Roladki z szynki czy ze schabu?co jest w środeczku?:)
Trzeba wierzyć
U nas zupa ogórkowa z własnoręcznie kiszonymi. Foty nie będzie, bo powszechnie widok znany
Ze schabu, w środku ser, szynka, zielona pietruszka i czerwona papryka (paseczki)
U mnie prawie tak samo jak u Bahusa:). Prawie, bo zamiast schabu pierś z kurczaka:)
Tradycyjnie rosoł z makaronem, na drugie ziemniaki, kotlety z piersi kurczaka zapiekane z zoltym serem, duszona marchewka, do picia sok z jablek i marchewek
Lane kluski na rosole, makaron rurki z duszoną łopatką i surówka z pekinki z sosem ziołowym i granatem.
Dziś na szybko wątróbka w sosie i surówka z kiszonej kapusty
ja dzisiaj mam pomidorową z makaronem i żeberka w sosie ketchupowo pieczarkowym")
Lane kluski na wczorajszym rosole i pizza w wykonaniu meza, do picia sok z pomaranczy.
nie wygląda to na łapy kurze ;) http://www.national-geographic.pl/foto/fotografia/zmarszczki-mimiczne-czyli-kurze-lapki/
Udka kurczęce duszone w cebuli, ziemniaki, 2 rodzaje surówek: Colesław i buraczkowa.
Zupa ogórkowa z ziemniakami,kotlet schabowy,mizeria,ziemniaki,a dla mnie dodatkowo sos pieczarkowy .
Wczorajsza zupa pomidorowa z ryzem, na drugie kotlety mielone http://wielkiezarcie.com/recipe27492.html tylko bez boczku, ziemniaki i buraczki zasmazane.
Zupa ogorkowa, kopytka schabowy i surowka z pekinki
Zurek z jajkiem, ziemniakami, kiełbasa i grzybami, na drugie łazanki. Obiad zrobilam na dwa dni :))) do picia byl sok z pomarańczy.
Zup pomidorowa na rosole z makaronem lub lanym ciastem.
ziemniaki, kotlety mielone i ogórki musztardowe
Dziś, zupka jarzynowa, i kluski (pierogi) leniwe na słodko z cynamonem i cukrem polane masełkiem
Jutro powtórka z dziś
brak koncepcji na piątek :(
Wczorajsza zupa ogorkowa i krokieciki ze szpinakiem i serem feta
Krupnik na serduszkach z ziemniakami, na drugie frytki i biała kiełbasa duszona, surowka z pekinskiej, do picia sok z mandarynek.
krupnik z ziemniakami i fasolka po bretonsku.
u nas zupy kalafiorowej dzień drugi i (wprawka przed świętami) pierogi z kapustą i grzybami
kluseczki świderki z gulaszem mięsno pieczarkowym
Mintaj smażony z ziemniakami z masłem i gotowana marchewka
u mnie sledzik na parze, sałata zielona z ogórkiem kiszonym i ziemniaczki
Dzisiaj obiadu nie będzie bo mam wolne i siedzę w wątku damsko-męskim:)
A tak na poważnie , będzie pomidorówka , rybka i surówka.
Dzisiaj na dwie patelnie,racuchy serkowo-owocowe dla dzieci i kotlety ziemniaczane z podsmażoną cebulką.
Jutro fasolka po bretońsku.
Pomidorowa z makaronem, na drugie kawałki piersi kurczaka w ciescie, ziemniaki i buraczki, do picia sok z mandarynek
Bigos z zapasów, dla syna z chlebem a dla mnie z resztą wczorajszego makaronu (niczym łazanki):) ........ i sprzątanie łazienki hm
Rosół wołowo-kaczkowy z makaronem, spagetti z sosem z mielonego mięsa, a na deser piernik.
Wczorajsza zupa pomidorowa z makaronem, na drugie skrzydełka z piekarnika, ziemniaki i salatka coleslaw, do picia sok z jabłek.
Wczorajsza pomidorówka z ryżem i próbowanie swojskiego salcesonu i czarnego , wyrobu mojej mamy i jej sąsiadki.
na pewno pycha te wyroby aż ślinka pociekła........... u nas dziś ziemniaczki i skrzydełka z kurczaka pieczone razem w piekarniku...... do tego ogórek konserwowy
Ale bym zjadła czarnego....chyba ze 30 lat nie jadłam...
Dziś u nas ziemniaczki, kotlety drobiowe z papryką i serem oraz fasolka szparagowa (mrożonka)
a u nas rosół z kluskami, szynka w sosie grzybowym, kluski śląskie i surówka z czerownej kapusty
Wczoraj pieczone udka z kurczaka i frytki,kiszona kapusta.
Dziś rosół na pieczonych udkach z makaronem, łopatka z dzika duszona w sosie,kasza gryczana,ogórek kiszony,sok jabłkowy.
Wczoraj pieczone udka z kurczaka i frytki,kiszona kapusta. Dziś
rosół na pieczonych udkach z makaronem, łopatka z dzika duszona w
sosie,kasza gryczana,ogórek kiszony,sok jabłkowy.
Często jak zostaje mi upieczony kawałek kurczaka,to gotuję na nim rosół (właśnie po niedzieli zostały 2 małe udka) ma specyficzny smaczek,trochę ostrzejszy,bo kurczak jest ze skórą pełną przypraw do pieczenia, rosół ma mocniejszy kolor i nie jest taki nijaki w smaku. Rosołu mam jeszcze na jutro.Mniam.
Wczorajszy rosoł z makaronem, na drugie strogonow z chlebem, do picia sok z pomaranczy
kopytka, kotlety z kurczaka i surówka - marchewka z chrzanem i śmietaną, do picia sok jabłkowy
az sie uslinilam :)))
U nas zupa ogorkowa z ziemniakami lub ryzem do wyboru, na drugie spagetti, do picia sok z pomaranczy.
wczorajszy kapuśniak - resztka, potem ziemniaczki tłuczone, gulasz wieprzowy i surówka z kapusty białej z papryką
u mnie dziś tajska zupka z kurczakiem i tartym awokado
Miłego dnia :-)
Na pierwsze danie zupa krupnik a na drugie pierogi z wołowiną oraz surówka z czerwonej kapusty
Dzisiaj z uwagi na zakupy i świąteczne porządki- pizza z pizzerii. Na jutro- karkówka w sosie śmietanowo- cebulowym, ryż i ogórek kiszony (przychodzi ewent. przyszła synowa- trzeba zachęcić). Chyba jeszcze ciasto dziabnę...
Zrobię dziś więcej krokietów z kapustą i grzybami to na obiadek podam,mięsa w piątki nie jemy w adwencie i poście ,chociaż wtedy najbardziej się chce...hehehehehe
Dorsz w cieście, ziemniaki, marchewka z groszkiem i kukurydzą w mlecznym sosie.
Wczoraj i dzisiaj zurek z jajkiem, ziemniakami i wkladka miesna, na drugie domowe pierogi ruskie (mamuska zrobila), do picia sok z pomaranczy.
paszteciki z mięskiem i do picia czerwony barszczyk
Krupnik z ziemniakami, na drugie prażuchy okraszane boczkiem i sledziki wiejskie, do picia sok z pomaranczy.
Pieczona miruna ziemniaczki i surówka z kapusty konserwowej z papryką i ogórkiem
kotlet schabowy z kością, ziemniaczki i surówka z selera z rodzynkami i mandarynką
U nas tradycyjnie po niedzielnemu czyli rosol z makaronem, na drugie karczek w sosie ciemnym, ziemniaki i buraki, do picia sok z pomaranczy.
U nas po niedzielnemu będzie jutro czyli w 1 dzień Świąt haha dziś bez obiadu tylko lekkie śledziowe śniadanie... My w Wigilę po staremu tradycyjnie pościmy... a obiadem będzie Wieczerza Wigilijna
My rowniez poscimy w ciagu dnia a obiadem jest Wieczerza Wigilijna :)))
Szczerze powiedziawszy też nie jadłam obiadu, ale później jak mąż z pracy wróci to odgrzeje barszczyk czerwony z uszkami i odsmażę pierogi wigilijne.
Dzieci zjadły lane kluseczki na rosole i kajzerki zapiekane z serem, wędliny żadnej nie chciały.:(
A ja dalej zajadam bo uwielbiam jesc hehe Dzisiaj tez mialam jeszcze barszcz czerwony z uszkami, dzieci zupe pomidorowa z makaronem, na drugie kotlety schabowe zapiekane z zoltym serem, kapusta z grochem i grzybami i ziemniaki, do picia sok z pomaranczy.
Ja juz dzis strasznie chcialam zupy i ugotowałam barszczyk biały. A pożniej był bigos:(
Tak mało zrobiłam jedzienia na te święta a jeszcze nie przejedlismy wszystkiego, szkoda wyrzucic ale już tez nie mogę patrzeeć na nie:(
Zupa szczawiowa z własnego przecieru z ziemniakami i jajkiem, na drugie kasza, gulasz z karczku i ogorek kiszony, do picia sok z jabłek.
Wczoraj mnie rozłozylo i caly dzien spedzilam w łóżku :(( Męzuś rzadzil w kuchni i ugotowal fitke i zrobil kopytka z masłęm i cukrem, do picia sok z jabłek.
Dzisiaj rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka lub udka do wyboru, ziemniaki i marchewka duszona z selerem, do picia sok z pomarańczy i grejpruta.
Flaki- dziś jako ,,podkład" przed, jutro- lekarstwo ,,po"- idziemy na bal!!
łopatka w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i buraczkami, do picia sok jabłkowy
Lane kluski na rosole, na drugie skrzydełka z piekarnika wg przepisu Toffik, salatka coleslaw i ziemniaki, do picia sok z pomaranczy i grejpfruta
zupa ogórkowa, a na drugie indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowym, kopytka i sałata ze śmietaną, do picia sok wiśniowy
Późny obiad, ziemniaki z koperkiem, mintaj w panierce gyros, sałata lodowa i rzodkiewka ze śmietaną. Do picia herbata z cytryną, sok pomarańczowy i coca cola.
Zurek z jajkiem kiełbaska i ziemniakami, na drugie spagetti, do picia sok z jablek.
Zupa grzybowa na smalczyku z pieczenia kaczki, kluski francuskie z duszona kapustą kiszoną.Do picia herbata z cytryną i woda mineralna gazowana lub bez (dla mnie z cytryną)
zupa pomidorowa z makaronem a na drugie ziemniaczki, jajko sadzone, kalafior z masełkiem a do popicia zimny kefir.
zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami, później dzieci miały jeszcze leniwe pierożki z "bułeczką",sok jabłkowy.
A my dzisiaj pomidorowa z makaronem a na drugie placki ziemniaczane z sosem pieczrkowym :)
wyjadam zapasy zmrożone swiateczno wigilijne- czyli dzis były gołąbki z kasza i grzybami:)
Dzisiaj mężuś rządzil w kuchni :))) Była pyszna pomidorowa z makaronem, na drugie gulasz z karczku, ziemniaki i buraki, do picia sok z jabłek.
Piękne zdjęcia i bardzo apetyczny obiad:)
Gołąbki w sosie pomidorowym, a na kolację spóźniony obiad- zupa jarzynowa prosto z domu :) (uczę się poza domem).
Wczoraj rosół z kostką z kaszy manny i naleśniki z serem i dżemem.
Dzisiaj powtórka rosołu, kotlet karkowy, ziemniaki z koperkiem i bigos z zapasów słoikowych.
ostatni kawałek karpia smazonego ( sie ogon kurze został), makaron i ogórek kiszony
Wczorajszy barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, ruskie pierogi okraszone podsmazonym boczkiem a dla meza chorego na grype zoladkowa ugotowalam rosol.
Dzisiaj rosołek z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki i buraki, dla mnie bedzie karp smazony i kapusta z grochem i grzybami, do picia sok z jablek.
Rosół z makaronem a na drugie kurczak na butelce, pieczone ziemniaczki z czosnkiem i surówka jak z kfc:) i do popicia kompot z czereśni:)
Sarnę wcześniej marynowałaś jeśli tak to w czym- też w winie (jak sos) czy w czymś innym?
Jak zrobiłas te kluski, to ziemniaczane?
Przyznam się szczerze bez '' bicia '' ... To danie dostałam z wieczerzy wigilinnej ( co kraj to obyczaj ) . Było to tyle , że część zamroziłam . Przechowało się wspaniale ..Moja tylko dekoracja talerza i kleksy żurawiny. Powinnam jeszcze podać do tego czerwoną kapustę przesmażaną na masełku z cebulką i świeżo startym gożdzikiem ... pyyyszna taka wersja . Nie mniej skapitulowałam , na rzecz deseru .. )))
Kluski szwabskie to eierspatsle , makaron z ... paczki lekko twardawy z mąki drum - drum ..
Zupa ogórkowa wg Wkn i czerwona papryka faszerowana wołowiną i ryżem.
u mnie dziś bigos z cukinii z kurczakiem z dietetyczną ciabattą :-)
Zupa ogórkowa z ryżem, duszone żeberka, kasza i ogórek kiszony.
Krem curry z marchewkami, kluski jaglane polane do wyboru sokiem malinowym lub miodem z płatkami migdałowymi, kompot jabłkowy.
U nas dzisiaj krem brokułowy a na drugie ziemniaczki z gotowaną piersią kurczaka w sosie czosnkowym i do tego zasmażana kapusta.
Wczorajsza pomidorowa z makaronem, pieczony kurczak, ziemniaki z koperkiem i surówka z czerwonej kapusty z gruszkami z kompotu. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
Niedzielnie rosołek z makaronem i kasza jęczmienna tajona (pod kołderką) oraz gulasz wyśmienity od niebieskiej różyczki i kiszone ogórki
Wczoraj kasza z resztką gulaszu
A na dziś zrobiłam na rosole zupę grzybową "wigilijną" tak ją nazywa mój syn, bo na suszonych grzybach.
Klasyka zimowego obiadu : białe bawarskie kiełbaski z nacią pietruszki w środku , kapusta kiszona i ziemniaki purre ...
Na deser filiżanka caffy z ciasteczkami z ... szafy . Na uwagę zasługuje stollen czyli drożdzowy keks zeszłoroczny ale fason trzyma świetny . Ciacho niestety nie mojej produkcji ale z dobrej firmy .. ))
Zupa pomidorowa z ryżem a na drugie spaghetti bolognese :)
Zupa kalafiorowa i pyzy ziemniaczane z mięsem.
Wczorajsza ogórkowa i makaron z kurczakiem w sosie pleśniowym z przepisu Anny Lataly (pycha!)
Zupa zalewajka i kluski leniwe polane masełkiem i przesmażoną bułką tartą.
Heh, zupa zalewajka - dawno nie słyszałam tego określenia :)
Dzisiaj naleśniki w dwóch wersjach .. wiadomo dwie lady przy stole ...
..z truskawkami posypanymi cukrem muscovado i bitą śmietną.. )
... z serkiem i musem z pieczonych jabłek z bakaliami .. )
ech megi ale słodkości w sam raz na deser po moim obadku
Tyle białego kitu dla lady? Nie dałabym rady Czy kit choć własnej produkcji?
Wczorajsza zupa zalewajka, bigos z zapasów słoikowych z chlebem, jak córka z mężem dotrze do domu , to będzie jeszcze swojska kaszanka z grilla elektrycznego.
a ja zrobiłam gar fasolki po bretońsku bo zostało sporo wędlin świątecznych więc wykorzystałam:) rodzinka zachwycona
A ja nadal pracuje nad faslką po bretońsku bez ... fasoli ..
kultowego odkrycia będę się spodziewać :)
fasolkę uwielbiam, właśnie po bretońsku :)
:)) Ja też uwielbiam , ale po bretońsku.
A ja zakupilam dzis co trzeba i jutro fasolke uczynie bo juz od dawna za mna chodzi.
Barszcz czerwony zabielany z ziemnkami, spaghetti w sosie śmietanowym z czosnkiem, rukolą i czarnymi oliwkami.
Zupa ogórkowa z ziemniakami, na drugie kluski slaskie okraszane boczkiem, a dzieci z maselkiem, do picia sok z pomaranczy.
u mnie kaszanka wiejska z patelni grillowej, ziemniaki i kapusta czerwona podsmażana:)
Zupa ogórkowa z makaronem, na drugie danie kotlet z kurczaka z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
U mnie wczoraj łosoś z biedronki zrobiony na parze, z dodatkiem surówki z kapusty pekińskiej i ugniecionych ziemniaczków. Dzisiaj danie ala meksykańskie podane z ryżem.
U mnie dzisiaj krokiety z mięsem i zapiekanki z tego samego sklepu. Kupiłam pierwszy raz. Byłam sceptycznie nastawiona ale pycha
Wczorajsza ogorkowa z ziemniakami na drugie leczo z chlebem.
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie placki ziemniaczane z sosem grzybowym. Obiad juz ugotowany wiec uciekam do pracy :)))
tylko nie pospadajcie z krzeseł...:) u mnie groch z kapustą, barszczyk czerwony, zupa grzybowa z makaronem, pierogi z kapustą i grzybami, ryba po grecku, ryba po japońsku, kapusta z grzybami...gdyby ktoś reflektował to jeszcze śledzie na kilka sposobów , sałatka jarzynowa i bigos:) normalnie Wigilia i dwa dni świąt w jednym
:) ha ha! częściowo tak, a częściowo ugotowałam od nowa. od miesiąca nie mogę sie pozbyć jakiegoś paskudnego wirusa, przez całe święta i nowy rok leżałam chora, nie miałam smaku ani wechu, tak więc nawet nie poczułam że były święta:( od wczoraj mam "przebłyski" smaku więc zamierzam świętować:)
rozumiem... więc wesołych i smacznych świąt.... trochę się spóźniłaś bo już nawet prawosławni są po świętach, ale.... skoro przyszły smaki to czemu nie
No chyba że te smaki związane z czym innym.... a śledzia z czekoladą Ci się nie chce?
Ja w "tym" stanie mialam wlasnie takie smaki, moja obecna szwagierka wybaluszyla raz oczy jak najpierw wpalaszowalam korniszona po czym od razu siegnelam po czekoladke i ja zjadlam :)
u mnie to standard, zawsze po kwaśnym chce mi się słodkiego
a po słodkim coś ostrego albo kwaśnego.
chyba nie oznacza to że od dziecka jestem w TYM STANIE...
z całą pewnością nie jest to odmienny stan:) często nie zdajemy sobie sprawy z tak oczywistych rzeczy jak np zmysł smaku...przez trzy tygodnie jadlam tylko i wyłacznie chleb, który i tak smakował mi jak trociny, teraz kiedy smak wraca jestem wniebowzięta:)
Pozazdrościłam powtórki świąt.... dziś u nas będzie karp, od rana pływał w wannie a teraz.... dobrze że nie widzę co się dzieje w kuchni:) wpadne na gotowe
:) moja rodzina też zachwycona powtórką...zjedliśmy gar grochu z kapustą, podobno wyszedł lepszy niż na Wigilię (no ale jaki miał wyjść na święta jak gotowałam nie mając smaku...) chcą jeszcze, więc chyba w poniedziałek znów będę musiała ugotować:)
A u nas dziś frytki surówka i kotlety sojowe (mniam dawno nie piekłam).... pozostałe zjem na zimno bo mi przypominają pieczone kanie
Oj dobre rzeczy się u nasz szykują na weekend:) Wczoraj pyrtolił się na wieczór rosół z kurczaka i indyka, zjemy go dzisiaj z makaronem. Z mięsa z rosołu zrobię krokiety do czerwonego barszczyku. Teraz wstawiłam gołąbki z mięsem i ryżem, wyszło mi 22 szt, bedzie na kilka obiadów:)
Dopisano 13-01-11 19:12:30:
Oj dobre rzeczy się u nasz szykują na weekend:) Wczoraj pyrtolił się na
wieczór rosół z kurczaka i indyka, zjemy go dzisiaj z
makaronem. Z mięsa z rosołu zrobię krokiety do czerwonego barszczyku. Teraz
wstawiłam gołąbki z mięsem i ryżem, wyszło mi 22 szt, bedzie na kilka
obiadów:) Dopisano 13-01-11 19:12:30:
Makusiu, mało ryżu jest w tych gołąbkach, tylko szklanka na 1,5 kg miesa:)
Tak się przyjęło, jak sałatka ziemniaczana z chlebem :)
Dokładnie, ale nie u mnie:)) Chociaż mój mężuś zajada kaszankę z chlebem lub ziemniakami :)
Tez jadam kaszanke z ziemniakami i ogorkiem kiszonym :)))
A w moim rodzinnym domu jada sie kaszanke z ziemniakami i kapusta kiszona ugotowana na dobrych kosciach wieprzowych. Mniam zjadlo by sie ale musze poczekac przynajmniej do lata z konsumpcja takich pysznosci bo dopiero wtedy bede w Polsce.
Tez jadam kaszanke z ziemniakami i ogorkiem kiszonym :)))
Ja do kaszanki podaję surówkę z kiszonej, duszoną kiszoną lub kiszony ogórek, i tak zajadam, mężuś nie odpuści pyrkom:) Ostatnio nie ugotowałam ziemniaków, jadł kiszkę jak ja z surówką, ale do dokładki już wziął kromkę chlebaJa uwielbiam golabki z miesem i ryzem (bo wtedy nie sa takie suche) i do tego ziemniaki :)))
Każdy je jak lubi:) z chlebem też lubimy, ale z ziemniakami dużo lepiej nam smakują:)
JA NIE LUBIĘ !!! gołąbków, pierogów, pysznej swojskiej kaszanki, golonki, piwa, Mamy Różyczki...nikogo ani niczego...Lubię się odchudzać...dziś 11 dzień katorgi...
kotlety rybne ,ziemniaki z zielonącebulkąi sałatka z mieszanki sałat ,pomidoraogórka papryki i cebulki z sosem włoskim
Pyszny rosół z makaronem http://wielkiezarcie.com/recipe28909.html (mężuś robił :))) na drugie ziemniaki kotlety z piersi kurczaka lub udka pieczone, duszona kapusta pekinska, do picia sok z pomranczy. Kooooocham niedziele :)))
Dopisano 13-01-13 14:52:43:
Kotlet drobiowy z przyprawą staropolską w panierce jajecznej i płatkami corn flakes, buraczki zasmażane,papryka, pikle i ziemniaki tłuczone z zieleniną. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z cytryną.
Barszcz czerwony z uszkami a na drugie kopytka z wczorajszym sosem z duszenia żeberek:)
Obiad połączony z deserem .. dwie panie i dwie wersje .. )))
Do popicia filiżanka aroamtycznej świeżo mielonej caffy . ::)
Wczorajszy rosol z makaronem, na drugie strogonow z chlebem.
mogę spytać co to są za pikle? paprykę poznałam
Pikle z dużych, przerośnietych ogórasów:)
po karpiku ani śladu....pycha był
Niedziela ziemniaczki kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami i serem plus micha surówki z kiszonej kapusty
Poniedziałek ziemniaki, kotlety mielone, sos z mrożonych kozaczków, surówka z kiszonej kapusty i druga z zapasów słoikowych z buraczków z papryką i marchewką
Dziś pozostałe mielone i może jakaś zupka jarzynowa np kalafiorowa... jeszcze pomyśle:)
Dzisiaj- fasolka po bretońsku.
Jutro- na życzenie Panów- kapuśniak na wędzonym żeberku i prażoki ze skwarkami.
sałatka ziemniaczana i panierowane pałki z kurczaka
Bitki drobiowe w sosie koperkowym, tłuczone ziemniaki, smażone pieczarki z cebulką, mieszanka sałat z winegretem.
Zupa ogórkowa i kluski śląskie ze skwarkami, do picia herbata z cytryną, woda mineralna z sokiem cytrynowym.
mielone w wafelkach rożkach (jak w przepisie u Bronislawy) -dla wypróbowania kilka sztuk, a tak to zwykłe mielone (z dzika) z przysmażoną cebulką, ziemniaki tłuczone, surówka z pora,marchwi i jabłek, sok domowy z winogron, kisiel bananowy.
ja we wrześniu robiłam na urodziny mamy dla gości te krokiety w rózkach (Bronisławy) są pyszne z barszczem, tylko je nadziewałam i panierowałam zaraz przed smażęniem i na bieżąco podawałam bo bałam się że wafel zbytnio namoknie i się rozwali.
. tylko je nadziewałam i panierowałam zaraz przed smażęniem i na bieżąco podawałam bo bałam się że wafel zbytnio namoknie i się rozwali.
..Właśnie nie miałam czasu od razu zrobić wszystko, moje wafle już nadziane mięsem leżały kilka godzin w lodówce, namokły i zmiękły,ciężko mi się panierowało...nie wyszły takie jak chciałam, ogólnie fajny pomysł, ale raczej wafle zostawię do deserów dla dzieci.
Zurek z ziemniakami i jajkiem, na drugie domowe pierogi z miesem i kapusta (mamusia przyjechala i zrobila nam uczte :))) jutro powtorka mniam
Ale bym zjadła takie pierogi, aż ślinka leci:)
Tobie dobrze, takie pierogi od mamy jeść,mniam...tego smaku maminych pierogów nie zapomnę,to były najlepsze pierogi pod ...
pierozki mamuski sa pyyyszne :))) ja nie potrafie robic
Wczorajsza zupa pomidorowa z ryzem, paszteciki z miesem.
Jako że mężuś zapodał, że do wieczora w pracy,młody u kolegi, a dziewczynki chore w domku to zrobimy naleśniki z serem. Poczytałam trochę co jecie i aż mi ślinka pociekła i chyba jutro rosołek zrobię ( po nocce czeka mnie ranek z dziećmi więc zupka się bedzie gotowała i może jak młode będą się bawiły uda mi się oko na chwilę przymknąć :) ). Na gołąbki też mi smaka narobiłyście bo dawno nie było i wychodzą na kilka dni co bardzo lubię. Styczeń u nas zawsze kruchy finansowo, więc ostatnio wyjadaliśmy resztki z zamrażarki. Były już pierogi z grzybami i z kapustą, dokończyliśmy karpia i świąteczną kapustkę teściowej ( taką z mięseczkiem, sama takiej zrobić nie umiem) , kapusta z grochem też zjedzona i swojska kielbasa, i kaszanka. Pustawo już się robi. Może uda mi się przed latem rozmrozić zamrażarkę.
zupa kalafiorowa i placki ziemniaczane chrupiące
flądra na parze i ziemnaczki, do tego sałata zielona z ogorkiem kiszonym
Wczorajsza zupa ogórkowa, ziemniaki tłuczone z zieleniną, marchewka z groszkiem, kotlet z piersi kurczaka, zapiekany ze schabem i żółtym serem. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem cytrynowym.
Dziś zupa pomidorowa z ryżem i kopytka ze skwareczkami z kiełbaski i cebulki
Zupa ogórkowa i racuszki z jabłkami, do picia sok jabłkowo-brzoskwiniowy
Spaghetti z sosem bolognese (z resztek kotletów mielonych rozgniecione,podsmażone + adżika i pomidory ze słoika (domowe zapasy) więcej czosnku i takie tam przyprawy)
Pieczone żeberka z sosem, ziemniaki i surówka z sałaty lodowej z selerem naciowym i kawałkiem czerwonej papryki.
Żurek z białą kiełbasą i ziemniaczki ze skwarkami:)
Frytki, placek z resztek po dziecięcym wczorajszym obiedzie :) wynalazek roku
:)
Krupnik na serduszkach z dobieranymi ziemniakami, drugiego nie zdazylam dzisiaj zrobic :((
Szwabskie kluski , cukinia z bekonem w creme freche z posmakiem koperku ..
))
Jak to mówi megi .. '' debilnie proste '' .. oj a jak smaczne ....warunek młoda cukinia i smietana lub creme frache co nie rozwarstwi sie na patelni .. :))
U nas dzisiaj ryż na sypko, kurczak pieczony i wczorajsza marchewka z groszkiem.
Zupa ziemniaczana tzw wodzianka, ryba z frytkami i surowka z czerwonej kapusty. Jutro cd zupy i pierogi ze slodka kapusta ktora sie wlasnie gotuje.
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie kasza, gulasz drobiowy i ogorek kiszony, do picia sok z jablek.
Zupa pieczarkowa a na drugie sola panierowana, ziemniaczki z koperkiem i surówka z kapustki kiszonej:)
Pizza makaronowa (z resztek spaghetii + więcej sera żółtego i jajek), do picia kompot gruszkowy.
Minataj soute , ziemniki , kapusta słodka zakwaszana z papryką i marchewką ... zaraz po obiezdie caffusia i ciasteczka orzechowo - czekoladowe
Wczoraj- pieczarki w cieście i kapusta z grochem.
Dzisiaj- domowa pizza.
Dziś jestem tylko z młodym więc będą pyszne przypieczone prażonki na patelni mniam... do tego zimny kefirek
Wczorajsza pieczarkowa i dzisiejsza zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem:)
Gołąbek smażony z sosem pieczarkowym ( pomidorowy odpada ) , marchewka pod beszamelem i ziemniak dla towarzystwa .. ))