Barszcz z młodych buraczków z uszkami z mięsem, kotlet mielony z ziemniakami, buraczki zasmażane, kompot z rabarbaru (ja piwo)
Oddam wszystko za ten barszcz z uszkami!
a się uśliniłam :)))
I jeszcze jedno .... dlaczego takie pyszności wstawiasz o tej tak poznej porze jak ja nie moge juz nic jesc
Oddam wszystko za ten barszcz z uszkami! a się uśliniłam :))) I
jeszcze jedno .... dlaczego takie pyszności wstawiasz o tej tak poznej porze
jak ja nie moge juz nic jesc
Muszę przyznać, że barszcz na młodych buraczkach jest najlepszy.
Wstawiam zawsze późno bo wykorzystuję każdą minutę (no prawie) letniej pogody na wycieczki w plener.
Wczoraj kapusnia z młodej, na drugie kaszanka i kiełbaski z grilla.
Dzisiaj tradycyjnie czyli rosół z makaronem / ryzem do wyboru, na drugie paleczki z kurczaka, kapusta duszona i ziemniaki z koperkiem. Na deser koktajl malinowy.
pomidorowa z makaronem,
na drugie danie ziemniaki z koprem, kotlet z piersi kurczaka, mizeria ;p
Kluski śląskie z gulaszem wołowym i buraczkami z cebulką
Widze, że w większości domów wciąż króluja obiady dwudaniowe.. U mnie od dawien dawna przygotowuje się tylko jedno. Dzisiaj, z przumusu, zupa grochowa.
Bo niedziela to taki dzień gdzie u mnie wyciąga się stół na taras, siedzi cała rodziną kilka godzin i coś zajada. Więc cieżko tak przy jakieś dietetycznej zupce ...
U mnie ze względu na małe dziecko są obiady dwudaniowe. Mały zjada zupkę a po niej ucina sobie drzemkę. A gotowac zupe tylko dla niego to już by mi się nie chciało.
A wracając do tematu dzis u mnie był tradycyjnie rosół z makaronem a na drugie ziemniaczki z koperkiem, kurczak na butelce i mizeria:)
Dopisano 12-06-24 19:35:19:
A to mój wczorajszy obiadek
Jedź do Włoch, to zobaczysz ile tam dań serwują w niedziele:)
A już deser z kawą i grappą to "kopanie leżącego" ...
W normalny dzień powszedni to może i słusznie (mało czasu na zakupy i przygotowanie) jednak w niedzielę czyli w dniu wolnym od pracy obiad najczęściej się celebruje, a więc składa się on z kilku dań (plus piwo ) i pełnej obsady przy stole. Myślę, że nie jest to przejaw konserwatyzmu kulinarnego lecz pewnej obyczajowości...."obyś dzień święty święcił". Nie jest to oczywiście ścisła zasada. Ja np. dzisiaj, obiad zjadłem w plenerze a składał się on z kanapek i sałatki z pomidorów.
'' obyś dzień święty święcił'-' ciekawe jak to się ma do osoby,która przygotowuje te kilka dań?
U mnie również dania tylko jednodaniowe, nie mam czasu na gotowanie dwóch obiadów, poza tym kto by tyle zjadł
U nas obiad dwudaniowy jest najczęściej w niedzielę. Koło południa jemy zupę (wczoraj jarzynowa) później idziemy na spacer, najcześciej na stadion pobiegać, powspinac się, do parku linowego itp., zahaczamy o jakoiś festyn przy okazji i gdy wracamy drugie danie na nas czeka już jako obiadokolacja czasem. W tygodniu jedno danie w zupełności nam wystarcza, szczególnie, że mlodsze dziecię zupy jada widelcem.
Zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki z koprem, kotlety mielone , sałata lodowa z sosem ziołowym na bazie oliwy i mizeria. Do picia kompot z czerwonej porzeczki.
U mnie tylko jedno danie, podobnie jak u ciebie, mielone, ziemniaki z koprem i mizeria.
U mnie oszukane schabowe bo z szynki czyli "szynkowe",ziemniaczki z koperkiem , kalafior w złocistej bułeczce, mizeria pachnąca cebulka i koperkiem, który ja uwielbiam, do picia mrozona cherbata z hibiskusa.A na deser, może bardziej podwieczorek koktajl jagodowy.
a kto pije kompot z rabarbaru??,,jesli Ty piwo>.............
a kto pije kompot z rabarbaru??,,jesli Ty piwo>.............
Cała reszta ...
Bahusku... jak zwykle na początek wątku... tak na pobudzenie ślinianek super fotki... chyba sama zrobię taki barszczyk jak najszybciej hm
U nas w sobotę prażonki w kociołku na ognisku do tego małosolne (samorobotne) i maślanka
Niedziela duszona kapustka, ziemniaczki, filety z udźca kurczaka opieczone w płatkach kukurydzianych i pieczarki w cieście (mniam).... kapusta i mięsko zostało więc jeszcze dziś się podelektujemy
Flaki z pieczywem. Na kolację fasolką szparagową z bułką tartą na maśle.
Chrupiący kotlet z szynką i serkiem topionym, ziemniaczki z koprem,. sałata lodowa i mizeria z szczypiorkiem i śmietaną.
Rosół z makaronem, kotlety z kalafiora, młode ziemniaczki, sos grzybowy, kompot z truskawkami i czereśniami
Chlodnik oraz lazanki z kapusta kiszona,pieczarkami,kielbaska i boczkiem na deser ciasto truskawkowe
"Kołduny" z gotowym wieprzowo - wołowym mięsem mielonym, w rosołku drobiowo - wołowym / porcja rosołowa + szponder /. P.S. Ciasto pierogowe z przepisu megi65.
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie http://wielkiezarcie.com/recipe80062.html podane z ryżem a do tego mizeria:)
Zupa pieczarkowa; ziemniaki z wody, kotlet drobiowy, mizeria.
Pierogi z serem polane jagodami ze śmietaną.... pękam ha ha ha
Dzisiaj barszcz ukraiński z fasolą perłową, na kurczaku, zabielany śmietanką i kalafior z masłem i przesmażoną bułką tartą.
Poniedziałek: bigosik z młodą kapustą
Wtorek: reszta bigosiku, reszta surówek, ćwikła, ziemniaki i klopsy w sosie musztardowym.
Samym wejściem na ten wątek człowiek sie najada,pyszności!!!))
Ja dzisiaj korzystam z Waszym obiadków zupa (ponownie,bo pyszna) -http://wielkiezarcie.com/recipe22545.html i http://wielkiezarcie.com/recipe80062.html z chlebem, sok z wiśni
Kapusniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami http://wielkiezarcie.com/recipe76768.html
Wczorajszy barszcz ukraiński, a la bogos z młodej kiszonej kapusty, kotlety mielone(zapas z zamrażarki)
ziemniaki z koprem. Do picia woda przegotowana z sokiem z limonek.
Barszcz z młodych buraczków (pycha) ziemniaczki też młode... polane podsmażoną młodą :) cebulką... mniam
Zupa toscana w wersji bezmiesnej oraz ciasto truskawkowe
dziś udko kurczacze na parze + kasza (pęczak z dodatkiem masła i natki pietruszki) i sałata zielona z ogórkiem i rzodkiewką i zieleniną:)
Kasza z gulaszem mięsno pieczarkowym i czosnkowa surówka z białej kapusty
Wczorajszy kapuśniak ze słodkiej kapusty i kopyta z sosem pieczarkowym:)
Przedwczoraj: żurek z jajkiem i ziemniakami
Wczoraj: spaghetti bolognese
Dziś: kociołek meksykański
Dopisano 12-06-28 16:29:53:
Kociołek..
Dzisiaj zrobiłam na obiad kopytka z duszoną karkówką, dla chętnych ogórki małosolne. Do picia schłodzona herbata z cytryną.
Podoba mi się jak piszesz schłodzona herbata, a nie ice- tea, w koncu polski jezyk jest piękny
Wczoraj: botwinka, zapiekanka makaranowa z szynką i sałata z vinegretem.
Dziś: reszta botwinki, pierogi z mięsem.
Dziś i jutro-kluski na parze z jagodami i śmietaną. Do popicia- kompot z truskawek,czereśni i malin.
W tym upale cały dzień, nie tylko obiad, małże z chłodzącym
sosikiem
A ja nie uwielbiam, bo nie jadłam:) i raczej nie zjem:(
To co wczoraj, czyli gołąbki w sosie pomidorowym z ziemniakami
Kluski z truskawkami:)
Chyba ostatni raz ze świezymi w tym roku:(
Gołąbki z młodej kapusty... tylko w tym upale to ja się duszę razem z nimi ha ha
Grillowane polędwiczki z kurczaka,młode ziemniaczki z koperkiem,czerwona kapusta,pomidor z cebulką i marchewka z groszkiem dla syna:)
Zupa kalafiorowa, kasza gryczana, surówka z ogórków, korniszonów, sałaty, marchwi i selera naciowego, bitki wieprzowe.
cudne zdjęcie.. a ponieważ lubię bób, więc wymiotłem wszystko z talerzyka..
Smakowało wszystkim i zjedli ze smakiem:)
O jej...szaleństwo kolorów a pewnie i smaku!!! Muszę koniecznie zrobić.
Jak lubicie makaro , to będzie smakowac:)Moi to kartoflarze, ale zjedli ze smakiem.
Uwielbiam makaron i bób zrobię jak tylko dojrzeje na ogródku. Z takim z własnej uprawy dopiero będzie rarytas:)
grill, grill, grill, mnóstwo surówek, herbata lodowa, maliny z krzaka, pierwsze wiśnie z drzewa, lody waniliowe.. rzodkiewki się niestety skończyły, ale już rośnie drugi rzut..
jutro to samo, ale będzie eksperyment w postaci kurczaka grilowanego po tajsku.. pierwszy raz na wolnym powietrzu.. wszyscy się zgodzili, więc pozostaje mi tylko nie spasteryzować potrawy..
jeśli chodzi o dorsza to wolę firmę Redgrave z Argentyny, albo Harpoon z Nowej Zelandii.. dorsze są znacznie tańsze i lepsze..
Steki siekane z karmelizowaną cebulką,ziemniaczki z koperkiem,mizeria,marchewka z groszkiem.
kurczak duszony, ziemniaki z koperkiem, mizeria, marchewka z wody :)
A ja do kuchni wentylatorek ^^ zimne powietrze na maxa włączyłam i spokojnie dało się gotować :) Emilka do chusty i dzielnie pomagała mamusi :D
Na pierwsze danie: pomidorówka z makaronem lubelli.
Na drugie danie: pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki młode z koprem, sałata z rzodkiewką i śmietaną.
Na deser: ciasto kruche z jagodami i do popicia schłodzona herbata z cukrem i cytryną ;))
Dziś karkówka wg Uretana, ziemniaki, młoda fasolka szparagowa
Rosól z makaronem a na drugie ziemniaczki z koperkiem, filecik drobiowy w sosie pieczarkowym ( a młody filecik ze śmietana) kalafior z masełkiem i kapustka zasmażana z kiełbaską:)
To moja porcja
Makaron z kompotem wiśniowym, ryż z warzywami, kurczak z pieczarkami, ogórki małosolne i sałatka z pomidorów z cebulą. Do picia tradycyjnie schłodzona herbata z cytryną.
Piątek: dzień pieroga: ruskie, z truskawkami, z jagodami.
Sobota: pomidorówka z ryżem i ruskie pierogi brak chętnych na jedzenie .
Niedziela: rosół z makaronem, łopatka w sosie, ziemniaki, kapusta młoda z wody i buraczki vinegret.
Poniedziałek: obiad z soboty . Owocowe pierogi poszły w chłody na zapas :)
Udka w sosie cebulowym, kalafior z masełkiem i tartą bułką, młode ziemniaki z koperkiem.
dorsz, fasolka szparagowa i sałatka z kapusty i papryki. i piwo.zimne;:)
Wczoraj dzień piknikowy więc mięska i kiełbaski na grilu Dziś gołąbki
resztka z sobotniego duszenia.... wyszły takie mniemniuśne że jak
najszybciej muszę zrobić kolejną porcję. Polecam przepis AnnaZ
Wczoraj dzień piknikowy więc mięska i kiełbaski na grilu Dziś
gołąbkiresztka z sobotniego duszenia.... wyszły takie mniemniuśne że
jaknajszybciej muszę zrobić kolejną porcję. Polecam przepis AnnaZ a
ja dzisiaj mam na obiad Twój gyros jak z knajpy ;)) z frytkami,
sałatką colesław. w czterech literach mam kalorie, najważniejsze, by
smakowało ;))... i na pewno tak będzie, bo pachnie niesamowicie!
Wczoraj dzień piknikowy więc mięska i kiełbaski na grilu
Dziśgołąbkiresztka z sobotniego duszenia.... wyszły takie mniemniuśne
żejaknajszybciej muszę zrobić kolejną porcję. Polecam przepis AnnaZ
aja dzisiaj mam na obiad Twój gyros jak z knajpy ;)) z
frytkami,sałatką colesław. w czterech literach mam kalorie, najważniejsze,
bysmakowało ;))... i na pewno tak będzie, bo pachnie
niesamowicie! hahahahaha no powiem Ci że u mnie kalorie też najlepiej
widać w czterech literach... no i jeszcze na brzuchu życzę
smacznego gyroska
cóż.. u mnie też ;) ale pyszności sobie nie odmawiam i nie mam zamiaru ;) w czasie ciązy i karmienia sobie pozwalam na wszystko czego dusza zapragnie ... oczywiście z umiarem , aby niunia nie miała rewolucji żołądkowych , na szczęście mogę jeść wszystko prócz fasoli i grochu :D
Wczoraj dzień piknikowy więc mięska i kiełbaski na grilu Dziś gołąbki
resztka z sobotniego duszenia.... wyszły takie mniemniuśne że jak
najszybciej muszę zrobić kolejną porcję. Polecam przepis AnnaZ
Wczoraj dzień piknikowy więc mięska i kiełbaski na grilu Dziś
gołąbkiresztka z sobotniego duszenia.... wyszły takie mniemniuśne że
jaknajszybciej muszę zrobić kolejną porcję. Polecam przepis AnnaZ A
możesz linka wrzucić na te gołąbki ?:)
U nas dziś były tylko naleśniki z dżemem jagodowym lub truskawkowym do wyboru, dla córki z nutellą.
wątróbka wieprzowa, mizeria, buraczki,młode ziemniaczki coby żelazo się przyswoiło szklanka soku pomarańczowego do popicia
Dawno mnie tu nie bylo:)
dzisiaj makaron z kotletami sojowymi i salata z rukola i tunczykiem z puszki w oliwie z oliwek
grillowana pierś z surówka z pekinki, papryki, ogórka i rzodkiewki, dla lubego dodatkowo frytki...
Ziemniaczki kefir zimniutki i opiekany kalafior, dla syna jeszcze mielone kotleciki. Uf w tym upale na nic innego nie mam ochoty
Kurczak w cieście francuskim z ziemniakami i fasolką
Bób na masle klarowanym ghee, z garam masala.
Bób ugotowałam w lekko osolonej wodzie, odcedziła, obsmażyłam na masle ghee i dodałam indyjska przyprawe garam masalę. Przyprawę zrobiłam sama stosując sie do rad Michaela Bootha z książki Jedz, módl się, jedz.
cycki kurczacze marynowane z jogurtem i curry, + sałatka z zielonej salaty, zieleniny i fasolki szparagowej:)
a do pracy obiad cz: II miska gotowanego bobu:)
pozdrawiam
Ale sie opuscilam w watku :)
niedziela: rosół z makaronem, na drugie piersi z kurczaka grilowane, mizeria i ziemniaki
poniedzialek: tylko niedzielny rosół z makaronem bo potem byl tort urodzinowy :)))
wtorek: zupa kalafiorowa, na drugie pulpety w sosie pomidorowym, sałata lodowa i ziemniaki
dzisiaj: krupnik na skrzydełkach, na drugie bigos z młodej i ziemniakami
Pieczone ziemniaki w łupinach, pieczona szynka, sałata z ogórkami, zczypiorem, oliwą i sokiem z cytryny. A dla mnie zamiast mięsa... twaróg z ziołami :)
Dzisiaj aromatyczne flaczki wołowe z pieczywem, na drugie będą kluseczki śmietankowe, ale trochę później:) Do picia herbata schłodzona z cytryną i woda z sokiem malinowym.
W taki upał placki ziemniaczane z kleksami jogurtowymi i maślanka z musem truskawkowym
Dziś domowe nugettsy z kurczaka do tego brokuły gotowane polane sosem czosnkowym i ziemniaczki. Do picia kompot z wiśni, czerwonego agrestu i jagód.
ziemniaczana zapiekanka z resztek z lodówki..mmm pycha
Wtorek: łopatka w sosie, ziemniaki, buraczki.
Środa i czwartek: gołąbki inaczej.
a jutro chyba będzie zupa owocowa (kompot z czereśni z makaronem) + pancakes :d
To się wpraszam na obiadek i dzieciaczki chętnie pobawię. A malutką chyba uduszę taka słodka
To się wpraszam na obiadek i dzieciaczki chętnie pobawię. A malutką chyba
uduszę taka słodka
a prosze bardzo, zapraszam na jutro!!! :) bo jutro jednak taki obiadek będzie :D
dziś był gulasz, ale jutro na 100% zupa WIŚNIOWA z makaronem i pancakes :)
zapraszam .. a "niania" bardzo sie przyda w czasie gotowania obiadku, wiec..wsiadaj w autobus i..:D
Pulpety duszone na papryce,ziemniaki z wody,salata z rukola pomidorem papryka i mozzarella w sosie vinegret
ziemniaki z wody,jajecznica zapiekana"w obrączkach" z papryki, posypana tartym serem żółtym i ziołami, pomidory w śmietanie z czerwoną cebulą i resztą papryki..do picia kompot jabłkowy.
Wczoraj: lazania naleśnikowa, z mięskiem, warzywami i serem
Dziś: Frytki z młodych ziemniaków, jajko sadzone i sałata z sosem czosnkowym
Kluski leniwe z masłem i bułką, sok pomarańczowy
klopsiki w sosie,kasza gryczana,marchewka z jabłkiem i porem,do picia sok z czarnej porzeczki domowy
Wczoraj: http://wielkiezarcie.com/recipe85122.html
Dzisiaj makaron z serem i jagodami - MNIAM! : http://wielkiezarcie.com/recipe81306.html
Dzisiaj na obiad kompot wiśniowy z makaronem, kotlet schabowy z kością, ziemniaki z koprem, fasolka szparagowa z masłem i bułką , ogórki małosolne. Między pierwszym daniem a drugim, 4 godzinna przerwa. Do picia herbata schłodzona z cytryną, na deser dla dzieci budyń śmietankowy z sokiem malinowym.
rybka smażona z surówką z pekinki, dla mojego mężczyzny oczywiście dodatkowo frytki
Barszcz czerwony z domowymi uszkami, na drugie pyzy z miesem okraszane cebulka (zapas z zamrazalki :) do picia kompot z wisni
Dzisiaj barszcz czerwony na słodko z ziemniakami, na drugie spagetti
rybka smażona z ziemniakami i koperkiem, a do tego surówka z młodej kwaszonej kapusty, do picia woda z sokiem malinowym
trochę plany się pozmieniały, ale! obiad jest ;))
na pierwsze: zupa wiśniowa (czysta, bez zabielania) z makaronem (kokardki). zupa "na zimno" dla nas jest lepsza.
na drugie: kotlety sojowe z sosem greckim z chlebem
i do popicia herbata schłodzona z cytryną .. uff upał ;))
Ja miałam bardzo ochotę na pancakes z jagodami, więc się nie pojawiłam. Masz sprawdzony przepis na nie? Mogłabyś podać ?
Ja miałam bardzo ochotę na pancakes z jagodami, więc się nie pojawiłam.
Masz sprawdzony przepis na nie? Mogłabyś podać ?
dziś na obiad miałam pancakesy , jutro też będą :)
ja jem zawsze z jagodami bądź ze świeżymi jagodami ;)
te: http://wielkiezarcie.com/recipe66120.html są przepyszne! próbowałam wiele przepisów, ale ten jest najlepszy ;)
Super :) Dzięki za przepis. Mam na nie ochotę od dawna. A jak napisałaś, że podajesz z jagodami to narobiłaś mi ochoty na maksa. W lodówce syrop klonowy. Po niedzieli debiut u mnie :)
dzień buraka..
niezbyt gorąca zupa buraczana z ciecierzycą i kapustą,
wegański miszmasz warzywny z burakami, nad kaszą gryczaną,
mnóstwo chłodnych napojów, lody wiśniowe;
Kompot agrestowy z makaronem, pieczarki z serem mozzarella w cieście francuskim, czysty czerwony barszczyk do popicia.
makaron penne z tunczykiem i cukinia grillowana marynowana w occie,oliwie czosnku i natce pietruszki
Pierogi ruskie a dla mnie kanapka z wedzonym lososiem i ostra musztarda
Zupa ogorkowa z ryzem, na drugie wczorajsze spagetti, na deser koktajl z malin
U nas dzisiaj na obiad makaron z sosem jagodowym i bób, dla dzieci lane kluski na rosołku z indyka i pulpeciki z indyka. Do picia schłodzona herbata z cytryną i woda z sokiem malinowym.
Chłopcy pojechali na Grunwald, ale wpadną znajomi-wątróbka z cebulką i świeżym pieczywem i młoda kapusta, na deser owoce: arbuz, czereśnie, jagody, borówki,nektarynki i drożdżówka nocna z jagodami( w lodówce bita śmietana, jak ktoś chętny).Piwko, a może troszkę wódeczki..., ale to już wieczorkiem. Taka ze mnie słomiana wdowa.
Podaj adres to wpadnę:) Mój ślubny w pracy, więc też chwilowo jestem sama. Tylko jeszcze trawiasta wdowa, ponieważ dopiero rok po ślubie będzie
Piątek: ziemniaki z koperkiem, kotlety z tuńczyka w płatkach owsianych, sałata z oliwkami, pomidorem itd, z vinegretem.
Sobota: żurek z białą kiełbasą a dla mnie ogórki gruntowe prosto z działki i kompot czarna w duecie z czerwoną porzeczką.
Niedziela: kulki mięsne w płatkach owsianych, ziemniak junior z koperkiem, mizeria z jogurtem + kompot czarna & czerwona porzeczka. Wszystkie warzywka i owoce z własnej uprawy. Brakuje mi tylko pomidorów i papryki i znów będę samo wystarczalna na całe lato.
Dzisiaj na obiad, wątróbka drobiowa z cebulą, ziemniaki z koprem, gołąbki w sosie pomidorowym i surówka z młodej czerwonej kapusty.
Do picia schłodzona herbata z cytryną i coca cola :)
wczoraj losos z patelni ziemniaki z koperkiem i salata z vinegretem,dzisiaj papryka faszerowana miesem,ryzem i pieczarkami zapiekana z beszamelem i parmezanem salata i bagietka z maslem czosnkowym
piatek: ziemniaczki jajko sadzone i burgery rybne
sobota: zalewajka z kiełbaską i boczkiem wędzonym
niedziela: ziemniaczki z koperkiem, fasolka szparagowa z wody, mizeria ze śmietaną i kotlety z piersi kurczaka
W sobotę, w ramach oczyszczania umysłu z pracy zawodowej, wpadłam w wir gotowania: maleńkie pulpeciki do zup - dwa rodzaje-drobiowe i cielęce, gołąbki, krokiety z kapustą, mięskiem i grzybami, kotlety mielone, żeberka na kapuście z fasolą, rosół z domowymi uszkami i zupa fasolowa na specjalne życzenie....uffffff relaks jak tralala!! Teraz wolne do września, gotować dla mnie będą inni, a co...!!!!
łomatko!!!!!!!!!!! sama to wszystko zrobiłaś w sobotę??? w 35 stopniowym upale???
Należy Ci się ZŁOTA ODZNAKA OD GESLEROWEJ hahaha umysł na pewno się oczyścił
Renatko, Twoje uznanie cenniejsze od nagrody pani G., ale bez przesady, było li i tylko...32 stopnie hahahah. Owszem, pomocna była muzka w tle , dla rytmicznego wykonywania czynności, czyli można rzec; tanecznym krokiem.... Wiesz co dobre, żebra zniknęły w pierwszej kolejności. Przepis wstawię, obiecuję. Pozdrawiam.
Patrycjo, żebym ja wiedziała, że tyle smakowitości robisz, to wpadłabym do ciebie na: "czym chata bogata..." Przyjęcia spokojnie możesz zaopatrywać, a i jakby co... to drugi fach masz już przetrenowany. Podziwiam cię, bo w taki upał to akurat w sobotę był u mnie chłodnik na bazie zsiałego mleka i ziemniaczki młode.
Bogusiu kochana, odpalaj miotłę, jeszcze sporo zostało.... No i zaszczepiłaś myśl, zmiana zawodu hahahha, albo może też pogodzić te dwie profesje, co???? Gotując miałabym spokój ducha i umysłu, to i do tej emeryturki przy zdrowych zmysłach mogłabym dotrwać hihihihi. Pozdrawiam.
Wczoraj rosół z makaronem, na drugie szaszłyki, karczek, kaszanka i kiełbaski z grilla, sałatka z pomidorow ze szczypiorkiem w smietanie.
Dzisiaj wczorajszy rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, buraczki i ziemniaczki, do picia kompot z nektarynek.
Smażony szczupak z ziemniakami z koperkiem i surówką z białej kapusty
Ziemniaki z wody, fasolka z wody, smażone na suchej patelni kąski z piersi kurczaka na ostro, sos jogurtowy z czosnkiem i zielonym ogórkiem. Na deser czereśnie <3
Pierogi z czeresniami, pizza z grila oraz tacos
zupa wiśniowa z makaronem dla chętnych, gotowane-ziemniaki,fasolka i żeberka,mizeria, lemoniada cytrynowo miętowa do picia;
Zupa pieczakowa z jajkiem ... a po południu idę do kolezanki spróbować chłodnika... wiem wiem przepisów to mnóstwo ale ja nigdy nie robiłam ani nigdy nie jadłam... więc zobaczymy jak mi to posmakuje
Zupa pomidorowa z ryżem a na drugie leczo z papryki i cukini:)
piers kurczaka w curry duszona w bialym winie,ziemniaki z wody,ogorki i pomidorki koktaliowe z oliwa i octem winnym
Zupa jarzynowa na boczku oraz pizza z grila z serem kozim,pomidorkami,pieczarkami,szpinakiem oraz bazylia. Na deser ciasto jogurtowe z owocami
Kopytka,kapusta zasamażana,bitki wieprzowe w ciemnym sosiku
reszta wczorajszej pieczarkowej a dla młodego pizza
Makaron wstazki z twarogiem i zeszklona cebulka
Wtorek: Pomidorowa z makaronem, na drugie kasza, gulasz z szynki i buraki. Deser koktaj malinowy
Sroda: Pomidorowa ale z ryzem, na drugie schab duszony z cebulka, ziemniaki i buraki. Deser koktajl malinowy.
Dzisiaj lane kluski na rosole a na drugie nie wiem jeszcze co ;)))
na drugie byly znowu kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki i buraki (trzeba sloik dokonczyc) hehe
Mizeria z sosem czosnkowym ziemniaczki i gulasz wieprzowy
http://wielkiezarcie.com/recipe44565.html,
potem na słodko racuchy wymyślone kefirowo-jogurtowo-bananowe
salatka z ryzem,tunczykiem i warzywami bez majonezu
a u mnie takie kotleciko-placuszki z kurczaka z żółtym serem, ziemniaki z koperkiem, sałatka z pomidora, ogórka cebuli ze śmietaną
A u mnie kotleciki jajeczne wg przepisu tego i trochę odgapiłam od poprzedniczki :):) i zrobiłam ogórki z pomidorem, cebulą i śmietaną :) dziękuję za pomysł :)
Kotlet schabowy z ziemniakami i zasmażaną marchewką
Ziemniaki podpiekane i kefir oraz lazanki z kapusta kiszona,kielbasa oraz pieczarkami
łomatko jakie to wszystko pyszne ale... (mnie przynajmniej) zestaw kefir i kapusta..... no i biegiem.... sensacje żołądkowe na pół dnia hahaha
Rosół z makaronem, gołąbki, zapasy z zamrażarki:)
wczorańszy barszcz ukraiński i naleśniki z serem
Dzisiaj spaghetti z pesto alla genovese i tunczykiem
Pieczeń wieprzowa z zmiemniakami i ogórkiem konserwowym
watróbka drobiowa, ziemniaczki i surówka z kapusty kwaszonej
Zupa ogórkowa http://wielkiezarcie.com/recipe16634.html i leczo z cukini z kurczakiem a do tego ten ryż http://wielkiezarcie.com/recipe24496.html
Dzisiaj na obiad, wczorajsza zupa pieczarkowa z makaronem i placuszki ziemniaczane z młodych ziemniaków:)
a u mnie dziś rosół, naleśniki z białym serem i rodzynkami
rosół z porcji rosołowej z kaczki . wykroiłam chude mięsko + wołowina, szponder kawałek + dużo warzyw + cieniutki makaron. pyszny . ^^
to już zjedliśmy . koło 14 będą placki ziemniaczane z sosem z kurek mmm poezja :D
Też piknie, uwielbiam rosół :)
http://wielkiezarcie.com/recipe11016.html
Niedziela, więc trzeba pójść na łatwiznę :) Młode kartofelki chyba baaardzo wodniste, bo raczej się ugotowały :) Mięsko - miodzio :) Do tego pekinka z sosem greckim + kalafior prosto z wody + sos czosnkowy :)
Jednodaniowo: kurki w śmietanie z kaszą gryczaną i koperkiem, dla mięsożerców dodatkowo kotlet schabowy. Do tego, dla wszystkich: fantastyczna, schłodzona, chrupiąca sałatkomizeria z imbirem i czerwoną cebulą, z przepisu tineczki
Bitki z karkówki z marchewką, makaron i mizeria, do picia kompot z jabłek i schłodzona herbata z cytryną.
dzisiaj u mnie fląderka z grilla_piekarnik, kasza gryczana z cebula ala risotto tylko z kaszy;) i micha surówki z młodej kapusty, marchwki i pietruszki:)
W sobotę zrobiłam pierwszy w życiu gar chłodnika MNIAM
w niedziele ziemniaczki z koperkiem, karczek pieczony w całości w rękawie, fasolka szparagowa po grecku... pycha
cały weekend grillowanie..)))
dzisiaj zupa jarzynowa, pizza na makaronie albo na cieście francuskim, zobaczymy..))
Ponieważ rycerze wrócili (jak zwykle zwycięsko), przejedzeni mięsiwami,kaszami itp to dzisiaj fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą, a na kolację- pierwszy raz naleśnik z piekarnika z borówkami (ewent. kolejność odwrotna).
Wczoraj lane kluski na rosole i pierogi z młodej kapusty kiszonej z mięsem i grzybami, do picia kompot z jabłek.
Dzisiaj zupa pomidorowa z makaronem i powtórka pierogów, do picia kompot lub herbata z cytryną.
MR wyglądają bajecznie ;) !!
u mnie mielone, mizeria i ziemniorki
zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem oraz bób gotowany
u mnie wczoraj fasolka szparagowa z bułeczką+kotlety mielone i zsiadłe mleko ( jakieś dziwaczne połączenie mi wyszło, ale było dobre), a dziś prozaicznie - leczo
Wczorajsza zupa pomidorowa z ryżem
Ziemniaczki, surówka z białej kapusty (wg Ewelinki) i filety z udźca kurczaka (zakupione w LIDL) zapiekane na patelni
Pizza - pychotka :) Zamiast oliwek poproszę anchois :)
U nas gołąbki, sosik i kartofelki posypane garścią koperku i pietruchy. To lubię :)
Natępna będzie z anchois i tuńczykiem - marinara
Zupa jarzynowa, kurczak pieczony z butelki, ryż, mizeria. Na dreser: koktajl bananowo-malinowy i chałka.
dzis bitki wieprzowe w sosie ziemniaki i ogorki z sola i octem winnym
a'la gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, do popicia lemoniada
placki ziemniaczane niebieskiej różyczki ze śmietaną ! pycha !
Ale zaszalałaś z tymi pampuchami:) Też muszę zrobic.
bigos z cukinii, wątróbka ala stroganov
i Pavlova z malinami... czeka na jutrzejsze plotki z moimi babeczkami
Jakie tam pampuchy...toć to nasze kochane pyzy wielkopolskie...
Śliczny cyckowaty obiadek :D
U mnie dziś bardzo przyziemne kotlety w panierce z bułki tartej i orzechów ziemnych :D
Wczoraj leczo z ryżem a dziś sos z kurek(sama zbierałam),pieczone ziemniaki i mizeria.
Pampuchy - nigdy w życiu nie jadłam, pysznie się prezentują
U nas typowo wsiowy obiad, czyli kartofelki z garścią kopru, na to smażony boczek, jajo sadzone i kefir do popitki
Nowe "obiadki" rozpoczęte, zaparaszamy:)) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=497846&post=497846