Witam w nowym wątku, u mnie dzisiaj chlebek orkiszowy z ziarnami słonecznika.
Chciałam skomplementowac chleb Tineczki, a tu już wątek zamknięty. Świetnie ten chleb wygląda. Ale uwierz mi Grażynko, że chleb na zakwasie, wcale nie wymaga dużo pracy., raczej czasu na to aby chleb wyrósł. Moim zdaniem, chleb na zakwasie jednak lepiej smakuje niż na drożdżach. Jest przede wszystkim dłużej świeży. Ja do zakwasu podchodziłam niczym pies do jeża, aż do pewnego momentu, kiedy wreszcie się przełamałam. No i , przepadłam. Teraz tylko chleby na zakwasie, głównie z mąką razową: żytnią lub pszenną.
Krysiu, ja hoduje zakwasy, uwielbiam chleby na zakwasie. Ten chleb co pokazalam w poprzednim watku, to awaryjny, jak nie mam czasu na planowanie i czekanie, sam sie robi:)))
Do umycia jedna miska i 2 formy tylko:)
Nic .. absolutnie nic ... przez 14 dni mam zakaz dochodzenia do miksera i piekarnika .. :)
Ostatni mój wypiek to .. ciasto budyniowo - jabłkowo - galaretkowe ....
1/3 nie zjedzona wylądowała w ... smietniku ... !!!!
Kwestia smaku .... mojego .. :)
piernik na szybko, bez jajek, z mojego ulubionego przepisu bazującego na kefirze
http://wielkiezarcie.com/recipe7471.html
z rodzynkami, posypany płatkami migdałowymi
Ja dziś poszalałam :-)))))
Upiekłam chlebek ,(z koniecznosci ,bo w sklepie poszaleli ludzie .....zabrakło pieczywa chyba w Koszalinie wieć się upiekł.)
,ciasto -biszkoptowy jabłecznik z lukrem, a w piekarniku siedzi karkówka na słodko-kwaśno na jutrzejszy obiadek .
noooo i biszkopt na torta (narazie stoi sobie suchy :-))
Dzisiaj upiekę mój "idealny sernik" http://wielkiezarcie.com/recipe58611.html
Muszę Wam się przyznać, że przez wiele lat szukałam przepisu, który w efekcie byłby tym, czego oczekuję od sernika. Nie lubię takich mocno zbitych czy suchych albo lekko biszkoptowych. W moim mniemaniu "idealny", to taki, który ma delikatną jak bita śmietana konsystencję. Mimo to nie jest mdły i co ważniejsze jak się zje jeden kawałek, to zaraz potem tęskni się za następnym
Ja dziś znów piekłam chleb pszenny na zakwasie żytnim, dwa bochenki tym razem. Mój zakwas dobrze się sprawuje :)
Piekłam rogaliki http://wielkiezarcie.com/recipe61035.html, bardzo dobre !!!
czeski wiejski chleb na zakwasie. Dwa bochenki
O joj! Jaki piękniasty i dorodny. Czy to jest taki gatunek, który jest lekko wilgotny? Gratuluję wypieku Jakie mąki zastosowałaś? Ciasto wyrabiasz ręcznie?
to jest taki codzienny chleb, tylko ja dodałam mąki razowej pszennej i żytniej. Wilgotne to są chleby typowe razowe, szczególnie te pieczone na zaparce.
Ciasta nie wyrabiam ręcznie. Mam reklamowanego wcześniej na WŻ, kMix Kenwooda
a chleb jest bardzo pyszny. Właśnie kończymy jeść pierwszy bochenek :)
Dziękuję za odpowiedź. O "zaparce" nie miałam zielonego pojęcia więc musiałam sobie poczytać, bo nie wiedziałam o czym mowa Człowiek ciągle się czegoś uczy.
kMix jest obłędnie piękny - od kilku miesięcy zastanawiałam się, czy jest wart swojej ceny. Masz do niego jakies przystawki?
oprócz trzech różnych mieszadeł, nie mam już nic innego. Ale i nie są mi potrzebne, bo mam np, maszynkę do mięsa z przystawkami, którą musiałabym gdzieś "uprzątnąc" . Makaronów nie robię sama, bo jestem zbyt leniwa więc też zrezygnowałam z przystawki.
Ale sam robot sprawuje się wspaniale. Szczególnie, jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe i chlebowe (ja pieke tylko chleby na zakwasie), które sprawiają najwiecej "kłopotu". Stoi sobie w jednym miejscu już na stałe, bo jest pioruńsko ciężki. Gorąco go polecam
Po kilku tygodniach pieczenia szarlotek w końcu się zbuntowałam :) Dziś czekoladowa ekstaza i do tego lody waniliowe.
U nie dziś wyjątkowo sporo się piecze: sernik z rosą, ciasto marchewkowe z masą budyniową i babka cytrynowa z lukrem. Jeszcze chleb muszę upiec bo się skończył.
ciastka lniano-owsiane
http://wielkiezarcie.com/recipe54809.html
Ja tradycyjnie chleb, a na niedzielę robiłam ptasiemleczko Ilki76.
na niedzielę było ciasto drożdżowe z suszonymi śliwkamia dzisiaj na
szybkiego upiekłam tartę, na cieście orzechowym, ze śliwkami zalanymi
kremem orzechowym
musisz szukac na blogu Krysi,
podaje link na ciasto:
http://krystyna9.livejournal.com/24234.html
Dzięki Ulu za pomoc i podanie linka. Gdybym to zrobiła ja, to zaraz by mi zarzucono reklamę. Właśnie dlatego usunęłam link z mojego profilu.
Ja traktuję ten blog właściwie jako taki własny, ilustrowany notatnik kulinarny i tak o nim mówię.
musisz szukac na blogu Krysi, podaje link na
ciasto:http://krystyna9.livejournal.com/24234.html
czy ja dobrze widzę, że jest z mąką razową ? Podpowiedz mi proszę, jakie proporcje brałaś mąki, zakwasu i siemienia . Ślicznie wygląda Twój chleb. Ma takie równe dziurki na przekroju
Krysiu, naprawdę bardzo chciałabym Ci odpowiedzieć na to pytanie :)
ale nijak nie jestem wstanie, wczorajsze pieczenie chleba to była czysta impowizacja
zakwas żytni, mąka żytnia 720 + mąka pszenna 2000 i bardzo duża ilość świeżo zmielonego siemienia
umorduję Cię pytaniami. Myślałam, że siemię dajesz takie całe a tu czytam, że mielone. W czym je zemleć ? Mam młynek do kawy taki elektryczny. Da radę ? A może sypnąć takiego całego ziarna ? Piekłaś z całym kiedyś ?
całym posypałam chleb, do środka zawsze daje zmielone
a mielę w młynku do kawy, tyle ile potrzebuję, bo podobno ze zmielonego szybko ulatniają się te dobre właściwości, można je przechowywać w dobrze zamkniętym słoiku w lodówce przez kilka dni, ale ja wolę mielić na bieżąco
jak najbardziej można sypnąc całe ziarna, ale ponownie, podobno organizm lepiej wchłania te dobre właściwości siemienia ze zmielonych ziaren :)
Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Koniecznie muszę spróbować z tym siemieniem.
Holly, piękny chleb! Gratuluję! Następnym razem pospisuj wszystko i zapakuj do swojej książki, bo takie cudeńka powinny iść w świat . Co cenniejsze zauważyłam, że pomyślałaś o tym aby wspomnieć o typie mąki. Często spotykam się z przepisami, że autor wymienia jedynie nazwę np. mąka orkiszowa a przecież są rózne orkiszowe. To bardzo cenne informacje. Też chętnie pokuszę się na Twój chlebek
dziękuję Smakosiu :) obiecuję zapisać proporcje przy następnych pieczeniach
ja mam przed sobą silną akcję muffinową - kakaowe z nadzieniem serowym, kakaowe z nadzieniem z gruszkowej marmolady i cytrynowe. tych cytrynowych to się najbardziej obawiam, bo jeszcze nie robiłam :)
Od dłuższego czasu nie piekłam chlebka, dzisiaj dyniowy, juz pachnie w całym domku:)
Ocet balsamiczny.. hmm ciekawy smak;) Czy jest wyczuwalny w chlebie?
nie, nie jest. Ocet balsamiczny który ja używam jest dosyć gęsty i ma brunatną barwę. I nie ma zapachu tego octowego. Nadaje za to piękny kolor chleba.
Krysiu, czy prażenie otrębów zmienia smak chleba? Robisz to na suchej patelni?
ja jestem z tych, co to nie lubią się narobic i po prostu kupuję takie prażone w sklepie :) . Bardzo lubię zapach tych otrąb i to że zmieniają kolor ciasta. Ciasto jest po prostu ciemniejsze. W kilku moich przepisach na ciasto (z owocami one były) też użyłam tych otrąb prażonych i baaaaaaaaaardzo te ciasta rodzinie smakowały. Niby słodkie a takie trochę wytrawne było
Dziękuję za odpowiedź. Natchnęłaś mnie i pomyślałam sobie, że jak będę piekła chleb, to się trochę wysilę i uprażę te swoje otręby na suchej patelni. Ciekawe czy wyczuję jakąś różnicę w smaku chleba...?
A ja jestem załamana. Wczoraj wyjęłam mój zakwas z lodówki, żeby go trochę dokarmić i postawiłam go na stole w kuchni, żeby się troszkę ogrzał a on się po prostu zepsuł. Taki zapach jak sfermentowane wino. Ale nie poddam się dziś robię nowy. Może to ta mąka coś nie taka.
Ja dzis bede robila tort espresso - mus z amaretini ciekawe czy mi wyjdzie to bedzie premiera dla mnie
Na piątkowe andrzejki było ciasto z bułką Ilki76 :)
Ajc.. jakie smakowite..;D Napatrzę się chociaż;)
Ja upiekłam wczoraj muffinki z jabłkami, cynamonem i miodem. Właśnie parzy się kawka i będą muffinki do kawy. Przepis znalazłam na ostatnio znalezionym fajnym blogu www.nagrabinie.blogspot.com .
Wyglądają obłędnie, ale nie znalazłam ich w Twojej książce kucharskiej. Czy zdradzisz przepis na te cuda? Mam hyzia na punkcie pierników.
Wyglądają obłędnie, ale nie znalazłam ich w Twojej książce kucharskiej.
Czy zdradzisz przepis na te cuda? Mam hyzia na punkcie pierników.
Dziękuję za przepis. Czuję, że będzie to 3 rodzaj pierniczków w tym roku :)
Ja dziś, na życzenie synka, "mamo babećki, ćaśto lobimy", piekę muffinki pomarańczowe z czekoladą.
Ja dziś upiekłam a raczej usmażyłam oponki:)
A u mnie dziś piernik polany czekoladą. Miał być z orzechami ale zapomniałam kupić.
Takiego cudaka upiekłam wczoraj ;). Co wpadło w ręce to lądowało na cieście. I tak dżem z owoców leśnych wymieszany z nutellą, posypany jest orzechami laskowymi i polany budyniem cappuccino
Krysiu, już kiedyś prosiłam, abyś wstawiała zdjęcia poprzez "bibliotekę obrazów" , czy możesz się do tej prośby zastosować??
Madziu, to po prostu usuń to zdjęcie i po kłopocie będzie
Tydzień temu sernik idealny Smakosi http://wielkiezarcie.com/recipe33132.html, zdjęcia będą jutro
Nie pamiętam kiedy jadłam chlebek( dieta) dzisiaj upiekłam razowy z orkiszem...pycha, zjadłam z powidłami śliwkowymi, z własnej spiżarki:)
jutro rano chlebek wg przypisu pyszny chlebek a w piątek sypaną szarlotkę
Oj szarlotka........... jak to pysznie brzmi:)
Jutro dzień Babci, po jutrze dzień Dziadka.. trzeba coś słodkiego... chyba serniczek jogurtowy zrobię.
A u mnie bułeczki pszenne "nocne" i drożdżowki z marmoladą różaną.
U mnie w sobotę była twarogowa zebra http://wielkiezarcie.com/recipe17696.htm
Teraz smażę gniazdka http://wielkiezarcie.com/recipe32406.html i zaraz jadę z nimi do babci.Niestety dopiero dzisiaj:(
Wczoraj było ciasto z jabłkami w budyniu i z bitą śmietaną, a dziś będę smażyła pączki. Z różą.
Pączki z różą.............mniammmmm
U mnie dzisiaj bułeczki razowe, z mąki orkiszowej:)
u nas dziś sernik na zimno
To logiczne bo sernika na ciepło się nie jada. Co innego szarlotka....chodziło mi bardziej o to że bez pieczenia taki ze śmietany kremówki serków i z galaretką
chodziło mi bardziej o to że bez pieczenia taki ze śmietany kremówki
serków i z galaretką
Dzisiaj na szybko gofry z bita smietana & dzemem wisniowym
U mnie właśnie się piecze sernik na murzynku....Zobaczymy,co wyjdzie;)
'' Katrzynka '' fota i konsumpcja jutro .... zapraszam .. :)
dziś była u mnie premiera w pieczeniu pączków, piekłam " Donuts " wg ilki76 http://wielkiezarcie.com/recipe56129.html
Mialy byc paczki ale jak zobaczylam ten przepis nie moglam sie oprzec wiec beda "donuts"
Polecam - są szybkie do wykonania i naprawdę smaczne :)
Zrobione i sa pycha, wszyscy objedlismy sie goracymi. Kilka paczkow zrobilam z tego przepisu i tez wspaniale.Polecam goraco
Po długiej przerwie pora przeprosić się z piekarnikiem :) właśnie piecze się mały, szybki serniczek http://wielkiezarcie.com/recipe65221.html
Ja dzisiaj nie piekę.... spróbowałam po raz pierwszy przepis na Milky Way:
http://wielkiezarcie.com/recipe46585.html
wczoraj było kalarycznie dziś dietetycznie :)
upieczone zostały bułeczki na śniadanie - Protal : http://wielkiezarcie.com/recipe56668.html
Ciasto makowe wczorajszej jubilatki pani Teresy Marcjan http://wielkiezarcie.com/recipe37900.html
Bardzo dobry sposób na wykorzystanie sporej ilości białek.
Wyjątkowo zdrowy wypiek u mnie: muffinki orkiszowe z jabłkami i żurawiną. Na jutro planuję chlebek otrębowy z serkami wiejskimi, ciekawe jak to będzie smakowało...
Też mam ochotę na taki chlebek, trzeba będzie upiec;)
U mnie dzisiaj http://wielkiezarcie.com/recipe11738.html. Mam bardzo dojrzałe banany, mało czasu i dużą ochotę na słodkie :) więc będzie idealne.
ja poszlam wczoraj na latwizne i mam ciasto z paczki gotowa mieszanke hehe
Dziękuję, Zuza lubi baloniki, trafiłaś w dziesiątkę! Udanej zabawy:)
Na sam widok ślinka leci.... poczekam na tłusty czwartek:)
a u mnie ani nie pieczone, ani nie smażone a gotowany - sernik na herbatnikach w/g Mońci http://wielkiezarcie.com/recipe20750.html
Jak wrócę do domu zaplanowałam szarlotkę razowo-orkiszową. Zobaczymy co będzie z tych planów.
A ja wczoraj upiekłam Mazowsze,
mmmmmmmm smak dzieciństwa.
To poczciwy stary miodownik z masą grysikową,
przepis znalazłam u użytkownika iwonaz2809.
To faktycznie "poczciwy" ale nazwa Mazowsze mnie zmyliła:) Uwielbiam takiego "miodowca"..smak dzieciństwa;)
Na sobotę i niedzielę był sernik idealny smakosi i trzy bit.
Wczoraj zarobiona a dziś upieczona " Brioszka maślana " http://wielkiezarcie.com/recipe64098.html
Wygląda bardzo apetycznie , ja po tłustym czwartku, to mam z pół roku z głowy
Z tego http://wielkiezarcie.com/recipe59569.html,,,,, mniammmm
śliniak muszę sobie chyba kupić bo ślinka leci jak patrzę na tą pychotkę....... mniam
Nie ważne że popękany, liczy się smak, domowego chlebka;)
http://wielkiezarcie.com/recipe12054.html ciasto na dzisiejsze urodziny Taty w formie torcika, udekorowałam różyczkami z kruchego ciasta.
chleb razowy,szarlotka sypana i placki pod karpatke
Nie limetko,moje ciasta sa bardziej light do tej szarlotki uzylam tylko 5 lyzek cukru i 5dag masla
ja nie pytałam ciebie czy podałaś z lodami tylko sama tak zrobiam
Ciasto babka z suchym makiem z nuta pomaranczy
http://wielkiezarcie.com/recipe27769.html Pyszne ciasto na niedzielę,ale już połowy nie maaaaa...
Dziś chlebek żurkowy i brownies mocno czekoladowe z kremem krówkowym... pycha...
dziś upieczone - Bułeczki Petit Pains Au Lait w/g issimy jeszcze pachnie w całym domu :)
polecam http://wielkiezarcie.com/recipe65896.html
dziś keks na białkach w/g Krystyny911 http://wielkiezarcie.com/recipe66602.html
Jutro będą gofry z bitą śmietaną i musem jagodowym. Chlebek pszenno-żytni będzie na rano, już nastawiony zaczyn na jutro.
z jakiego przepisu ten chlebek bedziesz piekla?
Z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe33125.html robiłam już wiele razy i zawsze pyszny wychodzi, Z tego przepisu mam dwa spore bochenki.
Cały weekend piekłam ciastka Żanetki,wyszły super!
http://wielkiezarcie.com/recipe67196.html
Kruche ciasteczka z mielonymi migdałami i olejkiem migdałowym,z książki Nigelli,pyszne,piekłam już je nie raz.
Skusiłam sie na http://wielkiezarcie.com/recipe62582.html
Piekłam pierwszy raz i wyszły :))) Dzieci zachwycone :)
właśnie wyjęłam z piekarnika cytrynową struclę z twarogiem i kruszonką
ładnie pachnie - próbować będziemy jutro :) a przepis tutaj
Muffiny z truskawkami i piegami z czekolady .
Upieklam styropian .... i wszystko ok .. tylko nam nie smakuje ...... :)
Ciacho do wydania .. komu ? komu ? komu ??
Pozdrawiam serdecznie wszystkich łasuszków i łascuchów... :)))
Ja coś dzisiaj spać nie mogłam, więc z nudów- chłopaki śpią- piekę babkę jogurtową z przepisu Gosi76.Już siedzi w piecyku. Najlepszy mnie zeklnie, bo,,ma zamiar się odchudzić", ale co tam-jutro zacznie.
Właśnie dzisiaj myślałam o Tobie.... brakowało mi Twoich słodkości w wątku:)
Ale pysznosci az slinka leci mniam zjablabym takiego paczka.
Bomba wg Alll- cały tydzień będziemy ją jęść, bo taka bombowo wielka ;)
http://wielkiezarcie.com/recipe52727.html
Dopisano 11-04-11 13:00:20:
Zastanawiam się, czemu nie mogę wejśc w link, który podałam przed fotką. Co zrobiłam nie tak? Może ktoś mi podszepnie słówko, co się stało.
Allle apetyczna!!! Ciągle mam w zamiarze zrobić tą bombę;)
Na weekend miałam kruche babeczki z nadzieniem serowo-jagodowym z galaretką.
Link uaktywniłam, TUTAJ jest instruktarz jak wstawiać link aktywny:)
Dziękuję :) Niby proste, ale nie pomyślałam o tym, jak link wstawiałam.
Miłego dnia makusiu!
Dziś piekłam ciasto jogurtowe z dżemem truskawkowym, pyszne było i będzie powtórka z konfiturą z jagód.
serniczek z brzoskwiniami dla koleżanek i tort napoleoński mojego pomysłu:)
Dzisiaj prawie sam zrobil muffinki moj syn z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe62582.html
ślimaki drożdżowe w/g agness http://wielkiezarcie.com/recipe31763.html
Bardzo smaczne - polecam !
Dobrze że jestem pojedzona apetyczne te ślimaczki:)
W piatek pieklam chleb na zakwasie i murzynka kremem budyniowo bananowym
Upiekłam ciasto pijana śliwka wg Ireny Sikory http://wielkiezarcie.com/recipe9781.html- nieco je zmodyfikowałam. Acz polecam, bo jest przepyszne!
U mnie po raz kolejny sernik z brzoskwiniami smakosi.
Ale pysznie wygląda, z jakiego przepisu robiłaś to ciasto?
Szarlotka na kruchym ciescie z prazonymi jablkami i cynamonem.
Skończyłam pijaka .... siedzi już w lodówie ..
Jutro wykańczam mone cherie ..... !
Cudowne chwile w kuchni pachącej czekolądą i rumem ....
po pierwsze, mam na imię Krystyna a nie Pani.
A przepis na sernik zaraz wstawiam
Super takiego sernika jeszcze nie jadłam więc chętnie upiekę. Smakowicie wygląda:)
Zabieram się za serniczek dietetyczny http://wielkiezarcie.com/recipe61930.html, może jutro wstawię fotkę:)
Na święta był sernik z brzoskwiniami, babka tulipan i ciasto kawowe.
Dziś z racji poświątecznego weekendu nic nie piekę. Bedzie budyń czekoladowy.
Mniammmmmmmm, nie jadłam karpatki ...hmm nie pamiętam nawet;/
Babka czekoladowo-kokosowa z polewa czekoladowa.
trójsmakowy biszkopt z kremem śmietankowym i galaretką
Bajaderki w wersji mini w polewie czkoladowej maczane w kokosie i orzechach oraz ciasteczka kocie oczka.
Dziś nastawiam zaczyn na chleb 3-dniowy, do tego drożdżówki z jagodami i serkiem.
Bułeczki " Kajzerki " wczoraj upieczone - dziś zjedzone na śniadanie ale jeszcze zostało :)
Polecam - bardzo dobre , a przepis tutaj
Bez pieczenia, ale przynajmniej bez wyrzutów sumienia
http://wielkiezarcie.com/recipe61930.html
dzisiaj panie odebrały 5 tortów angielskich na Komunie...Teraz wykańczam kolejnych 5 na jutro rano...Do tego upiekłam już 2 rafaello,2 jabłeczniki,2 orzechowce,1 panią walewską-teraz piecze się druga:) ,a potem jeszcze 3 rolady śmietanowe i 2 serniki...Byłabym zapomniała: jeszcze 3 panią walewską muszę zmontować-rodzinka się domaga:D
Podziiam Cię ,ja piekę maksymalnie 3 ciasta,to potem mam wszystkiwgo serdecznie dość! Mam tylko nadzieję,że ktoś Ci pomaga,pozdrawiam
Tort w stylu angielskim, sernik wiedeński, orzechowiec, ciasto kokosowo-ananasowe, ciasto pijana śliwka i bananowiec.
Dokładnie. Podziwiam hope30, że piecze takie ilości. Ja po tych kilkunastu godzinach w kuchni, mam dość...i jak co roku zarzekam się, że...nigdy więcej dla kogoś piec nie będę. A potem...asertywność idzie na bok, i piekę, piekę, piekę... .
ale super wygląda.....masz talent Krystyno, gratuluję! a gdzie mogę znaleźć przepis na to ciasto?
Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa. A przepis możesz znaleźć T U T A J (klik)
Ciasteczka kocie oczka i ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretek:)
bułki z otrębami i płatkami owsianymi i ciasto z rabarbarem
Moje kruszonkowe, połowa z truskawkami, połowa ze śliwkami
http://wielkiezarcie.com/recipe22029.html
Dziś upieczone kopytka krucho - drożdżowe http://wielkiezarcie.com/recipe66311.html, jutro będzie jak znalazł do kawki i herbatki ...
W sobotę piekłam ciasto na maślance z truskawkami,rabarbarem i kruszonką.
ja dziś upiekłam ciasto czereśniowe z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe33185.html,tylko ja przed nałozeniem owoców posypałam wiorkami kokosowymi,nie chcialam żeby za bardzo owoce opadły
ja upiekłam wczoraj ,a dziś mamy do kawki
szachownica serowo makowa-przepis u Anek:D
Malinko ale piękne te Twoje ciacha:) córki nie ma w domu i nie miał kto upiec biszkoptu,więc postanowiłam sama zrobic ciacho biszkoptowe ze śmietaną i truskawkami.
Oczywiście wyszedł zarąbisty zakalec, ale co tam! liczy się chęć, mężowi smakuje
Mnie się udaje tylko sernik wiedeński i szarlotka sypana Wkn.
Ciasto Kokosowe Paszczakowej- jeszcze nie spróbowane, ale wygląda ładnie.
pizza olusi23 i strucle 1 z budyniem i rodzynkami,2 z marmladą jabłkową z jagodami
Sernik z serków homo na kakaowym spodzie i kakową kruszonką .. ::))
Ciasto drozdzowe z truskawkami i rabarbarem oraz pikantne rogale Kasiuli
chleb na zakwasie zytnio pszenny z ziarnami i drozdzowka z morelami i kruszonka z cukrem trzcinowym
drożdżówka,ciasto z truskawkami Patrycji0-na zamówienie siostry,ciasto z rabarbarem yette
ciasteczka z kleiku ryżowego z dzemem truskawkowym.
Wczoraj pieklam muffinki cytrynowe z suszona zurawina i gorzka czekolada
babka z białek-widelac i biszkopt z masą truskawkową-ireny sikory
Wczoraj pierwszy raz zrobilam tort z bita smitana i truskawkami, wyszedl pyyyyszny, zdjecia nie zdazylam zrobic :(
Wczoraj pierwszy raz robiłam gofry w tym sezonie. Podałam z marmoladą, bitą śmietaną i wiórkami czekolady. NIestety owoców brak truskawki zakończyły sezon w ogrodzie, więc była marmolada.
witaj Krysiu,
bardzo czesto robie Twoje ciasto maslankowe, bylo juz z rabarbarem i truskawkami, z jablkami, z jablkami i rabarbarem (mialam za malo owocow), z jablkami i truskawkami, a ostatnio z czeresniami,
zabralam na grilla, poszlo natychmiast, nawet faceci, ktorzy nie jedza slodkiego brali dokladke, jest pyszne, wilgotne, nie za slodkie, bardzo dziekuje za przepis, serdecznie pozdrawiam
Ula
właśnie skończyłam robić ciasto kolorowe z truskawkami z przepisu ilka76
Dawno nic nie było pieczone.Z okazji imienin mamy ciasto balowe i sernik bez spodu z polewą czekoladową.
To się zdarza najlepszym. Ale smakuje pewnie super, więc trzeba szybko spałaszować całą blachę.
Ja dziś będę piekła owoce pod kruszonką.
Biszkopt z kajmakiem, bitą śmitaną i herbatnikami.
W piątek piekłam skubańca z czerwonymi porzeczkami i wczoraj reszta została popołudniu zjedzona.
Bardzo delikatne biszkopty dla dzieciaków. Nowy piekarnik być może sprawi, że porwę się na upieczenie czegoś większego. :) Póki co- drobne formy.
Uła, Twoje zdjęcie jest tak apetyczne i tak rozświetlone, że zaraz lecę do kuchni ususzyć bezę na deser - akurat mam 3 białka, które zostały z wczorajszej tarty :)
Właściwie to wczoraj - tartę razową z malinami i kremem budyniowym
Dzisiaj suszyłam bezę na blat do bitej śmietany.Baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo apetycznie wygląda. Chętnie bym chociaż kawałeczek skubnęła
Na potrzeby zdjęcia ma niewiele malin, ale najlepiej smakuje, gdy owoce tłoczą się na budyniowym kremie :)
ciasto czekoladowe bez jaj w/g przepisu Blekitnookiej
polecam,szybkie do wykonania i smaczne do pałaszowania :)
http://wielkiezarcie.com/recipe62829.html
http://wielkiezarcie.com/recipe62829.html
Nie działa, ponieważ Blekitnooka usunęła konto.
ja mam ten przepis zachowany jest następujący:
Skladniki:
1,5 szklanki maki tortowej
1 szklanka cukru
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 lyzki kakao
1 szklanka wiorkow kokosowych
6 lyzek oleju
1 lyzka octu
1 lyzeczka cukru waniliowgo albo kilka kropel aromatu waniliowego
1 szklanka zimnej wody
Wymieszac wszystkie sypkie skladniki. Dodac wode, olej, ocet. Mieszac mikserem przez ok. 5 minut. Wlac do formy. Piec ok. 45- 50 min w 180 C.
Podobny przepis podaje widelec
http://wielkiezarcie.com/recipe62528.htmlŚliczne i apetyczne te fale dunaju...hmmm i te wisienki tak ładnie powtykane mniam :)
Malinko proszę podaj przepis na te fale dunaju :))
Proszę bardzo,kiedyś piekłam z innych przepisów i mi nie wychodziły,ten znalazłam na innej stronce upiekłam i się nie zawiodłam wyszło pięknie.Piekłam już kilkakrotnie ,przeważnie z jabłkami ,a teraz spróbowałam z wiśniami i też wyszly piękne fale .Ciasto jest pyszne ,u mnie znika bardzo szybko,na weekend znów będę je piekła.Pozdrawiam.
FALE DUNAJU
5 jaj /białka ubić
1 margaryna
20 dkg cukru pudru
30 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę ,cukier puder,żółtka zmiksować,do tego dodać mąkę z proszkiem na końcu ubite białka.
Podzielić na dwie równe części ,do jednej dodając 4 łyżki mleka i 2 łyżki kakao.Wylać ciasto ciemne na jasne.
1/2 kg jabłek pokroić w plastry.Jabłka ułożyć blisko siebie w cieście na stojąco i upiec. /40 minut 180st./
Krem:
1 margaryna lub masło
1/2 litr mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 " " " ziemniaczanej
można 1 żółtko
ugotować jak budyń
Przestudzony utrzeć z masłem i wyłożyć na chłodne ciasto wierzch udekorować polewą lub startą czekoladą
Uwaga: kroić w przeciwnym kierunku jak są ułożone jabłka..wówczas wyjdą te fale,
a tu fotka jak mi wyszły z jabłkami
Przepiękne.....:D Jestem pod wielkim wrażaniem. Aż smak ciacha czuje przez monitor :):):)
Dziękuje za przepis , ciasto wygląda wspaniale i na pewno tak smakuje , muszę je upiec . Równiez pozdrawiam :)
Miałam suszyć bezę, ale nie zdążyłam jej zrobić. Na szczęście białka mogą poleżeć w lodówce nawet kilka dni. Piekłam więc na słono frankfurterki w cieście drożdżowym - zostały spałaszowane na późne śniadanie, a reszta na wczesną kolację.
U mnie dziś ciasto z porzeczkami i bezą, słodko-kwaśne i orzeźwiające.
Makusiu, dzisiaj upiekłam Twoje rogaliki z 1 kg mąki, normalnie poezja smaków. Tata w nocy jedzie na ryby i już zapakował sobie odpowiednią ilośc , dla siebie i kolegi:) Częsc nadziałam marmoladą wielosmakową , a resztę dżemem morelowym, wyszły pyszne:)
Jakie śliczne..skubnę kawałeczek:))) Cieszę się że smakują, niebawem zrobię z mąki razowej, mam nadzieję że będą równie smaczne:)
A ja dzisiaj :
- sernik z bakaliami
- kostkę malinową
- ciasto z wisniami i kruszonką z przepisu mariolan76
Jutro we trzy dziewczyny żegnamy się ze starym miejscem pracy, niech reszta ma wyżerkę i długo o nas pamięta. A co!
torcik z kremem z mascarpne z gorzką czekoladą
mam ochotę na kawałeczek takiego torciku :) apetycznie wygląda, widać, że biszkopt jest taki wilgotny !
Czy przepis jest gdzieś dostępny, bo nie mogę znalezc?
A szukałam i nie mogłam zanalezc. Pięknie dziękuję.
a jakie pyszne mmmmmmmmmmmmmmm,makusiu najlepsze rogaliki na świecie
cudnie wyglada, szkoda ze tu maliny takie drogie , a ja je tak uwielbiam
Żeby one były tylko drogie, to jeszcze można by przeżyć. Ale w tym roku ze względu na niestabilną pogodę, częste deszcze i dużą wilgotność maliny pleśnieją w zastraszającym tempie :( Strach kupować. Można tylko pozazdrościć osobom z własną działką, które mogą same zebrać z krzaczka świeże owoce.
Krysiu,
a czy podzielisz sie z nami przepisem, bardzo prosze, bo ciasto wyglada bardzo yummy...
sprawdzalam na blogu, ale tez nie ma,
serdecznie pozdrawiam
ula
Krysiu, a czy podzielisz sie z nami przepisem, bardzo prosze, bo ciasto
wyglada bardzo yummy... sprawdzalam na blogu, ale tez nie ma, serdecznie
pozdrawiam ula
No popatrz Ulu, a ja od trzech dni nie mogę wejść na własny blog :(
Oczywiście że się podzielę :) Za chwilkę wkleję przepis
o tak, prosty, szybki i pyszny do tego deser. A u Ciebie Doroto chyba z morelami, które uwielbiam w przeciwieństwie do brzoskwiń
Oczywiście, że zgadłaś! Banan, duże morele słodkie mięsiste morele, duże podłużne śliwki nieznanego mi gatunku o niezbyt dobrze odchodzącej pestce :)
u mnie malinowa szarlotka
edytowałam, bo zdjęcie nie chce zostać pod postem tylko ucieka gdzieś w kosmos.
Ciasto bardzo fajnie wygląda w tej szarlotce - delikatne i pyszyste. Proszkowe?
to jest takie półkruche, z dodatkiem smalcu. Na 4 szklanki mąki (i ciut więcej) jest ok. 200g margaryny, 125 g smalcy, 3 płaskie łyżki śmietany i 3 jaja (całe). Wyrabiał malakser wszystko. Ciasto jest delikatne, w środku miękkie a wierzch lekko chrupki. To jest taki smak mojego dziciństwa. Starzeję się chyba i robię się jakaś taka sentymentalna
edit: zapomniałam o proszku do pieczenia : 1,5 łyżeczki
No, muszę Ci napisać, że zanim zobaczyłam to edit, pomyślałam "no, durna i ślepa jestem, nie potrafię już odróżnić ciasta proszkowego od ciasta na proszku" Ale na szczęście znalazłam dopisek hihi :)
Smalec w ciastach bardzo lubię, kilkanaście lat temu budził we mnie niezmienne obrzydzenie, choć pałaszowałam go ze smakiem w ciastach, nie mając pojęcia, że tam siedzi, a nikt mi o tym na wszelki wypadek nie powiedział :) Teraz sama go używam do wypieków i bardzo chwalę.
Mąkę mieszałaś pszenną np. tortową z krupczatką?
Ręką już sięgała po krupczatkę, ale jednak dałam samą tortową a krupczatki uzyłam tylko do podsypywania przy wałkowaniu
Gdybym mieszkała w wieloosobowej rodzinie, chyba nie wychodziłabym z kuchni - miałabym pełne usprawiedliwienie dla codziennego pieczenia słodkości :) To jest jednak wielka przyjemność, zrobić coś samemu, zamiast kupować w cukierni :)
A do jakiego ciasta oprucz kruchego można dac smalec?
Ja dodaję do kruchego oraz do drożdżowo-kruchego, np. regularnie piekę te ciasteczka: http://wielkiezarcie.com/recipe16670.html
A tego ciasta na jaką blaszkę wystarczy,w jakiej piekłaś?
piekłam w blaszce 24x36 (mierzone u dołu) i szarlotka była na wysokość blaszki. Jabłek miałam 2 kg (przed smażeniem) i dwie garści malin
Wątek się nam rozrósł, więc zapraszamy do nowego http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=426245&post=426245