hm...konkretnych przepisów nie podam, ale może coś podpowiem...nie wiem jak u Ciebie z "zasobnością" podstawowych produktów w kuchni albo z bogactwem spiżarki...ale spróbuję...pierogi zrobione własnorecznie, sa czasochłonne ale koszt niewielki jeśli zrobić z kapustą i pieczarkami (zamiast grzybów, no chyba że masz suszone,albo zamrożone) barszcz-zakwas jeszcze zdązysz przygotować a wyjdzie taniej niż z koncentratu, poźniej tylko ugotujesz esensjonalny wywar z warzyw, zalejesz zakwasem i gotowe, jarzyny na których ugotujesz wywar-ugotowane ziemniaki i jajak+majonez i już najzwyklejsza sałatka jarzynowa..ryba po grecku może byc z użyciem tanszej ryby (u mnie np mintaj ok 10zł/kg) morszczuk juz ponad 20, a cene dorsza przemilcze...karp-wiadomo że najlepszy byłby w rodzimej hodowli ale takie "marketowe" sa duzo tańsze, w ostateczności tez mozna usmazyć wspomnianego mintaja....matjasy w markecie tez były ostatnio po 9,99/kg...wigilijna kapusta w wersji oszczednościowej też może byc w pieczarkami zamiast lesnych grzybów....groch z kapustą tez nie jest najdrożsżą potrawą...nie wiem jakie tradycje panują w waszym domu ale my w pierwszy dzień świąt nie przygotowujemy obiadu tylko dojadamy resztki w Wigilii, w drugi dzień możesz upiec w całości kurczaka (w rękawie foliowym, albo na butelce z piwem) mam nadzieję ze choć troszkę pomogłam i mimo wszystko życzę ciepłych i rodzinnych Świąt:)
Dopisano 12-12-13 9:52:19:
upsss...przepraszam za literówki, szybciej pisze niż myslę:)
Tanie Święta mogą być obchodzone godnie i... bardzo smacznie :) Czasem lepiej zjeść pyszne danie za kilka złotych niż wykwintny obiad, który nam nie odpowiada.
Wigilia:
Barszcz czerwony z domowymi pasztecikami z kiszoną kapustą (wcale nie muszą zawierać grzybów leśnych, jesli ich nie uzbierałaś, ani pieczarek - bo są drogie). Zamiast pasztecików możesz podać do barszczu cebularze (postaram się wklepać przepis w ciągu kilku najbliższych dni, ale idea jest taka, że w kwadracik ciasta drożdżowego zawijasz zeszkloną cebulę i składasz brzegi jak w ciasteczkach z jabłkami - bardzo ładne, pyszne i tanie). Świetne są też do barszczu krokiety z kapustą. U mnie tradycyjnie podaje się pieczone pierożki z kruchego ciasta z farszem ze świeżej kapusty, cebuli i podgrzybków (nigdy ich nie kupuję - zawsze sama zbieram).
Jeśli do barszczu podasz cebularze, wówczas na drugie mogą wjechać pierogi z kiszoną kapustą i grzybkami - bardzo lubię odsmażane na oleju - takie rumiane pierogi to sama pychota :)
Śledzie matjasy (odmoczone z soli) smażone w cieście.
I mój ulubiony komunistyczny zestaw: sałatka warzywna - tradycyjna, świeży oliwski chleb i śledziki w oleju (wcześniej marynowane w occie) podane z poszatkowaną w kosteczkę świeżą cebulką.
Z ciast oszukany piernik bez prawdziwego miodu i szarlotka (wystarczy, że wierzch zrobisz w wyciętych foremkami ciastowych gwiazdek i już będzie odświętnie. Drożdżówka z grubaśną kruszonką i lukrem.
Pierwszy i drugi dzień Świąt:
Dojadanie pyszniastych pierogów, krokietów i sałatki :) Na obiad można podać pieczone udka kurczaka lub pieczonego kurczaka z ziemniakami i surówką z modrej kapusty. Tanio wychodzi gotowanie na pierwsze na włoszczyźnie danie zupy grzybowej z makaronem - z odrobiną śmietany (jeśli masz domowe zapasy grzybków).
Nie musisz podawać drogich wędlin czy pieczeni wołowych - wystarczy upiec chudy surowy boczek zwinięty w roladę z ulubionymi przyprawami, zrobić pasztet drobiowy: najpierw gotujesz rosół na włoszczyźnie, udkach kurczaka i szyi indyczej - wywar wykorzystujesz do zrobienia grzybowej, a włoszczyznę i mięso oraz osobno sparzoną wątróbkę drobiową przekształcasz w pasztet - oszczędnie i pysznie :)
hehe komunistyczny zestaw to i ja bardzo lubię niezawodny jak nic!
DZiękuję dziewczyny :) notuję wszystkie rady :))
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=531258&post=532964
trochę tutaj napisalam, ale WKN to już chyba ma najlepsze pomysły :)
Ja się nie znam na pieczeniu słodkości, ale mogę powiedzieć, że z 1 kg mąki, 1-2 paczki drożdży, łyżki oleju i soli, zarobisz tyle ciasta drożdżowego, że starczy na drożdzowe pierożki z postnym nadzieniem (kiszona kapusta podsmażona z cebulą i przyprawami jakie lubisz) i świąteczne bułeczki, a jak dodasz trochę cukru i masła to i fajne świąteczne chałeczki wyjdą
jak być chciała to zaglądnij:
http://wielkiezarcie.com/recipe93750.html
http://wielkiezarcie.com/recipe80418.html
http://wielkiezarcie.com/recipe79200.html
Życzę Ci wesołych Świąt ... nie ważne za ile, ale ważne z kim ...
Ja napisze Tobie co ja bym zrobiła.
Wigilia
Zrobiłabym na pewno pierogi z kapustą i grzybami i to sporo, będą idealna do odsmażenia na śniadanie czy kolację
Kupiłabym może 2 karpie (widziałam że w tesco będą po 9.90 za kg) na głowach nagotowała bym barszcz czerwony. Reszta do smażenia.
Do tego kupiłabym śledzie zielone - kupiłam w sklepie rybnym za 13,50 - i zrobiła http://wielkiezarcie.com/recipe10129.html
Sałatka jarzynowa
Na śniadania i na kolację można kupić dodatkowo kawałek taniego mięsa jaki będzie akurat w promocji i usmażyć na chlebek, będzie dodatkowo sałatka jarzynowa pierogi i rybki jakie zostaną można zrobić dodatkowo sałatkę śledziową coś prostego np z ziemniakami w mundurkach wyjdzie wtedy całkiem sporo.
Na obiad w 1 dzień świąt 4 kotlety schabowe rozbite na to kleks z majonezu i cebuli to przepis na schabowy po rusku do tego pieczone ziemniaki i surówki np z marchwi oraz z selera lub inne jakie lubicie
Obiad 2 dzień świąt Upieczone mięsko z sosikiem do tego możesz zrobić kluski i np surówka z kiszonej kapusty.
Słodkości - zrobiłabym pierniczki na sztucznym miodzie, ciasteczka kruche i do tego szarlotkę.
Wszystko zależy od tego co masz w domu. Czy masz suszone grzybki, czy masz przetwory, no i co lubicie. Pamiętaj zależy jak podasz bo każda potrawa będzie wyglądać świątecznie jak będzie fajnie podana. Widziałam zrobiony budyń w tortownicy z kominem na ładnym talerzu wygląda bardzo fajnie i efektownie.
A najtaniej święta wychodzą gdy się spędza u rodziny :)
Ja napisze Tobie co ja bym zrobiła. Wigilia Zrobiłabym na pewno pierogi z
kapustą i grzybami i to sporo, będą idealna do odsmażenia na śniadanie
czy kolację Kupiłabym może 2 karpie (widziałam że w tesco będą po 9.90
za kg) na głowach nagotowała bym barszcz czerwony. Reszta do smażenia. Do
tego kupiłabym śledzie zielone - kupiłam w sklepie rybnym za 13,50 - i
zrobiła http://wielkiezarcie.com/recipe10129.html Sałatka
jarzynowa Na śniadania i na kolację można kupić dodatkowo kawałek
taniego mięsa jaki będzie akurat w promocji i usmażyć na chlebek, będzie
dodatkowo sałatka jarzynowa pierogi i rybki jakie zostaną można zrobić
dodatkowo sałatkę śledziową coś prostego np z ziemniakami w mundurkach
wyjdzie wtedy całkiem sporo. Na obiad w 1 dzień świąt 4 kotlety schabowe
rozbite na to kleks z majonezu i cebuli to przepis na schabowy po rusku do
tego pieczone ziemniaki i surówki np z marchwi oraz z selera lub inne
jakie lubicie Obiad 2 dzień świąt Upieczone mięsko z sosikiem do tego
możesz zrobić kluski i np surówka z kiszonej kapusty. Słodkości -
zrobiłabym pierniczki na sztucznym miodzie, ciasteczka kruche i do tego
szarlotkę. Wszystko zależy od tego co masz w domu. Czy masz suszone
grzybki, czy masz przetwory, no i co lubicie. Pamiętaj zależy jak podasz bo
każda potrawa będzie wyglądać świątecznie jak będzie fajnie podana.
Widziałam zrobiony budyń w tortownicy z kominem na ładnym talerzu wygląda
bardzo fajnie i efektownie. A najtaniej święta wychodzą gdy się spędza u
rodziny :)
Tanio wychodzi zrobić galaretę z nóżek wieprzoych[ja osobiście lubię].
Dziękuję moje kochaniutkie:) zrobię duuuużo ciasta drożdzowego i z niego pokonbinuję