Hej, hej. Wiem że mam nikłe szanse na to że ktoś poda mi dobre wieści ale... kto pyta nie błądzi... Otóż czy orientujecie się gdzie w okolicach Górnego Śląska jest naprawdę mała kolejka do szpitala okulistycznego gdzie leczą zaćmę? A może ktoś ma - jak to się mówi - znajomości?
Problem w tym że moja Mama i tak widzi tylko na jedne oko ( w lewym od wieku niemowlęcego ma szkło z butelki ) i właśnie w tym jednym oku pojawiła się katarakta. Lekarz powiedział że Mama kwalifikuje się do natychmiastowej operacji bo zaćma szybko u niej postępuje i w ciągu kilku miesięcy może oślepnąć :( Na skierowaniu ma napisane "pilne" ale wszędzie jej mówią "Pani, tu wszyscy są pilni!". Kolejki przynajmniej w Katowicach i Chorzowie na ok. 2 lata. Na słynnej Ceglanej prawie 3... Prywatna operacja wykluczona bo kosztuje 4 tysiące.
Pomożecie?
W Gdańsku też się tyle czeka,to pewnie znaczy że wszędzie to samo..
U nas też czeka się minimum rok, ale w prywatnej placówce widziałam reklamę, że koszt 2 tys.za jedno oko /może te 4 tys. to za dwa/.
Może obdzwoń wszystkie mniejsze szpitale oddalone nawet o 100-150km Bo do takiej odległości łatwo nawet autobusem dotrzeć, a może zdarzy się szczęście i będą miejsca na cito. Piszę dlatego, że właśnie w weekend rozmawiałam ze znajomą, jak niespodziewanie szybko na operacje trafił jej synek ( oczywiście inna operacja ) ale oczekiwanie było właśnie min 1,5 roku. Poleciła jej lekarka takie obdzwanianie, bo ludzie z dnia na dzień z różnych powodów nie podejmują terminowej operacji. Ona miała taki przypadek, że zrezygnowana dzwoniła do kolejnego szpitala i odebrał ordynator, po wysłuchaniu stwierdził, że właśnie pacjent wypadł z kolejki i jeśli ona w 2godziny dotrze do nich, to następnego dnia operacja. I tak było. Powodzenia i pozdrawiam.
Obdzwoń wszystkie możliwe szpitale które operują oczy.
Moja babcia czekała na taką operację w Opolu trzy miesiące.
Nie ma przecież rejonizacji,szukaj,dzwoń,pytaj!
Powodzenia
W radiu trąbili jakiś czas temu, że w Czechach nie ma kolejek :(
O ile się nie mylę NFZ podaje informacje o kolejkach, może zadzwoń do nich? Obdzwanianie poszczególnych placówek to zabawa na tydzień... wiem coś o tym.
Ja szukałam informacji m.in. tu http://swiatprzychodni.pl/swiadczenia/oddzial-okulistyczny/slaskie/ Podawane tam terminy oczekiwania pokrywały się z rzeczywistością (w moim przypadku MRI w pomorskim, moja przychodnia skierowanie pilne wystawione w styczniu chciała realizować w sierpniu!! w Akademii Medycznej przyjęli mi syna w ciągu tygodnia - wszystko załatwiłam na telefon, tylko skierowanie musiałam dowieźć, tu zrozumieli pilne jako pilne ;) )
Mogę podpowiedzieć szpital w Nysie (opolskie). Ma dobrą opinię, jeździłam tam ze swoją Mamą parę lat temu. Jakie są kolejki - nie wiem, znajomości nie mam. Obawiam się, że jednak trzeba płacić za pominięcie lub skrócenie kolejki. Powodzenia i pozdrowienia dla Mamy.
W Nysie kolejka do 2016 r., przynajmniej na NFZ. Prywatnie koszt ok. 3500- 4000zł, za to bez kolejki.
http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1156
Jak już ktoś wcześniej wspomniał, NFZ prowadzi "monitoring" kolejek (link powyżej).
Niedawno sama zakładałam podobny wątek. Wtej chwili mąż jest już po operacji, jezeli chcesz szybko załatwić operację, napisz na priv.
Troche dziwnie to zabrzmiało,jak chcesz szybko załatwić operację napisz na priv.czyżby za tym krył się jakiś "drobny" upominek dla lekarza??
Jeśli to nie tajemnica dlaczego nie napiszesz tego tutaj publicznie,jestem pewna że przyda się jeszcze komuś bo wiadomo jak działa system zdrowia.
Jeśli dała w łapę, bo tak chciała to przecież nie musi się tym chwalić na forum publicznym.
masz rację, ale nie wiadomo czy chodziło o kopertę. Tak naprawde ciekawi mnie jak to sie robi. Tyle lat żyję i nie udało mi się niczego załatwić takim załącznikiem. Ale za to potrafię mówić ....i mówić i niczego mi nie odmawiano, nawet pierwszej rejestracji do lekarza , do którego była kilkutygodniowa kolejka. Miałam farta także w załatwianiu terminów dla członków rodziny. Trzeba tylko wierzyć i być wytrwałym. Jak również pamiętać, że po drugiej stronie są też ludzie.
To tak jak mi :) Chyba dobrze gadam :) i może zasłużyłam, żeby na swojej drodze spotykać dobrych, życzliwych ludzi
Moja mama ma początki tej choroby i o operacji jeszcze nie było mowy ale znajomi już polecili żeby profilaktycznie w kolejkę się zapisać.
Wiesz to jest myśl zapisać się profilaktycznie do wszystkich lekarzy.
Wczoraj byłam w przychodni. Ludzie zapisywali do lekarza na się na kwiecień 2015 (!!!), niestety nie wiem o jaką specjalność chodziło.
Nie strasz mnie ja muszę do endokrynologa i kardiologa.
dolnośląskie- do endokrynologa za 170zł czekałam trzy i pół tygodnia...na NFZ nie ma w tym roku żadnego miejsca( przynajmniej u mnie w mieście), kardiolog-za 180zł to za 14 dni...,na NFZ-za trzy i pół miesiąca-jak się uda....bo jak w zeszłym miesiącu byłam u ogólnego-kobietki z kolejki mówiły,że są zarejestrowane na sierpień.......
U nas jest kilka gabinetów , a raczej takich przychodni, medycyny rodzinnej i to, na kiedy będziesz zapisany do specjalisty zależy od tego, kto jest twoim lekarzem rodzinnym.
Wprawdzie to nie okolice o jakie prosisz ale to w miarę niedawno otwarta spora jednostka.Zadzwonic i zapytać zawsze można
http://www.wso.krakow.pl/index.php/okulistyczna-przychodnia-przyszpitalna
Dzięki za info. Sprawdziłam sobie na podanej stronie stan kolejek i wszędzie są na 600-800 dni. Rekordzistą jest Rybnik z kolejką na ponad 1100 dni:( MASAKRA jednym słowem... W Bytomiu pisało o 220 dniach ale Mama zadzwoniła że w recepcji powiedzieli że to ściema...
Jutro mama pójdzie do okulistki pogadać z nią od serca, może ta coś doradzi.
Boimy się co to będzie:(
Idź do NFZ. Przedstaw swoją sprawę i dowiesz się co Ci powiedzą.
Wczoraj słyszałam w radio że NFZ ma zwracać pieniądze za operacje przeprowadzone za granicą. Między innymi chodziło tam o zaćmę. Więc może rzczywiście zainteresujcie się tymi Czechami.