u mnie dzisiaj obiadek troszke podzielony ja z synem zupa pomidorowa z makaronem a maz ziemniaki jajko sadzone i kefir
No Bahusku jak zwykle piątka za odnowienie wątku i super fotkę, już się uśliniłam na widok śledzików haha
Ales mi narobil chlopie apetytu. U nas dzis, jak to sie mowi ''busy day'' wiec prawdopodobnie na obiadek bedzie zamowiona pizza.
Grochówka-z pewnością nie dietetyczna,ale super smaczna.
Ciekawe co to za rybki... mniamm...
U nas dzisiaj, dla męża golonka z szybkowaru, z warzywami, dla mnie udziec z indyka, duszony z warzywami, z piekarnika.
Wiem że śledzie, chodziło mi bardziej o przepisy na nie, bo są różne, fakt źle sformułowane pytanie... ale w sumie do bahusa, więc nie krzycz....nie wymagam odpowiedzi od Ciebie.
" nie krzycz " Ty widzisz duże litery ( widzisz co chcesz i co wygodniej )
Ja na diecie kapuscianej, a wiec dzisiaj zupa kapusciana
Zupa pieczarkowa i żeberka z szybkowara z ziemniakami.
kasza z sosem mięsno-warzywnym, pychota.......
kapuśniak z przepisu bahusa i pulpety w sosie pieczarkowym,dziewczynki mięsko gotowane z ziemniaczkami
Ziemniaki, kotlety mielone, surowka z burakow
Gołąbki z sosem pomidorowym, kompot z truskawek.
Ziemniaki z koperkiem, kotlety mielone i sałata z pomidore,ogórkiem, rzodkiewką.
Kurczak z imbirem. Debiut w mojej kuchni.Wczoraj robiłam .... placuszki z jabłkami i zupa pieczarkowa. Placuszki teraz smażę pod przykryciem, przez to są bardzo delikatne, mało tłuste i puchate.
Dopisano 11-05-12 16:31:39:
Do kurczaka doszły jeszcze kartofle po francusku.
Pięknie się te śledzie prezentują!
U nas dziś zupa serowa krem - sprawdzę, czy mój kubek miksujący ma funkcję smoothie. czy tylko mi się wydaje
A jak robisz ten barszcz,od dawna mam na taką zupkę ochotę
Ten akurat zrobiłam z gotowca, mrożonka Frosty, dodałam tylko fasolkę z puszki, i zabieliłam jogurtem;) Ale na wż jest sporo przepisów KLIK, na pewno coś wybierzesz:)
Dziękuję,znalazłam 3 ciekawe przepisy,w przyszłym tygodniu zrobię
Piękne! Ja podalam wołowinę gotowana w rosole z różnymi sosami do wyboru!
Dzisiaj- chilli non carne z pieczywem, jutro- barszcz biały z boczkiem i placki ziemniaczane. To oczywiście chłopcy, ja dietetyczna botwinka- buuuu
Krupnik ryzowy, na drugie ryba smazona, ziemniaczki i surowka z kiszonej.
Zapiekanka ziemniaczana z mrożonymi warzywami i sosem śmietanowym
Dziś tylko dla brata ziemniaki, paluszki rybne i pikle. Dla reszty reszta zupy jarzynowej i parowce dla mnie.
twarożek wiejski z 2 ogórkami kiszonymi, pomidorem, łyżka oliwy z oliwek i ziarnami prazongo sonecznika :P do przegryzienia wafel ryzowy z brazowego ryżu ;) do zapicia czerwona herbatka.. obiad szybkii
Dziś na obiad frytki i sadzone jajka a jutro będzie filet z tilapii pieczony, ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty
Filety z dorsza-smażone,ziemniaki,sałata z sosem vinegret.
u mnie dzis podobnie :)
Tylko zamiast dorsza - nieszczęsna panga ... i do ziemniaków oczywiście koperek.
Piersi z kurczaka pieczone w przyprawach, młode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem + surówka z zielonej sałaty, ogórka, szczypiorku i śmietany.
U nas dziś i jutro rosołek z makaronem, ziemniaczki posypane pietruszką natką z braku koperku, karczek pieczony w plastrach i surówka na słodko z sałaty, rzodkiewki, szczypiorku i ogórka zalana jogurtem naturalnym (sama wiosna) haha
Kluski na parze z mięsnym sosem, dla chłopców - mizeria, dla mnie- młoda kapusta.
młoda kapusta z mega ilościa świeżego koperku, szczypioremi i pomidorem
Wczorajszy kurczak, ziemniaki z koprem, sałata ze śmietaną i jajkiem na twardo. kompot z rabarbaru do picia.
Wczoraj i dzisiaj rosół z makaronem, na drugie kotlet schabowy, młoda kapusta i ziemniaki.
Chińskie danie z ryżem. A jutro planuje sama zrobić pierogi wykonanie to pikuś ale czy ciasto wyjdzie:)
Dzisiaj krupnik na serduszkach z moich przepisow z dobieranymi ziemniakami, na drugie nalesniki z nutella.
Zupa ogórkowa na karkówce z zielonym koprem, ryż z jabłkami , kleksem śmietany i cynamonem, kompot wiśniowy do picia.
U nas dzisiaj kalafior, jeden z przepisu agussi35 http://wielkiezarcie.com/recipe53609.html, drugi w wersji wegetariańskiej, z pieczarkami i żółtym serem.
Dla męża botwinka, dla mnie podudzie z kurczaka z pary i sałatka z pekinki, pomidora, ogórka, selera naciowego z dressingiem z musztardy, miodu, oleju i octu balsamicznego.
Dziś reszta dania chińskiego więc pierogów nie lepię. Będą na następną środę. A dla mnie kotlety sojowe z wody i duszone warzywka:)
Dziś ziemniaczki z koperkiem, kotlety schabowe w jajku i jakaś surówka (musze kupić)
Zupa jarzynowa z wczoraj i kurczak z rożna, kupny niestety z braku czasu.
Pomidorowa z ryżem i makaronem do wyboru, kalafior z bułeczką i masłem. kompot jabłkowy do picia.
Zupa pomidorowa z makaronem, dla synów. A mama idzie nie impreze po południu, więc będę się tam objadać... i nie tylko haha
dzis gotowany ryz, sledz na parze oraz sałata zielona z rzodkiewka i szczypiorkiem:)
pozdrawiam
:) Piszczałko, narobiłam Ci ochoty na gołąbki?
dziś pomidorowa z ryżem i placki ziemniaczane, jutro gołąbki z ryżu i mięsa z młodej kapusty.
Dzisiaj na obiadek kluski na parze,zraziki zawijane w sosie własnym i surówka z kiszonej kapusty.
gołąbki z nowej kapustki z sosikiem pomidorowym i do tego ziemniaczki pycha:)
Nie no wszyscy prawie golabki z nowej kapusty :(( chyba po niedzieli tez juz zrobie :)))
U mnie krupnik ryzowy a na drugie kopytka, karczek i sos.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem, szparagi z masełkiem i tartą zarumienioną na nim bułką
Polędwiczki z pieczarkami z przepisu Sary R z ryżem na sypko i surówką wiosenną (pomidory, ogórki małosolne, papryka i dymka ze szczypiorem).
Niedziela :) czyli rosoł z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, młoda kapusta z duza iloscia koperku i ziemniaki.
Dziś na obiad zaprosiła nas teściowa więc gotować nie muszę:)
Wczoraj odsypianie imprezy i bezobiadowo haha a dziś ziemniaczki, udka pikantne w piekarniku i młoda kapusta duszona wg przepisu niebieskiej różyczki
dzis: wena twórcza z łopatki z dzika, do tego surówka i kasza
pozdrawiam
Chłodnik i reszta gołąbków z młodej kapusty, do tego ogromne ilości wody z domowymi sokami.
Pizza po hawajsku, ryż z truskawkami i śmietaną.
Zupe marchewkowo-kokosowa po hawaiisku z kielbasa i chlebem.
Fasolka po bretońsku na najbliższe trzy dni i resztki chłodnika.
Umnie to samo co wczoraj czyli zupka szczawiowa
Kasza gryczana, mięsko w sosie , pikle i litry wody.
pierogi z kapusta kiszona i z grzybami przysmazane na rumiano , i leczo z bagietka
Sepia, to inaczej mątwa, głowonogi ( owoce morza)
zupa fasolowa,pieczone ziemniaczki i udzce z kurczaka w rękawie z sałatką makaronową
Wczoraj rosol z makaronem, skrzydelka z piekarnika, mloda kapusta i ziemniaki.
Dzisiaj zupa pomidorowa z kółkami, pulchne kotleciki, pieczarki w sosie sojowym, ziemniaki i sałatka z lodowej, rzodkiewki, szczypioru, kopru i pietruszki zielonej w jogurcie.
Wczoraj zalewajka z dziś gyros jak z knajpy z frytkami i sosem czosnkowym
U mnie rosół z kury, a raczej koguta. Na razie widzę ,że jest bardzo tłusty. Pierwszy rosół z drobiu innego niż kurczaki pospolite. Mam nadzieję,że będzie smaczny. , albo chociaż zjadliwy. No nie wiem?
Młoda kapusta z koperkiem i jogurtem, pierś z kurczaka duszona.
Zupa pomidorowa z kólkami, na drugie wkoncu! gołabki z młodej kapusty z miesem i ryzem w sosie własnym i ziemniakami lub chlebem.
Dziś syn robi na obiad prażonki, jeszcze na kuchni ale już niedługo zaczniemy sezon prażonkowania w ogrodzie haha mniam juz sie nie mogę doczekać tych zapachów i smaku
Ryż, kurczak i sałata z sesem winegret i wczorajszy rosół z kluskami.
wczoraj dorsz duszony z pomidorami,dzis swiderki bolognese
Zurek z jajkiem, kiełbasa i ziemniakami posypany duza iloscia koperku, na drugie wczorajsze gołąbki z chlebem.
Wczorajszy zurek, na drugie makaron z masełkiem i truskawkami.
krewetki koktailowe z pomidorami, natka pieruszki,tymiankiem,czerwoną cebulą i czosnkiem z pełnoziarnistym makronem.
Makaron z sosem porowo-pieczarkowym, na deser biszkopt z truskawkami.
Kalafior i brokuł na parze, sałatka z czerwonej kapusty i jajka sadzone.
Babka ziemniaczana i botwinka wg niebieskiej różyczki. Pycha
Dziś pieczona rybka i sos czosnkowo-jogurtowy
a u mnie dzis wena na temat gołabków z miesem, kasza i ryzem oraz cebula:)
pozdrawiam
wczorajsza zupa ogorkowa,piers kurczaka i schab duszone w bialym winie i ketchupie ogorki kiszone
Pieczone udźce z indyka z sosem, kluski kładzione, buraczki z chrzanem i kompot z truskawek.
Warzywa duszone z piersią z kurczaka, sałatka z selera i czerwonej kapusty.
Wczoraj zupa kalafiorowa, na drugie mielone z ryzem i pieczarkami, sos pieczarkowy, młoda duszona kapusta i ziemniaki.
Dzisiaj rosół z makaronem, na drugie kotlety schabowe, duszona młoda kapusta duszona z duza iloscia koperku i ziemniaki.
nowe ziemniaczki z dużą ilością koperku, kotlety schabowe i sałata ze śmietaną
Wczoraj-młoda kapusta duszona z pomidorami 9oczywiście z koperkiem),z ziemniakami.
Dzisiaj-tradycyjnie rosół z makaronem."Drugiego"nikt nie chciał.
dzis zaliczylam imbis:) bulka z kotletem mielonym
Kompot z kury z makaronem, ziemniaki, grilowany filet z sosem pikantnym, zielona sałata i kompot.
Na deser ciasto amerykańskie.
Wczoraj zupa krem z zielonych szparagów. Na drugie tagiatelle z sosem z zielonych szparagów i mascarpone.
Dzisiaj zupa ta sama, na drugie roladki z indyka z szynką i rukolą, ziemniaki młode z koperkiem, surówka (kupna), do popicia koktajl z truskawek.
Wczoraj zupa krem z zielonych szparagów. Na drugie tagiatelle z sosem z
zielonych szparagów i mascarpone.Dzisiaj zupa ta sama, na drugie
roladki z indyka z szynką i rukolą, ziemniaki młode z koperkiem,
surówka (kupna), do popicia koktajl z truskawek.
To akurat było dzieło mojego męża:)
Filety z indyka pokroić na kotlety, lekko zbić, osolić i popieprzyć. Na każdym położyć plasterek szynki i opłukaną rukolę, zrolować, spiąć wykałaczką. Oprószyć mąką i podsmażyć na oleju, następnie przełożyć do garnka i dusić w bulionie około 20 min. Jest to zmodyfikowany przepis z Claudii.
Schab w sosie wysmienity, kluski slaskie, surowka Coleslaw.
Potrawka z szynki i młodej włoszczyzny, podana do ziemniaków. Do tego surówka z kapusty pekińskiej i sosu jogurtowego.
wczoraj pizza i calzone domowej roboty dzisiaj bigosik dietetyczny czyli kapusta kiszona i slodka z gotowanym schabem
Piątek: krokiety( zapas z zamrażarki) i barszcz czerwony czysty
Sobota: Spaghetti bolognese
Niedziela: rosół z makaronem, udka z pieca, ziemniaki z koperkiem i surówka wiosenna z młodej kapusty
Dzisiaj: zupa jarzynowa i bigos z zamrażarki
Piątek: krokiety( zapas z zamrażarki) i barszcz czerwony czystySobota:
Spaghetti bologneseNiedziela: rosół z makaronem, udka z pieca,
ziemniaki z koperkiem i surówka wiosenna z młodej kapustyDzisiaj: zupa
jarzynowa i bigos z zamrażarki
Phi...
Ja to bym zrobiła naromalnie :)
Wzięłabym odpowiednie narzędzie i średnio drobno cięła, cięła, cięła...Jak to na bigos ;)
A potem już jak zwykle- długo gotować, mieszać, mieć dużo cierpliwości.
Oczywiście taki trzeba gotowac odpowiednio dłużej.
A no i koniecznie!!! Wyłaczyć przed szatkowaniem z prądu! Ale niekoniecznie rozmrażać, czy tez opróżniać z zawartości :) Wszak najlepszy bigos powstaje z bogactwa składników :)
Raczej stal i aluminium ;)
Czy ja wiem, czy to takie zdrowe?
Kosztowne na pewno :)
He he he to moja słodka tajemnica A tak na serio to weny brak , więc ten bigos był.
Bahus,uśmiałam się kiedyś z podobnego skojarzenia,gdy po raz pierwszy zobaczyłam w sklepie mięsnym wywieszkę-
"Szynka z Myszki".
Wczorajszy rosół, ziemniaki z koperkiem, kulki droboiwo - pieczarkowe, colesław.
u mnie dzis bylo kurczak curry z orzechami i ryzem basmati
Dzisiaj byl krupnik.
U mnie również - ugotowany na skrzydełkach i z ryżem, przed podaniem posypany sporą ilością natki pietruszkia wlasnie 2 bulki zaliczylam to moj sniadanie, obiad i kolacja:)
A ja dziś o śniadaniu, obiadu nie było, właśnie wróciłam od dentysty, musiałam wyrwać zęba... hm
Tortille z mięsem mielonym i pomidorem, cebulą, rukolą oraz sosem czosnkowym. Dla dzieci klopsy z makaronem i ogórkiem małosolnym własnej roboty.
Zupa szczawiowa z ryzem i jajkiem, na drugie spagetti.
Dzisiaj: kasza gryczana ze skwarkami i zsiadłe mleko.
Jutro: kluski na parze ze śmietaną i truskawkami.
u mnie dziś kasza gryczana, micha zielonej sałaty z zielenina, oraz krokiety (kotlety?) zrobione z resztek kapusty gołabkowej (no bo zawsze zostaje głab) z dodatkiem warzyw
pozdrawiam
Gulasz z łopatki z kasza gryczaną i ogórkiem małosolnym
mlode ziemnaki, sałata z joguretem, jajko sadzone na deser mega wielki kubek zmiksowanych truskawek w blenderze :P
Zupa kalafiorowa a na drugie makaron z truskawkami i masłem.
kapusniak z mlodej kapusty i placki cukiniowo ziemniaczane
Rosolisko z wolowiny z kluchami, na drugie frijoles, guacamole i gesta smietane do tego jaja sadzone i chlebek. A rosol przerobie jutro na krupnik.
Wczoraj pomidorowa, ziemniaki, schabowy i zielona sałata.
Dziś reszta pomidorowej, ziemniaki i młoda kapusta zasmażana.
W niedzielę była botwinka z jajkiem, ziemniaki z koprem, mielone kotlety i sałata z sosem winegret i śmietaną do wyboru.
Poniedziałek powtórka mielonych.
Wtorek ziemniaki z koprem, jajko sadzone i zsiadłe mleko.
Dzisiaj duszona łopatka z cebulką, marchewka z groszkiem i ziemniaki z koprem, dla dzieci dodatkowo ryż z truskawkami.
Wczoraj babka ziemniaczana,dzisiaj żurek na białej kiełbasie,z jajkiem.
Krupnik na serduszkach drobiowych, na drugie bitki schabowe, surowka z mlodej kapusty i ziemniaki.
u mnie dzis kawałek wieprzowiny z dodatkiem sosu sojowego, cynamonu i jablek, zawiniete w folie zrobione na parze, do tego ziemnaki tez na parze, i ogórek kiszony
pozdrawiam
Wczoraj jeszcze kasza z gulaszem i surówką
Zupa pomidorowa z ryzem, na drugie skrzydełka z piekarnika, ziemniaki i młoda kapusta duszona z duza iloscia koperku.
u mnie dzis: losos bałtycki pieczony z jablkiem w rekawie, do tego ryż i sałata z kiełkami i ogórkiem kiszonym
pozdr
Dziś: pierogi ruskie odsmażane
Jutro: ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i kapusta duszona z koperkiem i marchewką.
Pierwszy raz w tym roku taką kapustę robię , ale mam ochotę:)
Dziś będzie botwinka... cały gar... uwielbiam tą sezonową zupę, szkoda że tylko ja w mojej rodzinie
Dziś u mnie gołąbki z młodej kapusty. Pyszne. Z chlebkiem i ogórkiem kwaszonym ;D
Robię właśnie chłodnik litewski z botwinki i też pewnie tylko ja będę jadł, bo wiadomo: ogórki mordercy. Reszta musi zadowolić się kartofel salad z gotowym śledziem ala łosoś.
U nas jemy ogórki, przed obraniem dokładnie je myje i zawsze myłam, wycieram i obieram i nikt nie jest chory.Oglądając przepisy w tv często się widzi jak kucharze krojąc ogórki nawet ich nie myją, nie mówiąc o obieraniu.
W telewizji to nawet ziemniaków nie obierają:)
Botwinka jest pyszna i ma już duże buraczki:)Ja dostałam od mojej mamy z działki całą dużą reklamówkę botwinki w zeszłą sobotę, pokroiłam i zamroziłam w torebki, przy okazji ugotowałam duży garnek:)
W tygodniu znów mi podesłała tej botwiny, więc znów zamroziłam i część ugotowałam . Mam jeszcze dla siebie na jutro na obiad w lodówce, kolor wyszedł bardzo intensywny bo buraczki w tym roku mają piękny kolorek.
Makusia uważaj na bakterie w ogóraskach .Tak na poważnie, wczoraj rozmawiałam z ciotką z Essen i powiedziała, że u nich co roku jest to samo,na wiosnę! tylko w tym roku to rozgłosili.Oni jedzą wszystkie warzywa , gotują sami i przestrzegają higieny i nigdy nikt nie zachorował. Najwięcej ludzi tam choruje, którzy jedzą warzywa w barach.
Nie boję się bakterii, zawsze myję warzywa i owoce przed spożyciem. Nie ulegam też panice, żal mi tylko rolników....A ogórki, o tej porze roku są najsmaczniejsze, chrupiące i słodkawe..mniamm:))
u mnie dzis było podobnie - kalafior z wody z omletem
zupa grochowa na boczku w chlebie,duszonki z kefirem
Wczoraj zupa ryżowa, ziemniaki z koperkiem+ sałata + maślanka.
Dziś rosół z domowym makaronem, ziemniaki, schab ze śliwką i surówka z młodej kapusty.
Na deser sernik na zimno z truskawkami.
Wczoraj zupa pomidorowa lub pieczarkowa do wyboru. Na drugie tilapia w panierce lub mielone do wyboru, ziemniaki i sałata w jogurcie.
Dzisiaj rosół z makaronem, kotlety schabowe, młode ziemniaki z koperkiem i sałata w jogurcie naturalnym z koperkiem, pietruszka i szczypiorkiem.
Rosół z makaronem, udka, ziemniaki i surówka z pekinki.
A dla wyrównania ilości kalorii proponuję zimne przepyszne piwo (do popicia) no i drugie dla przepłukania nerek ;)
Dziś dzień grillowy: karkówka z grilla, ziemniaczki młode grillowane w folii z dodatkiem masła, czosnku i koperku, sałatka z sałaty masłowej, pekinki z bazylią i jogurtem.
Na grilla wrzuciłam też szaszłyki - będą na jutro na obiad.
u mnie czyszczenie zapasów czyli: zrobione kiedys (zamrozone) kotleciki z kapusty (pozostałej po gołabkach), ryz i sałata zielona z zielenina, oraz do popicia kefir z miksowany z zamrozonymi malinami = baardzo zimne i akurat na upały w sam raz (tez w ramach oprozniania zamrazarki;)
pozdrawiam
Zupa pomidorowa z ryżem, na drugie- kotlety sojowe a"la schabowe + sałatka szwedzka
Dzisiaj pod wplywem lenistwa podalam lane kluski na wczorajszym rosole z mieskiem, na drugie ziemniaki, kalafior i kefir :)))
u mnie wena twórcza panuje- rybka wymieszana z przyprawami i musem jablkowym na patelni uduszona , ziemnaki z zielenina i sałata zielona
pozdrawiam
Wczorajsza duszona kapustka do tego wędzone skrzydełka z kurczaka (gotowe z LIDL) i chleb
Ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy i surówka wiosenna z młodej kapusty.
W sobotę http://wielkiezarcie.com/recipe60529.html
Niedziela obiad w knajpie: mąż pizza i chłodnik litewski, dzieci kebab z frytkami, ja polędwiczki wieprzowe z serem pleśniowym + frytki i surówka i chłodnik litewski.
Poniedziałek chłodnik pomidorowy i powtórka kurczaka z soboty.
Dzisiaj i jutro serca drobiowe duszone z warzywami plus ryż, makaron lub kasza do wyboru.
u mnie dzis gołabki miesno kaszowo ryzowe ;) z sosem jakims
pozdrawiam
wątróbka indycza, mizeria i buraczki, na deser 1/2 kg zmiksowanych truskawek z kefirem
Bigos (jeszcze z zapasów słoikowych) do tego opiekane skrzydełka z kurczaka i chleb
makaron wstazki z twarogiem okraszone podsmazona cebulka
Dziś u mnie makaron świderki z sosem z piersi kurczaka i pieczarkami
Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami, na drugie kotlety mielone, ryz i sałatka szwedzka.
Zupa jarzynowa i naleśniki w paski z serem polane musem z truskawek.
Muszę zrobić takie łazanki z młodą jeszcze nie jadłam a uwielbiam:)
Bahusku potrafisz spowodować szaleństwo dla moich ślinianek haha a gdzie tam mój obiad jeszcze...
Widzę, że mamy podobne gusty. Uwielbiam takie proste i niewyszukane dania, zresztą w taki upał komu by się chciało zbyt długo siedzieć w kuchni ?
Też lubię i chyba jutro małżonce zasugeruję. Ale rozumiem, że do tego talerza podałeś cztery widelce?
To moja porcja...Ziemniaczki są wielkości orzecha włoskiego. No może to i tak dużo, ale cóż ja to tak lubię.
Wcale nie dużo:) Za za młodymi ziemniakami przepadam a stare mogą dla mnie nie istnieć. Trzeba jeść póki są najlepsze.
Pycha:) Mam coraz większą na nie ochotę. Dla mnie bez kiełbaski poproszę
Zupa pomidorowa z domowego przecieru z ryżem (dla męża) i z makaronem pełne ziarno (dla mnie).
surowa biala kielbasa gotowana w bialym winie,pomidory i ogorki ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym
Krupnik ryzowy, na drugie kalafior z bułeczka, ziemniaki z koperkiem i jajko sadzone.
Makaron z truskawkami jem jutro :)
Dziś rozdrobnione mielone wieprzowo-wołowe z cebulą, pieczrkami, papryką, zieloną fasolką i makaronem :)
Powiedz prosze jak robisz taki makaron, bo mi slinka cieknie a nie wiem jak sie za to zabrać :))
Może podpowiem jak ja to robię, więc rozdrobnione truskawki mieszam z jogurtem, można ze śmietaną( jesli nie trzeba liczyć kalorii) dosłodzić do smaku, polać sosem ugotowany makaron, i wcinać:)
Może podpowiem jak ja to robię, więc rozdrobnione truskawki mieszam z
jogurtem, można ze śmietaną( jesli nie trzeba liczyć kalorii) dosłodzić
do smaku, polać sosem ugotowany makaron, i wcinać:)
U nas dziś wczorajsza zupa pomidorowa i dla chłopców mielone, ziemniaczki i surówka z czerownej kapusty a dla mnie.... MAKARON Z TRUSKAWKAMI
a dla mnie.... MAKARON Z
TRUSKAWKAMI
Potrawka z kurczaka i warzyw podana z ryżem.
zupa batwinka i makaron z sosem warzywnym z soczewicą
Mlode ziemniaki jajko sadzone pomidory i ogorki z jogurtem
Poniedziałek: kotlety mielone, młode zasmażane buraczki i ziemniaki z koprem.
Wtorek: powtórka kotletów , ziemniaki i kiszona sałata lodowa.
Środa: fasolka po bretońsku
Czwartek:Zupa kalafiorowa na mięsku, kluski z truskawkami i śmietaną lub powtórka fasolki po bretońsku.
A jak smakuje ta kiszona sałata lodowa i wyglądem przypomina kapustę? Zawsze jem na surowo.
Smakuje wspaniale, jest chrupiąca, pachnie koprem i czosnkiem .Podchodzi smakowo pod ogórki małosolne:)
http://wielkiezarcie.com/recipe32829.html
Wczoraj i dzis zurek z jajkiem, kiełbaska i młodymi ziemniakami oraz duza iloscia koperku, na drugie gołąbki w sosie pomidorowym a dla mnie w sosie własnym.
Dziś młode ziemniaki z koperkiem, paluszki rybne dla reszty a dla mnie ryba na parze i sałata z pomidorem, ogórkiem polana olejem z przyprawami.
Młode ziemniaczki z koperkiem, wczorajsze kotlety mielone a dla mnie sadzone jajko (no dobra... dwa jajka)
dzisiaj i jutro kotlety mielone do tego młode ziemniaki z koperkiem i dzisiaj mizeria a jutro bigos z młodej kapusty
Dziś na obiadek młode ziemniaczki z koperkiem, kotlety z mortadeli i opiekany kalafior
Barszcz czerwony czysty i kotlety z mielonego w waflach. Ja- bób
NIe widziałam że już jest bób, o kurczaki trzeba mężusia wysłać niech mi gdzieś poszuka jutro, bo mi język ucieknie:)) Ciekawa jestem jaka cena?
NIe widziałam że już jest bób, o kurczaki trzeba mężusia wysłać
niech mi gdzieś poszuka jutro, bo mi język ucieknie:)) Ciekawa jestem jaka
cena?
I ja juz wyszukuje bobu i jeszcze u nas na targu nie ma :(( ale jak tylko zobacze to kupie :D
Sorry! Wczoraj nie dojrzałam pytania. W Łodzi 12 zł, ale tak mi język do tyłka uciekł, że nie odmówiłam sobie. Dzień wcześniej był po 20.
Odsmażane ruskie( zapas z zamrażarki) i dla brata spaghetti z sosem.
Kołduny prawie litewskie. Prawie, bo baranina, którą w końcu znalazłem, usychała już z tęsknoty za klientem. Byłem równie twardy i nie uległem namowom bardzo miłej pani. Trudno, może nasatępnym razem...
wczoraj kasza gryczana z podsmazona cebula i jogurtem naturalnym,dzisiaj makaron z sosem pomidorowo tunczykowym
Młode ziemniaczki z toną koperku i młoda kapusta wielomięsna z toną koperku .. ::)))
w czwartek pierogi i barszcz czysty
wczoraj ziemniaki z koperkiem i cebulką + barszcz lub maślanka
dziś dla mnie flaczki a reszta wyjadała pierogi.
jutro tradycyjnie rosół, na drugie udka pieczone z ziemniakami i surówką z młodej kapusty, na deser kremówka papieska
U nas dzisiaj byla ryba (fladra) smazona w panierce, frytki domowe i surowka z kapusty kiszonej.
Wczoraj mintaj z patelni, kalafior marchew i młode ziemniaczki - wszystko z parowaru.
Dziś grillowanie - szaszłyki z cukinią, papryką, cebulą, pieczarkami i kiełbasą, marynowane przez całą noc w swiezych ziołach z oliwą i czosnku.
Mniam jakie apetyczne te szaszłyki
U nas dziś ziemniaczki z toną koperku, fasolka szparagowa z wody i karkówka wg przepisu Uretana (*)
Makusiu przepis jest tutaj: http://wielkiezarcie.com/recipe64740.html
Za kazdym razem robię je inaczej, zmieniam składniki, itp. Dzis robiłam ze świeżymi ziołami, bez boczku, na grillu i marynowałam je przez całą noc. Rano miałam z głowy - tylko nabiłam na namoczone patyki i siup na grilla - robiło się samo :) Polecam!
Rosół z makaronem i duza iloscia pietruszki zielonej, na drugie miesko z sosem, ziemniaki z duza iloscia kopeku i sałata w smietanie.
mnie dzis: kalafior gotowany, jajko sadzone i kapusta mloda podsmazona z cebulka i czosnkiem
pozdrawiam
Wczoraj pizza zamówiona.
Dzisiaj była imprezka, więc były polędwice marynowane tineczki, roladki z indyka z szynką i marchewką, królik w sosie winno-śmietanowym, ziemniaki, pyzy, fasolka szparagowa, szparagi w sosie maślano-śmietanowym, kapusta młoda duszona, sałata z jajkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem w sosie smietanowo-majonezowym, zupa-krem szparagowy; na deser torty: smietankowy z truskawkami i czekoladowy z wiśniami (z cukierni).
Wczorajsze mięso duszone, ziemniaki z koprem , młoda kapusta.
Dziś obiadek z wczoraj, ziemniaczki tylko świeże do tego koperek, karczek i fasolka szparagowa
wczoraj duszona karkowka,gotowana mloda kapusta z marchewka i surowka z mlodej kapusty ze swieza czerwona papryka cebula i szczypiorkiem w winegrecie.Dzisiaj mloda kapusta z kielbasa ala bigos
Kalafior z jajkiem, i sałata zielona z jogurtem.
Botwinka,łopatka b/k w sosie cebulowym z młodymi ziemniakami i czewoną kapustką
Krokiety mięsno-pieczarkowe własnej produkcji i barszczyk czerwony do picia
Krupnik na serduszkach z dobieranymi ziemniakami z moich przepisów, na drugie makaron z truskawkami
smazona biala kielbasa i zielona salata z pomidorem,ogorkiem i cebula z winegretem
Młode ziemniaki z koperkiem, smażona kiełbasa i mizeria.
Kupiłam wczoraj w LIDl filet z ud kurczaka (czyli obrane z udek mięsko) przyprawiłam i upiekłam jak kotlety w panierce. Do tego ziemniaczki z koperkiem i surówka z lodowej sałaty, pomidora, ogórka
kluski leniwe z podsmazona cebulka bialym serem i jogurtem naturalnym
Dzis i na jutro zurek z jajkiem i ziemniakami, na drugie kopytka, karczek z sosem i buraczki.
Dziś pierwszy raz na życzenie dzieci mortadela panierowana+młode ziemniaki z masłem i koprem+ świeżo ukiszony ogórek
Zupa jarzynowa z miesem cielecym oraz nalesniki z roznymi dodatkami;nutella,dzem i maslo orzechowe oraz serek bialy na slodko.
Ja(niestety((( z braku czasu pożywiłam sie po raz kolejny u pobliskiego chińczyka)))Ale zupę won-ton robi genialną!Do niej wołowinka z grzybkami mun i ryżem.Ostra!!!uj
Zalewajka z ziamniakami i w niej po kawałku czosnkowej kiełbasy.... dla pożywności jadamy z chlebem
Ziemniaczki, smażona panga i surówka z kiszonej kapusty
Wczoraj makaron z sosem bolońskim.
Dzisiaj jajko sadzone, młode ziemniakami z koperkiem, świeży szpinak, maślanka.
my zupe pieczarkową,dziewczynki zupkę porową z ryżem,ryba sola z ziemniaczkami i sosem koperkowym
Niedziela: rosół z makaronem tradycyjnie i ziemniaki, udka z pieca i surówka wiosenna z kapusty młodej .
Poniedziałek: frytki, kiełbasa smażona i sałata lodowa z papryką, rzodkiewką, ogórkiem skropiona sosem na bazie oleju, octu winnego i przypraw.
Dzisiaj: zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem, ziemniaki lub kasza gryczana, żeberka w sosie i mizeria.
niedziela:piersi kurczaka pieczone na porach i mizeria
poniedzialek:rizotto z papryka cukinia cebula i odrobina szafranu
dzisiaj:makaron z sosem bolognese ogorki i pomidory skropione octem jablkowym
Zupa kalafiorowa z dużą ilością świeżego koperku z ogródka i cała micha świeżego młodego bobu (jeszcze nie ze swojego ogródka) :)
Wczoraj uszka z barszczem czerwonym, na dzis sos z żeberek ziemniaczki i jakaś surówka (muszę coś kupić po pracy i zrobić na szybko)
o matko! To mi teraz narobiłas ochoty! Ale bym zjadla tez uszek z barszczem <mniammmm> :)))
tez watrobkle, ale wieprzowa :) Z cebula i pieczarkami. Dobra wyszla.
Dziś nagotowałam 5 litrowy gar fasolki po bretońsku, ja najadłam się w trakcie gotowania, mąż spałaszował całą michę, bedzie miał jeszcze obiad na jutro - reszta do mrożenia :)
Rany jakie apetyczne zdjęcie.......... ja poproszę małą porcje!!... albo dużą!! haha
Wpadaj jeszcze się ostało :) Reszta zamrożona, ale do twego przyjazdu zdąży się odmrozić
Kluski na parze z sosem z łopatki z pieczarkami, do tego sałata ze śmietaną lub ogórek małosolny. Na deser- sernik.
Wczoraj kopytka i młoda duszona kapusta z koperkiem i marchewką.
Dziś: młode ziemniaki z koperkiem, kaczka nadziewana i sałatka z świeżych warzyw.
Mąż fasolka po bretońsku, ja bób, syn pierogi z truskawkami z polewą jogurtową.
Lane kluski na rosole, a potem kaszanka i kiełbaski z grilla
dziś bób... czy jak się u nas mówi... bober.
Dobrze że nocą da się spać przy otwartych oknach hahaha
Obiad z środy: odsmażane kopytka i młoda kapusta duszona.
Kluski na parze ze śmietaną i jagodami (świeżymi, z lasu- drogie jak 150,ale nie mogłam nam odmówić)
Po ile jagody są u was. Pytam z ciekawości, bo wczoraj z mężem i synkiem bylismy w lesie na jagodobraniu. Jeszcze troche małe ale uzbieralismy 2 litry w godzinę. Jutro też się wybieramy. Słyszałam właśnie że są drogie w tym roku. U nas 12-20 zł za litr.
No to niezła rozbierzność cen 12 do 20 hm.... U nas jeszcze nie widziałam jagódek, na razie dojadam końcówki truskawek. Za to przeraża mnie cena czereśni... piękne, duże ale... 13zł!!! SZOK
W Łodzi- 18 zł kg. A wielkie czereśnie kupowałam dla Najlepszego (mnie nie wolno), tak sie zapatrzyłam, że nie spytałam o cenę- a tu zonk! 15 zł. Kazałam mu zjeśc pestki i ogonki, coby wykorzystać w całości
U mnie też po 15 zł kg masakra cena jak z kosmosu. A chętnie bym podjadła bo bardzo lubię. A jagody też koło 20 zł i radykalnie chyba nie spadną bo susza.
placki ziemniaczane polane jogurtem naturalnym
Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem, na drugie ziemniaki, karczek z sosem i mizeria.
Rosol z makaronem a troche pozniej chnszczyzna z miesa z rosolu z ryzem
Barszcz czerwony na słodko z ziemniakami a na drugie spagetti.
Młode ziemniazki z koperkiem, kotlety z piersi kurczaka i zasmażana marchewka
Dziś rosół z makaronem tagliatelle, na drugie udka z grilla, młode ziemniaki z koperkiem i masłem i sałata z ogórkiem ze świeżymi ziołami i sosem z jogurtem i zmiskowanym serem feta skropiony cytryną.
Rosół z makaronem, na drugie kotlety mielone w sosie, szpinak lub kapusta zasmazana i ziemniaki.
Wczoraj pizza a dziś podudzia z kurczaka po cygańsku (FIX) mizeria ze śmietaną i ziemniaki
Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkiem, ziemniaki z zielona cebulka jajko sadzone oraz buraczki z cebulka.
Sobota: barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą
Niedziela:rosół z makaronem, ziemniaki z koperkiem, kotlety schabowe, kalafior z bułką tartą i mizeria.
Popłudniu imieninowe smakołyki bo mama ma imieniny.
Wczorajszy rosol z makaronem, na drugie frytki, dla dzieci kurczak wczorajszy a dla nas jajko sadzone.
karkowka z patelni grilowej fasolka szparagowa na parze i mizeria z jourtem naturalnym
U mnie dzisiaj do wyboru do koloru.
Botwinka, ziemniaki z koprem i jajko sadzone, kalafior z masłem i przesmażoną bułeczką. Makaron swojej roboty ze śmietaną i cukrem.
Karkówka duszona w sosie,młode ziemniaki z koperkiem, sałatka z pomidorów w śmietanie z odrobiną octu balsamicznego.
U mnie pozostałości po imieninach mamy sałatki, wędliny itd. Porcja barszczu białego z kiełbasą od soboty i rosołu z makaronem od wczoraj. Tylko zrobiłam trochę zupy pomidorowej z ryżem na części rosołu.
U mnie dziś to co wczoraj z małą modyfikacją: rosół z makaronem, ziemniaki i udko z grill, befsztyk i ogórki małosolne z mojego przepisu.
A u mnie dzis wena twórcza - karkówka z dzika zrobiona wg chińskiego przepisu " na kure królewskiej kurtyzany", (uff wyszlo) do tego kasza gryczana i surówka z młodej kapusty, wymieszana z dostepnymi balkonowymi ziołami wraz z oliwa.
pozdrawiam
Zurek z jajkiem, kiełbaska i ziemniakami, na drugie makaron z masełkiem i truskawkami.
Młode ziemniaczki a do tego kotlety pasiaste
a do tego kotlety pasiaste
a co to takiego ? :)makaron kokardki z sosem smietanowo paprykowym z mojego przepisu
Młode ziemniaki z koperkiem, kotlety schabowe i młoda kapusta gotowana w ćwiartkach polana bułką tartą. Dla mnie bez bułki.