziennie, wstawiam wtedy na krótsze pranie 45 st na czas ok 30 min (zależy od obciążenia). Jeśli myję bardziej zaschnięte naczynia to na 50 st - czas 2 h 50 min.
Domycie naczyń (zwłaszcza szklanych) zależy od tego jakich używam tabletek do zmywarki. Najcześciej kupuje z LIDL - W-5, nie polecam zakupów na allegro (ogromnie polecane, niemieckie. tanie, a okazały się zbiorem 3 rodzai różnych tabletek które nie zawsze do końca się rozpuszczają podczas zmywania. Najlepiej mnie pasuje Fairy......... ups chyba reklama :)
Pozdrawiam i życzę udanych zakupów
Ja z W-5 lidlowego, przestawiłam zmywarkę na tabletki Aldiego (chyba akuta) - obie jesteśmy zadowolone :))
Ja mam 5 rok 45 firmy Amica, sama bym się pewnie na nią nie zdecydowała, tylko kupiła boscha, ale bardzo się cieszę, że mnie sprzedawca namówił. Była dużo tańsza, w cenie boscha można było dokupić do niej gwarancję na 5 lat i jeszcze zostało ;). Działa bezawaryjnie, wymieniłam jedynie przycisk główny, bo moje dziecię się nim bardzo intensywnie bawiło.
Jest nas troje, zmywarka chodzi zazwyczaj codziennie, czasem dwa razy dziennie a czasem co drugi dzień, myję wszystko co się zmieści, poza deskami z bambusa, bo się niestety rozklejają. Tabletek nie używam, kupuję proszek, sól i nabłyszczacz z serii domol. Myję najczęściej na programie 60 min w 60 stopniach, tabletki mi się nie rozpuszczały do końca i moim zdaniem było zdecydowanie za dużo środka, proszku sypię dużo mniej a naczynia czyściutkie.
Podsumowując, jak masz miejsce bierz 60, jak nie masz bierz 45, mała zmywarka jest lepsza niż brak zmywarki, a jak ją puścisz 2 razy dziennie to się nic nie stanie...
Moze zadam glupie pytanie, ale o co chodzi z ta sola i nabyszczaczem? Ja tylko wrzucam tabletke uniwersalna (fairy) i wszystko jest perfekcyjnie czyste. Zawsze mnie to zastanowialo, czy to taka zwykla sol sie wsypuje? Wybaczcie mi naiwnosc, naprawde nie orientuje sie (jakos nigdy mi nie bylo po drodze z instrukcja obslugi)
Ja też używam tylko tabletek, sól się dodaje po to żeby zmiękczyć wodę, ale nie wszędzie jej trzeba dodawać np. na północy Polski jest męka woda i nie trzeba.
Każda zmywarka ma specjalny pojemnik na sól, kupuje się specjalna do zmywarek. Sól zmiękcza wodę i jest niejako dla ochrony zmywarki a nie dla naczyń, u mnie woda jest dość twarda i bez soli już dawno miała bym po zmywarce. Nie wiem jak jest z solą w tabletkach, być może wystarcza taka z tabletki, nie wiem bo używam proszku. Nabłyszczacz masz w tabletce, ja go raz na miesiąc a może i nie wlewam osobno. Butelka nabłyszczacza wystarcza mi na ponad rok.
Ta sól z tabletek służy naczyniom, a sól do zmywarek jest " dla zmywarki". Czyli jeżeli uzywamy tabletek , to i tak musimy sypać sól przeznaczoną do zmywarek.
Wszystko zależy jakie masz potrzeby .....Ja właśnie testuję 45 bosha na moje 5 osób i jest OK ! z dużym plusem :)