Witam wszystkich na forum ;) Jest to mój pierwszy wątek - w zasadzie prośba i mam nadzieję ,że nie zostanie to odebrane jako jakakolwiek reklama, po prostu liczę na opinie i doświadczenie osób ,które dużo korzystają z piekarnika elektrycznego.
A więc tak jak w tytule ,szukam piekarnika do nowej kuchni.
Moje wymagania to:
- musi równo piec (przede wszystkim ciasta)
- nie przypalać
- wykończenie frontu z czarnego szkła
- być w miarę bezawaryjny jeśli w ogóle można dzisiaj dostać taki sprzęt.
- cena ~1500-2000zł
Wertuje już od ponad miesiąca google i jedyne co mam więcej w głowie to... totalną pustkę.
Początkowo oscylowałem w Electroluxa - w domu rodzinnym taki właśnie jest ,piecze rewelacyjnie ,bezawaryjny. Jedyna wada - Electrolux nie ma w ofercie piekarników z frontem całym z szkła
Obecnie zastanawiam się nad Samsung Dual Cook BQ1D6G144 -wygląd wg mnie rewelacyjny ,dość bogate wyposażenie ,do tego można piec jednocześnie np. mięso i ciasto. Ale ,no właśnie jedno ale - jak to ja wertuję internet i można się natknąć na dużą ilość negatywnych opinii (co prawda ten model ma dobre opinie ,ale można natrafić na dość dużo osób które mówią ,że ich piekarniki są awaryjne a serwis pozostawia wiele do życzenia) - czy ktoś w związku z powyższym może się wypowiedzieć na temat piekarników Samsung ? Przede wszystkim czy ciasta równo piecze ? czy ten sprzęt jest faktycznie dobitnie awaryjny?
Drugim moim faworytem jest Bosch - i o ile tego producenta uważam za absolutnego lidera w dziedzinie pralnictwa/zmywarek i mikserów to do piekarnika mam pewne obawy ,nie wiem czy słuszne - są one spowodowane opiniami internautów ,którzy mówią ,że w kwestii sprzętu grzejnego Bosch jest taki sobie. Model ,który by mnie ew. interesował to Bosch HBG34B560 - czy ktoś może używa tego bądź podobnego i może się wypowiedzieć jak sprawdza się w eksploatacji?
Trzecia opcja to Whirlpool AKP 275/NB - o tej firmie czyta się dużo złego ,nie wiem czy słusznie bo nigdy nie miałem ich sprzętu. Plus tego piekarnika to wygląd i niska cena.
Na horyzoncie jest jeszcze nasza Amica - jeśli chodzi o wygląd to bardzo podoba mi się ich wzornictwo ,ładny design ale jest jedno ale - w poprzednim mieszkaniu ich kuchenka wolnostojąca piekła nierówno - lewy róg zawsze był przypalony podczas gdy z drugiej strony ciasto było ledwo blade. Nie wiem czy to urok tego modelu który miałem w posiadaniu czy może jednak ten sprzęt taki jest? Co więcej oglądając na ekspozycji sklepowej ich piekarnik miał już braki w elementach wykończeniowych (ringi przy gałkach) - strach pomyśleć jak będą się one trzymać jak piekarnik się rozgrzeje.
A może Beko? Bogate wyposażenie ,cena dość atrakcyjna i ten wygląd. ..Hmmm
Jeżeli nie jest to dla Państwa problemem to bardzo proszę o dodanie kilku swoich groszy w tym wątku jak sprawdza się takowy sprzęt u was, ja przyznaję że mam już totalny mętlik.
Zastanawiam się czy nie zrezygnuję z całego szklanego frontu na połączenie metal+ szkło i wybiorę coś od Electrolux.
Witam Adamie,mam Elektroluxa ,front ma prawie cały ze szkła.Gdy go kupowałam to nie wiedziałam czy równo piecze bo tego się po prostu nie wie,każdy piekarnik piecze inaczej i o tym wie każdy,kto korzysta z takiego sprzętu.Dla mnie ważne były funkcje jakie będą dla mnie p
rzydatne w trakcie jego eksploatacji i może dlatego dzisiaj jestem z niego bardzo zadowolona.
Ja też mam front ze szkła w następnym już się na to nie zdecyduję. Strasznie cięzko się to myje.
Dzięki za odpowiedź ,jesteś kolejną osobą zadowoloną z Electroluxa, zaczynam się poważnie zastanawiać czy nie przeboleć tego wyglądu na rzecz jakości.
Dla mnie najważniejszą funkcją jest równomierne pieczenie ,niestety nie każdy piekarnik to potrafi, tak jak mówisz - każdy piecze inaczej.
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedź. Mam jeszcze trochę czasu więc może ktoś doda swoją opinię.
Pozdrawiam
Ja mam piekarnik Indesit już 14 lat, nie narzekam. Zależało mi na rożnie, mam rożno, jakieś grille podwójne, takie siakie i owakie. Piecze cista bardzo dobrze. Jedyna rzecz na którą narzekam po 14 latach to już nie da się go doczyścić. Po każdym pieczeniu muszę myć piekarnik, bo trochę śmierdoli. Teraz jak będę chciała kupić to z płytą katalityczną. Chętnie poczytam co inni doradzą.
Ja od kilku lat mam piekarnik amsung Dual Cook BQ1D6G144. Jest świetny. Funkcja podw&wygląda bardzo dobrze i nie ma problemu z utrzymaniem czystości. Oczywiście jest bezawaryjny. Nie wiem, czy wszystkie modele są takie, ale ja jestem bardzo zadowolona i kupiłabym go ponownie.
Aleex.
Adam, moze strzele gafe bo ma byc ladnie i tanio.............nigdy bym nic nie kupila z Twoich "propozycji" .Moim faworytem jest i na zawsze pozostanie Miele.Wszystkie urzadzenia tej firmy kupilismy w 1992 roku i sprawdzaja sie do dzisiaj, fakt tanie nie byly ale .....................tyle lat i dzialaja jak nowe.
Basiu, znam Miele- do jakości ,wykonania nie można się absolutnie przyczepić. Model ,który by mi odpowiadał kosztuje około 7000zł więc trochę ..za dużo.
Po długich namysłach na placu boju pozostał Samsung - ze względu na opinię Aleex, poza tym solidnie wygląda i rywal Electrolux (tutaj jakiś model sterowany elektronicznie) - może nie tak bardzo mi się podoba jak Samsung ,ale jest produkowany w Niemczech (z tego co się dowiedziałem to podobno zakłady AEG) no i wiem ,że te piekarniki się na prawdę dobrze spisują bo jest w rodzinie i nie można się do niczego przyczepić.
Jeszcze mam trochę około miesiąc do namysłu ale na pewno wybiorę coś albo z Samsunga albo z Electroluxa. Może do tego czasu jeszcze ktoś coś napisze co mnie utwierdzi (bądź odwiedzie) od mojej decyzji.
Dziękuje za pomoc ;)
Naturalnie decyzja nalezy do Ciebie................tylko nie Siemens( moja cora jest niezadowolona).Daj znac co wybrales.
Basiu ,a co konkretnie z tym Siemensem nie tak? Bo skoro nie Siemens to Bosch też odpada w takim układzie..
polecam Samsunga mam go od prawie 7 lat.
Uwielbiam go, szczegolnie gdy przychodzi czas pieczenia ciasteczek.
Wstawiam 3 blaszki na raz i wszystko ladnie sie piecze.
Czy Twój to też seria dual cook? Zastanawiam się czy warto dopłacać do tej opcji 500zł czy może lepiej kupić prawie ,że taki sam ale bez tego separatora...
Jeżeli mogę coś doradzić (a myślę że się trochu na tym znam) to na Twoim miejscu przeglądnąłbym produkty Amica i coś wybrał odpowiedniego dla siebie. Firma jest sprawdzona od lat, co ważne chyba przez to że polska, ma chyba najlepiej rozbudowaną sieć serwisową. Produkty są na prawdę w dobrej i ładnej linii.
Miałam Amice przez ostatnie 8 lat. Fajne programy - za duzo jak dla mnie - miał funkcje samoczyszczącą (super sprawa) ale źle wypiekał - z tyłu przypalał z przodu d..a blada. Może to wina "zimnej szyby"? może instalacja nie taka.......nie wiem.
Acha no i była czarna szyba z przodu.....może i eleganckie ale do czyszczenia.....uuu.
Pewnie teraz lepsze robią.
Mi się marzy teraz piekarnik parowy......muszę coś poczytać.....
ja ze swego Amica też nie jestem zadowolona,temperatura jest wyższa niż się ustawi programatorem i jedną stronę przypala
Amicę bym chętnie kupił bo wygląd ma bardzo ładny, cena w sumie podobna jak u konkurencji, ale ma jedno wielkie ale - tak jak pisze iwett - z jednej strony zbyt mocno przypieka a z drugiej jest ledwo blade - tak przynajmniej miała moja poprzednia kuchenka tego producenta. Co więcej - dzisiaj rozmawiałem na ten temat ze znajomymi i niestety też to potwierdzili (najbardziej jest to widoczne na cieście kruchym i np. całym kurczaku). Tutaj mam porównanie do sprzętu E-lux który jest w domu rodzinnym i tego problemu nie ma.
Tak czy inaczej trochę wesprę nasz polski przemysł- płyta indukcyjna będzie właśnie z Amiki -seria plug and play, tylko dlatego ,że jest to jedyna płyta na rynku która jest podłączana bezpośrednio do gniazdka 230V.
Przyznam ,że ciężki wybór, niby wszystkiego dużo a jak chce się coś kupić to tak naprawdę nie ma niczego. Zdaję sobie sprawę ,że nie ma produktów idealnych i nigdy nie wiadomo na co się trafi bo to zależy od danej sztuki ale mam nadzieję ,że sprawdzone modele /marki są po prostu lepsze.
Co do ciężkiego mycia, śladów palców na szkle - dla mnie jest to kompletnie bez znaczenia bo meble kuchenne będą na wysoki połysk więc tak czy siak będzie trzeba latać ze szmatką ;)
Napisałeś: "jest to jedyna płyta na rynku która jest podłączana bezpośrednio do gniazdka 230V." Zaciekawiło mnie to. Pozostałe jak są podłączane jeśli tylko ta jest w ten sposób?
Z tego co się dowiedziałem w sklepie i wyczytałem to pozostałe można podłączyć w opcji 230V/400V ale musi to zrobić osoba z uprawnieniami bo owe płyty nie mają kabla zakończonego wtyczką tylko po prostu wystają druty. Co ciekawe ,podobno takie płyty lepiej jest podłączyć do 400V bo w opcji pierwszej nie działają wszystkie pola.
Płyta o której mówię to Amica PI6509LN, jej moc to 3.7kW (inne płyty to ok 7.2kW) - tutaj można włączyć na raz wszystkie pola ale nie będą działały na pełnej mocy (tak wyczytałem w opiniach).
Tez miałam płyte Amici tylko nie wiem czy ten typ (całą zabudowę kuchni zostawiłam przy sprzedaży) kupiona była 3 lata temu. Baardzo zadowolona byłam zwłaszcza gdy 2 pola mozna było łączyc w jedno np. przy gotoaniu w brytfance.
Teraz jedynie bym kupiła szerszą bo 2 duże gary na raz to nie da rady......
Właściwie całą zabudowę to miałam Amica - Samsung uważam, że świetne marki.
Potwierdzam świetne marki :) Posiadam cały zestaw Amici i nie narzekam :)
A ja kupiłam jednak Whirpool AKZ-6230 NB używam go dopiero ok. 2 miesięcy i jestem zadowolona, ale żeby nie było też naczytałam się przed zakupem co kupić, i jednak zdecydowałam się na Whirpoola chociaż zbytnio nie byłam przekonana, puki co nie ma problemu z utrzymaniem w czystości, piecze też fajnie, ma wiele różnych funkcji nawet można piec różne potrawy za jednym razem no i z wyglądu jednak najbardziej i mi się podobał. Moim zdaniem te wszystkie bosche i samsungi są mocno przereklamowane. Można sobie pójść do salonu kuchni, ale nie gdzies w marketach tylko taki na mieście i tam zapytać o zdanie. Myślę że pomogą wybrać co dla Ciebie będzie najlepsze.
Pozdrawiam Agnieszka
Mam Electroluxa jestem bardzo zadowolona ...
Staram się nie brudzić szyby ale zawsze coś kleknie
Fakt czyści się front fatalnie ale mam na to patent ... mój mąż . Raz na jakiś czas rozkręca szybki i czyści na glanz .
Życzę udanego zakupu i ... udanych wypieków !
Też mam Electroluxa. Równo piecze, temperatura jest taka jaką się ustawi. Jedyny minus to , tak jak napisała Megi -doczyszczanie szyby:), ale nie zamieniła bym go na nic innego. Zyczę udanego zakupu:)
Witam
Pracowałam kilka lat przy sprzęcie AGD a i używam go intensywnie i jeśli mogę Ci poradzić to z własnego doświadczenia wiem, że Amica (mam ja niestety ale też będę wymieniać i to niedługo) piecze nierówno i w piekarniku już dziury widać a i termoobieg odmówił posłuszeństwa w zeszłym miesiącu a kuchnia ma 8-10 lat i nie była z tych najtańszych. Wygląd maja ok ale dla mnie ważna jest jakość. Beko ma sporą awaryjność jeśli chodzi o kuchnie i nie mam przekonania mimo, że wyglądają fajnie i cenowo są ok. Ja sama wybieram między Elektroluxem i AEG- to ta sama firma niemiecka produkuje ten sprzęt i jeśli idzie o kuchnie jest dobry jakościowo. Bardzo podoba mi się też Firma TEKA- bardzo dobra jakość i kształt płyt wraz z wyposażeniem bajeczne. Mało znana w marketach ale w kuchennych studiach i w małych firmach agd są dostępne, obejrzyj na allegro lub stronie Teki. Cenowo nie są najtańsze (ale też nie przesadzają jak Miele) a warte swej ceny. Obejrzyj proszę i daj znać jak sprawuje się sprzęt, który kupiłaś, sama też na niego zbieram :-)
Pozdrawiam Agnieszka
Dzięki za odpowiedź :)
Tak jak pisałem wcześniej -biorę pod uwagę już tylko Samsunga Dual Cook -zarówno tutaj jak i w gronie znajomych ,którzy mają ten piekarnik słyszę o nim tylko pochwały - więc myślę ,że chyba nikt by nie chwalił sprzętu za 2000zł gdyby był zły.
Druga opcja to Electrolux EOA4575OX - bo wiem z własnego doświadczenia ,że E-luxy są dobre w kwestii sprzętu grzejnego, poza tym ten model jest made in Germany- czyli zakłady AEG.
Idę bardziej w kierunku Samsunga bo ma dużo fajnych programów ,świetny design, ponadto pasował by do reszty sprzętu który już kupiłem.
Jak już wszystko skompletujesz to możesz napisac co kupiłeś bo ja akurat niedlugo tez stanę przed tym wyborem... Przejrzę sobie bo faktycznie wybór jest spory a nie sztuka wydać kasę i sie potem latami meczyć.:)P.
Też mam Amikę już kolejną. Z pieczenia jestem zadowolona, bo akurat moja dość równo piecze. Niestety pomimo tego, że mam nową, bo około 3 lat, to już pojawiły się dość duże dziury w piekarniku. I teraz przez jeszcze jakiś dłuższy czas jestem na nią skazana... :(
Też mam trzyletnia Amikę. Jestem zadowolona. O jakich dziurach piszesz? Gdzie się pojawiły?
Dziury pojawiły się w środku piekarnika w prawym dolnym rogu, i to duże...
No to teraz będę zaglądać , chociaż wcześniej tez miałam Amikę i to nie jedną. Ale to były kuchenki wolnostojące . Nic złego się nie działo.
Ja też zawsze miałam Amiki, ale widać, że ta firma bardzo upadła jakościowo, szkoda...
Mam trzecią Amicę-2 były "nówki",jedna,tak awaryjnie,używana.Pierwsza sprawowała się nieżle,od drugiej nie było co wymagać,teraz mam znowu nową-elektryczno- gazową.2 palniki na gaz,2 na prąd (stały),piekarnik też na prąd.Grzeje i piecze bardzo szybko,ale faktycznie przy szybie podpieka słabiej.
Teraz to nie wiadomo,jakiej firmie zawierzyć.Tak,jak miałam super pralkę "Whirlpool",teraz nie chwalą jej za bardzo,a kupiłam znowu tej firmy.Co zrobić,jest nadprodukcja,skracają czas żywotności sprzętu.
Mam jeszcze trochę problemu z czyszczeniem wierzchniej szyby (nie od piekarnika).Staram się,żeby nie kipiało,ale się zdarza.No i tak szybko łapie i przywiera,ze trudno ją wyczyścić.Nie chcę szorować,ani używać mocnych środków.Macie jakieś sprawdzone,takie do ceramicznej płyty?
Jolu, mam płytę ceramiczną . Poprzednia w kuchence wolnostojącej była rewelacyjna jeżeli chodzi o czyszczenie. Nie wiedziałam w ogóle ,że istnieje coś takiego jak skrobak do płyt, bo ona tego nie wymagała .
Obecna płyta ma ponad trzy lata i gdzie jej do tamtej. Nie mam sprawdzonego sposobu, bo chyba już używałam wszystko co tylko możliwe , a i tak nie znalazłam patentu na czyszczenie.
Nic nie mogę polecić, bo u mnie nic się nie sprawdza .
Toś mnie pocieszyła .Ja właśnie tez nie odkryłam dobrego sposobu.
Ja swoją indukcje spryskiwałam najpierw calą plynem w sprayu do plyt indukcyjnych. W miejscach silniej zanrudzonych dodatkowo moczylam silniej wodą. Po ok 10 min. mylam.
Gdy bylo mocniej przyplone uzywalam plynu do naczyn przypalonych ( Tytan).
Świtnie sie czysciło.
Dzięki,Iwett.Podesłałyście mi tyle pomysłów,że tylko testować.Jeśli ten tytan jest tego samego producenta,co środek do sedesu,to na pewno dobry.córka kiedyś w wynajętym mieszkaniu,czy w akademiku zastała taki zapuszczony sedes,że nic nie działało,aż potraktowała go Tytanem.
Do czyszczenia płyty ceramicznej mogę polecić domowe sposoby. Natrzyj zbrudzone miejsca mokrą stroną skórki z wyciśniętej cytryny i odczekaj jakiś czas, a następnie zmyj ciepłą wodą. Można też zrobić papkę z sody oczyszczonej i wody. Zwilżyć plamę octem spirytusowym i odczekać ok. 15 minut. Zrobić roztwór wybielacza i wody 1:1 i tym roztworem nasączyć ręcznik papierowy, położyć go na plamę i odczekać 1 godzinę. Następnie wytrzeć do sucha i jeszcze przeczyścić mleczkiem do konserwacji płyt ceramicznych i po umyciu znowu wytrzeć do sucha. Warto spróbować...
Dziękuję,Sylwia.będę próbować po kolei,może coś w końcu podziała.Kiedyś w telewizji "śniadaniowej" Pan kucharz polecił tez skuteczny sposób na czyszczenie przypaleń.Musiałabym odszukać odcinek.Pamiętam składniki-soda,sól i chyba ocet.Z tym,że sodę (nie pamiętam czy samą,czy z solą) wypiekało się w piekarniku.Właśnie,czasu i temperatury nie pamiętam.Nałożył to na przypaleniznę,zostawił na kilka minut."Buzowało" jak w jaccuzi.Podobno taki gotowy środek można kupić.Tylko nie wiem,czy nie byłoby to zbyt ostre.
Jeszcze raz dziękuję.
Znalazłam ten odcinek.Może komuś się przyda.
http://pytanienasniadanie.tvp.pl/19836925/jak-wyczyscic-garnki
Jola,
mialam plyte ceramiczna Miele..............no niestety byla juz wiekowa z pokretlami i miala taka bariere ze patelni czy garnka nie moglas przesunac( pionnowa)wiec wymienilam ja na jakies byle co bo chcialam miec rowno.Wiesz ta z Miele............przetarlas szmatka i blyszczala ( mam nie wyrzucilam).Ta nowa, efekt super ale ciagle uswiniona (jak na zdjeciu).Jest cos takiego "Putzstein"......rewelacja, wszystko sie blyszczy.Nie wiem czy macie to w Aldim?( u nas raz w roku) czyszcze tym wszystko, zlewy,kible,nierdzewke, nie rysuje i daje super efekt.Ty w sumie masz dwa kroki do Niemiec,jest to w kazdym sklepie..........rada ta gabka jest do kitu trzeba ostra wziac. Pozdrawiam Cie.
Basiu,jak mogłam zapomnieć.Mam chyba to w domu,jak nie dwie.muszę sprawdzić w moich przepastnych zapasach.Kupiłam właśnie do nierdzewki.Kuchenka nowa,no,prawie,a wygląda tragicznie.Ciekawe,jak długo ta szyba wytrzyma.Właśnie bałam się szorowania,ale jak trzeba,to trzeba.Mam też problem ze zlewem.Kibel to ujdzie,łatwo się myje i właściwie każdy środek działa.Niestety,zlew jakiejś gorszej jakości.Tak się szybko osadza brud,że nie do wiary.Poprzedni był lepszy,ale za mały.Bywa,że muszę przecierać kilka razy dziennie,a nie mam jakiejś fobii.Już kupowałam nawet Klorix,pewnie znasz.zwykły,"śmierdziuchowaty" chlorowy środek.
Dzięki.
Jolu, jak wypróbujesz, to daj znać .
Co do zlewozmywaka to kiedyś był " cif śmierdziuch" , czyli cif power cream , jak dla mnie idealny. Popsikałam , wszystko schodziło. Niestety nie jest już chyba osiągalny.
Ale kupiłam w identycznym fioletowym opakowaniu naszego Ludwika i powiem Ci, że też daje radę.
Przy okazji tego zakupu kupiłam Ludwika do płyty ceramicznej i niestety to nie to , co bym chciała.
Trafiła mi się jakaś wyjątkowo wredna płyta.
Wypróbuje i zamelduję,na pewno.Cif,to tez znam,a raczej znałam.Z ludwikiem już dawno nie miałam kontaktu.Teraz to już okrutnie traktowałam zlew tym chlorowcem,ale chyba nie ma sensu.Błysk jest,a potem znowu to samo.Tak,jak z szybami,im bardziej porowate,tym więcej mycia.Może i moja płyta z tych wrednych?Kuchenka w naszej skali cenowej tak sobie.nie wypas,nie najtańsza.Dwa z groszami.zależało i na tych różnych palnikach,gaz i prąd.wyboru dużego nie było.
A może ktoś z Was posiada piekarnik włoskiej firmy freggia . Niedługo i ja stanę przed takim wyborem , tylko mnie interesuje piekarnik gazowy . Jestem w posiadaniu kuchenki ardo już od ok 16 lat. Jestem z niej mega zadowolona . Mimo tylu lat wygląda bardzo dobrze , a piekarnik ma panele katalityczne i o dziwo , na wszystkich ściankach. Po tylu latach środek wygląda jak nowy .Gdy ją kupowałam , nie miałam pojęcia co to jest i bałam się gazowego , bo od zawsze miałam w pamięci , że nierówno pieką , przypalają i takie tam. Jednak sprzedawca zachęcał do kupna , mówiąc , że Włosi specjalizują się w kuchenkach gazowych. Kupiłam i mam do tej pory . Szkoda , ardo nie ma już w Polsce , więc może ta freggia będzie ok.
Posiadam również pralkę Ardo 14 lat i tylko jedna niewielka awaria . Niewiem dlaczego ta firma wycofała się z naszego kraju.
Trochę się zakręciłem w tym wszystkim i już kompletnie nie wiem co wybrać.
Byłem prawie zdecydowany na Samsunga do momentu aż dzisiaj mogłem się pobawić Amicą z serii IN (model IN 833 B oraz model IN 622 B). Robi niesamowite wrażenie pod względem wykonania ,ilości funkcji oraz designu i podświetlenia. W obu modelach podświetlany uchwyt na czerwono (sygnalizuje o pracy i o cieple resztkowym), dodatkowo w modelu 622 podświetlane pokrętła- naprawdę robi to wrażenie. Ilość funkcji ogromna, czyszczenie parą ,prowadnice teleskopowe na 3 poziomach, sonda (zbędna w zasadzie). Niestety w dalszym ciągu jest to Amica ;(
Zastanawiam się czy warto zaryzykować. Rozmawiałem z serwisantem(serwisem gwarancyjnym) ,który naprawia wiele marek ,m.in Amicę i Electroluxa. Podobno seria IN to wyższa półka i można śmiało kupić. Użytkuje ktoś konkretnie ten model ?
Nooo miałam taką Amice ......9 lat temu kupioną!!! Co to za niby rarytas.!!!
Pokrętła podświetlane no były na niebiesko. czyszczenie no nie parowe ale tłuszcz się spalał w proszek (zapomniałam jak się to nazywa), prowadnice teleskopowe szt 3 plus zwykłe chyba też 3 , termometr ( sonda) - ani razu nie użyłam.... dobry do dużych kawałów mięsa........
Ale jak pisałam wcześniej "zimna szyba" chyba powodowała, że ciasto się nie przypiekało a za to z tyłu juz było mooocno zrumienione.
A ciepło resztkowe wyświetlane było na wyświetlaczu zreszta miałam wrażenie , że grzeje mocniej bo np gdy nastawiałam pieczenie np na 180 st. to po wyłączeniu ciepło resztkowe było wiele wyższe......
Nie wiem o co tu chodzi ?
No ale Twoja sprawa...... Może dopracowali modele....
Czy ktoś coś może jeszcze doda? Bo czas się kończy mi ostatecznie a dalej nie wiem co kupić.
P.S. Samochód łatwiej kupić hehehe
Za dużo podpowiedzi .. dasz radę -kieruj się intuicją . Powodzenia
Cześć
Powiedz na co się zdecydowałeś i czy jesteś zadowolony? Moja kuchnia odmówiła posłuszeństwa, ciągnie resztką sił i muszę też ją wymienić i to w tym miesiącu.
Ja jestem kilka dni po wymianie praktycznie całego sprzętu kuchennego, bo i mebli.... Zdecydowałam się na Amice in z pyrolizą :) Pierwsza drożdżówka upieczona -wzorowo-, ale jeszcze reszta możliwości do testowania przede mną. Podoba mi się wyświetlacz, a w nim książka kucharska i możliwość wprowadzenia swoich przepisów (co i jak piec).
Witam po długiej przerwie! ;)
Wybór padł na Amica IN 622B - za sprawą wyglądu. Użytkuję 3 miesiąc i póki co ,odpukać wielkie zaskoczenie ,pozytywne. Spasowanie elementów -wzorowe. Opiekanie- wszystko równo z każdej strony ,piecze szybciej niż Electrolux - dla przykładu biszkopt w E-luxsie piekł się w 180*C około 14 minut, w Amice: 160*C 12 minut.
To co ma robić robi wzorowo a dodatkowo pięknie wygląda- czarny z podświetlaną rączką i pokrętłami na czerwono + wyświetlacz. Do plusów zaliczam automatyczne zatrzymanie termoobiegu podczas otwarcia drzwi a także automatyczne oświetlenie komory piekarnika nawet gdy piekarnik jest wyłączony- niby szczegóły a cieszą ;)
Jak się będzie sprawował po kilku latach nie wiem ,mam nadzieję że marka nie poszła na skróty i wykonała go z dobrych materiałów... w końcu to seria exclusive ;)
Pozdrawiam