Jak myślicie , czy ciasto na tartę można zagnieść dzień wcześniej żeby przeleżalo w lodówce ?
Mam na myśli przygotowanie tarty wieczorem po pracy, ale żeby skrócić czas chciałabym ciasto przygotować wieczorem dzień wcześniej.
Jeśłi tarta ma być z ciasta kruchego to jak najbardziej można - a nawet jest to wskazane.
Im ciasto kruche bardziej wychłodzone tym jest smaczniejsze. Lepiej jednak po zagnieceniu wyłożyć foremkęciastem i tak przechowywać w lodówce. Świeże ciasto wygodniej się wałkuje niż taka wyleżana kulka.
I raczej nie wykładaj bardzo gorących składników na ciasto bo kruche tego nie lubi.
A ja kurcze nie potrafię trafić na dobrą tartę, taką któraby mi smakowała. I porzuciłam robienie tart. Może nie trafiłam na własciwe.
Ja się szykuję na tą : http://wielkiezarcie.com/recipe63419.html , ale jeszcze nie robiłam, myślę że zrobię ją dziś lub jutro, w zasadzie od dłuzszego czasu myślę o tarcie, ale jakoś się nie złozyło. Kilka dni temu kupiłam w Biedronce foremkę silikonową, więc myśli o tarcie wróciły.
No widzisz... tak samo robi się pizze, tylko ciasto inne. Moim zdaniem lepsze do tego "farszu".
Ja też kupiłam formę, ale na babę wielkanocną :)
Też kiedyś kupiłam taką silikonową na babkę, ale coś było nie tak, piekłam tam drożdżową babę i wyrosła pięknie, ale nie upiekła się jak należy,tylko jakby zaparzyła, nie mogłam jej w żaden sposób wydobyć z tej foremki, to był koszmar. Tak sobie po cichu myślę, żeby przypadkiem z tą nową nie było też takich nieprzyjemności.
tarta to taki farsz który nam smakuje może to wina sosu do zapiekania?
Może. Piekłam cebulową z beszamelem i tartę z jabłkami i jakoś, coś mi nie gra...
Fajnie by było gdyby ktoś podzielił się swoim sprawdzonym przepisem, coś czuję, że to może być fajne jedzonko.
Choć nie przepadam za tartami, niektóre są na prawdę fajne...
Tą polecam, sprawdzona, znana na całym świecie i zrobiona przeze mnie:
http://wielkiezarcie.com/recipe58967.html
z WŻ
słodkie:
http://wielkiezarcie.com/recipe24716.html
http://wielkiezarcie.com/recipe54595.html
http://wielkiezarcie.com/recipe40332.html
http://wielkiezarcie.com/recipe70371.html
słone:
http://wielkiezarcie.com/recipe65109.html
I jeszcze kilka przepisów, myślę fajnych:
SŁONE TARTY
Tarta meksykańska
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej
100g masła
Szczypta soli
ok. 5 łyżek zimnej wody
Nadzienie:
500g mielonej wołowiny
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
Puszka czerwonej fasoli
Puszka kukurydzy
Chili pieprz Cayenne
Oregano
Kmin Rzymski
Oliwa
Sól, pieprz
59g Nachos
100g tartego żółtego sera
Garść posiekanej kolendry
Przygotowanie:
Mąkę połącz z zimnym masłem i odrobiną wody oraz soli. Ulep z ciasta kulkę i wstaw je na 30 min do lodówki. W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dodaj kmin, Oregano, Chili. Następnie wrzuć wołowinę i smaż przez kilka minut. Wlej pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaj fasolę i kukurydzę, gotuj kolejne 5 minut. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż farsz. Nachosy wymieszaj z serem i posyp nimi wierzch tarty. Zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj ze świeżą kolendrą.
Tarta krewetkowa
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej
100g masła
Szczypta soli
Kilka łyżek zimnej wody
Farsz:
2 cukinie
200g obranych i ugotowanych dużych krewetek
100g tartego sera
Garść pietruszki
250ml mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 jaja
Przygotowanie:
Mąkę połącz z zimnym masłem i odrobina wody oraz soli. Ulep z ciasta kulkę i wstaw je na 30 min do lodówki. W międzyczasie przygotuj farsz.
Cukinie pokrój w drobne paseczki. Przysmaż ją na patelni z odrobiną oliwy. Osobno w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i powoli dodawaj mleko, stworzysz w ten sposób sos zwany beszamel, dopraw go sola i pieprzem do smaku. Cukinie wymieszaj z sosem, dodaj krewetki i ser, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż farsz. Piecz około 25 min w temperaturze 180 stopni. Podawaj z pietruszką.
TARTY NA SŁODKO
Z białą czekoladą i wiśniami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki
75g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
Farsz:
2 jaja
2 łyżki drobnego cukru
200g białej czekolady
300ml śmietanki 36%
500g wiśni (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Połącz ze sobą mąkę masło, żółtka i cukier, jeśli ciasto będzie za ?suche? dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. W między czasie przygotuj nadzienie.
Wiśnie wrzuć na patelnie, dodaj cukier i smaż je około 15 minut aż większość soku odparuje. Podgrzej śmietankę, wrzuć do niej połamaną na kawałki czekoladę. Jajka ubij z cukrem, połącz je z kremem czekoladowym.
Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tarte, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż wiśnie (bez soku). Zalej je kremem czekoladowym i wstaw tarte do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 40 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Tarta cytynowa z bezą
Składniki:
Ciasto:
200g mąki
75g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
Farsz:
3 cytryny
50g masła
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka wody
4 jaja
200g drobnego cukru
4 białka
100g cukru pudru
Przygotowanie:
Połącz ze sobą mąkę masło, żółtka i cukier, jeśli ciasto będzie za ?suche? dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. W między czasie przygotuj nadzienie. Z cytryn zetrzyj skórkę na tarce, a następnie wyciśnij z nich sok. Mąkę wymieszaj z wodą. W małym garnku roztop masło, dodaj mąkę. Jaja ubijaj z cukrem aż staną się puszyste i zmienią kolor na jasnożółty. Wtedy dodaj do jajek masło, sok i skórkę z cytryny, wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tarte, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż krem cytrynowy. Piecz tartę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubij na sztywno, dodaj do nich cukier. Gorącą tartę pokryj bezą i wstaw ja na około 5 minut do piekarnika aż się lekko zrumieni.
Tarta ze śliwkami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki
75g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
Farsz:
500g śliwek ( w zimie możesz użyć mrożonych)
200ml śmietanki 30%
2 jaja
60g brązowego cukru
40g drobnego cukru
Przygotowanie:
Połącz ze sobą mąkę masło, żółtka i cukier, jeśli ciasto będzie za ?suche? dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. W między czasie przygotuj nadzienie. Jeśli używasz śliwek mrożonych rozmroź je. Na patelni skarmelizuj brązowy cukier, dodaj śliwki, smaż je około 5 minut. Śmietankę ubij z jajami i cukrem. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tarte, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż śliwki, zalej je sosem śmietanowym. Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 190 stopni.
Dzięki za przepisy, będą dla mnie inspiracją do dalszych działań tartowych :-)
Za mną kolejna tarta, tym razem całkowita improwizacja, na szczęście udana, zrobiłam tartę na cieście francuskim z kurczakiem, warzywami (na patelnię) i serem gorgonzola ropuszczonym w jogurcie, wszystko doprawione, posypane odrobiną sera tylżyckiego, wyszło naprawdę dobre danko. Podałam z sosem czosnkowym, ale i z keczupem tez bylo dobre.
Dziś dodałam dwie tarty na WŻ wg swoich smaków... znajdziesz je też tutaj:
Postna tarta cebulowa i szpinakowa
Fajnie by było gdyby ktoś podzielił się swoim sprawdzonym przepisem,
coś czuję, że to może być fajne jedzonko.
Na tarte ze swiezych owocow korzystam z tego przepisu, jest nawet film pokazujacy wykonanie, dawniej nie "zabezpieczalam" upieczonego ciasta przed nasiaknieciem, a teraz tak .