Witam!
Za niecałe dwa tygodnie wyjeżdżamy z mężem na rok do pracy za granicą. Mamy tam niewiele czasu na gotowanie ponieważ od 6 do 18 pracujemy, a przerwa obiadowa to 1,5 h w czasie której musimy zrobić obiadek. Ogólnie ciężko jest z mięsem, bo jest drogie. W grę głównie wchodzi mięsko schabowe na kotlet, mielone bądź drób. Chciałabym, abyście pomogły mi w wyszukaniu przepisów na szybkie, smaczne i pożywne dania, mogą być takie, które przyrządze dzień wcześniej lub można zrobić w pół godzinki.
Z góry dziękuję za pomoc :)
To jest bardzo szybkie danie i smaczne ... http://wielkiezarcie.com/recipe58474.html
Ta zupa też jest fajna http://wielkiezarcie.com/recipe37811.html
I na pewno pyszne już sobie dodaje do folderu :) Na pewno sprobuje :)
Co do dan,moze dzis cos wpisze,ale moze zrob troche sloikow z miesem,chyba ze nie wchodzi to w gre,np nie chcecie dzwigac.trzykrotnie zapasteryzowane,trzymane w zimnie przestoja kilka miesiecy.
Poszukaj sama w daniach jednogarnkowych,moze byc gulasz,solianka,wszystkie ''tresciwe''zupy.Poza tym mozesz jednego dnia zrobic szybki obiad i wstepnie przygotowac cos na dzien nastepny.Sadze,ze bedziecie mieli lodowke.Gotuj podwojne porcje,mozna zjesc i nastepnego dnia lub za dwa,trzy,a w miedzyczasie ugotowac cos innego.Wowczas nawet nie musisz codziennie dlugo stac przy garach.Ja tez tak czesto robie,bo bywa,ze pracuje i po 12 godz.Czesc jedzenia czesto zamrazam.i mam pozniej ''gotowca''.
http://wielkiezarcie.com/recipe73596.html
ryż, warzywa, rybka :D samo zdrowie 30 min pracy :D i skóra piękna i gładka ...
a można wiedzieć dokąd to się wybieracie? Czyżby Norwegia?
Dokładnie ryż, warzywa, kasze, makaron, ryby, piersi z kurczaka, gęste zupy z dodatkiem mięsa czy kiełbasy szybko się robi. Dania przyrządzane dłużej w wolniejszym czasie npw sobotęczy niedzielę zrobić większą ilość i zamrozić.
Nie ma nic ochydniejszego niż .... mrożone zupy .. ! Szczególnie te z ziemniakami ... bleeee
Kryształku samodzielnie w kuchni z posiadanych produktów wyczarujesz takie ''prędkościowe danka '',że recepturkami będziesz sie z nami dzieliła .. Potrzeba dobrego jedzenia jest matką ciekawych dań .-:)
Nigdy nie mroziłam zup. Chyba, że gulaszową bez ziemniaków. Miałam na myśli drugie dania by mrozić nadmiar
Megi,wybacz,ale...naprawde jadlas wlsnorecznie wykonane i mrozone zupy?
Tak .. moje osobiste ... te z ziemniakmi... beznadziejne .. Ogólnie zup nie mroże , wyjadam z kociołka do dna Trzymam zawsze w lodówce lub na ... zimnym balkonie , ale nie zamrażam ... )))
Maja prawo Ci nie smakowac,ale mnie nie odrzucaja.Z tym,ze zupy to rzdko mroze,a czesciej potrawy miesne.
Nie ma nic ochydniejszego niż .... mrożone zupy .. ! Szczególnie te z
ziemniakami ... bleeee Kryształku samodzielnie w kuchni z posiadanych
produktów wyczarujesz takie ''prędkościowe danka '',że recepturkami
będziesz sie z nami dzieliła .. Potrzeba dobrego
jedzenia jest matką ciekawych dań .-:)
Hehe no jasne :) Tylko chciałam wprowadzic cos nowego niz dotychczas, a Wy macie wieksze doswiadczenie, wiec chcetnie skorzystam z pomocy :).
W tym roku krolowaly wlasnie zupy 2-3 dniowe, warzywa z patelni z makaronem lub ryzem. Chcialam zrobic sobie taka nowa liste.
Polecam Ci szybki przepis na ciepłe danie obiadowe ,w kilka chwil możesz je przygotować.
Zanim ugotujesz do niego ryż to masz prawie gotowe .
http://wielkiezarcie.com/recipe22759.html
Pozdrawiam i zyczę powodzenia :-)
Polecam Ci szybki przepis na ciepłe danie obiadowe ,w kilka chwil możesz je
przygotować.Zanim ugotujesz do niego ryż to masz prawie gotowe
. http://wielkiezarcie.com/recipe22759.html Pozdrawiam i zyczę
powodzenia :-)
witaj krysztalek21,
a moze zainwestujesz w wolnowar? nie wiem ile to kosztuje w Polsce, ale jesli ktos dlugo pracuje to swietnie sie sprawdza, zrobisz w nim wszystkie gulasze, bogracze, karkowke, zeberka (rozplywaja sie w ustach), skrzydelka, calego kurczaka z cytryna lub piersi czy udka w roznych sosach, ugotujesz w nim kasze, ryz, zupy, lasagna (ja daje suchy makaron, nie musisz go nawet gotowac i warstwami mieso mielone, szpinak, ser, co tylko lubisz i masz pod reka, ale musisz dac duzo sosu, aby makaron sie ugotowal), nastawiasz wolnowar na 6-8 godzin (na niska temp) lub na 4 godz. (na wyzsza) i przychodzicie do domu na goracy obiad, jesli ma wyjmowana miske to mozesz wszystkie skladniki wlozyc do niej jeszcze wieczorem i do lodowki, albo rano przed praca,
pozdrawiam serdecznie i zycze Szczesliwego Nowego Roku
witaj krysztalek21, a moze zainwestujesz w wolnowar? nie wiem ile to kosztuje
w Polsce, ale jesli ktos dlugo pracuje to swietnie sie sprawdza, zrobisz w nim
wszystkie gulasze, bogracze, karkowke, zeberka (rozplywaja sie w ustach),
skrzydelka, calego kurczaka z cytryna lub piersi czy udka w roznych
sosach, ugotujesz w nim kasze, ryz, zupy, lasagna (ja daje suchy makaron, nie
musisz go nawet gotowac i warstwami mieso mielone, szpinak, ser, co tylko
lubisz i masz pod reka, ale musisz dac duzo sosu, aby makaron sie
ugotowal), nastawiasz wolnowar na 6-8 godzin (na niska temp)
lub na 4 godz. (na wyzsza) i przychodzicie do domu na goracy obiad, jesli
ma wyjmowana miske to mozesz wszystkie skladniki wlozyc do niej jeszcze
wieczorem i do lodowki, albo rano przed praca, pozdrawiam serdecznie i zycze
Szczesliwego Nowego Roku
to znowu ja,
mam obydwa, ale wolnowar uzywam znacznie czesciej, nie wiem, jak daleko masz do pracy, ale w tym przypadku czeka na Was goracy obiad, masz czas spokojnie zjesc i moze jeszcze kilka minut, aby wejsc na WZ, w przypadku szybkowara (zakladam, ze wszystkie produkty masz gotowe) musisz czekac 20-25 minut, na poczatku musisz pilnowac, bo cisnienie wzrasta i dopiero, gdy sie ustabilizuje mozesz odejsc od garnka, to tylko moje obserwacje, ulatwisz sobie zycie kupujac jeden z nich, fajnie, ze jedziecie we dwojke, zawsze razniej,
pozdrawiam
PS. zapomnialam o golabkach, tez pyszne wychodza
a tutaj link na smaczny i szybki lunch: http://wielkiezarcie.com/recipe57052.html
Szybkowar i ja mialam Ci zaproponowac.Niedawno kupilam nowy,bo do starego nie moglam dokupic ''gwizdka''-szesciolitrowy,zaplacilam 30 euro.Naprawde skraca czas gotowania przynajmniej o polowe.Mniejszego raczej nie oplaca sie kupowac,(chyba ze komplet,za rozsadna cene) bo i tak mozna napelniac tylko do 2/3 pojemnosci.
Kurczak w keczupie jest bardzo szybki do zrobienia i pyszny!