Siedze w domu i wymyslam. co mozna robic z młodym (4 l) zeby sie nie nudzil. Chcialam zrobic jakies ozdoby wielkanocne, ale nie wiem jakie. W tamtym roku robilam z nim (a raczej ja robilam on patrzyl) trawe w skorupkach http://www.inspirander.pl/inspiracje/trawa-w-skorupkach , sama sie nameczylam. Poniewaz nie mam talentu plastycznego wiec moze macie pomysły na jakies bardzo proste dekoracje swiateczne dla małych dzieci. Mam pełno kolorowanek ale moj syn nie cierpi malowac, kolorowac, za to wycinanie, przyklejanie moze byc.
Ja mam w domu 4-latka i wlasnie kombinuje co z nim robic na poczet swiat. Na razie sciagnelam mu z chomika troche kolorowanek tematycznie wielkanocnych. Poza tym robilismy koszyczki wielkanocne. Proste. Wystarczy sznurek, farba i klej (u nas nazywa sie PVA glue czyli klej ktory klei niemal wszystko, od papieru przez szklo i plastik. Ja mam atestowany dla dzieci.). Farba+klej mieszasz pol na pol i maczasz w tym sznurek. Zbierasz nadmiar farby i sznurek owijasz wokol miseczki polozonej go gory nogami. Na drugi dzien ''dzielo'' jest suche i mozna delikatnie zdjac. Teraz bedziemy robic zajaczki wielkanocne, ktore byc moze zamieszkaja w tych koszyczkach.
Ponizej gotowy koszyczek i jeszcze jeden w trakcie schniecia (caly od kleju posypany brokatem).
Fajny pomysł z tymi koszyczkami, moze uda mi sie kupic podobny klej :)
A te zajaczki to z czego bedziecie robic?
Zajaczki zrobimy z papieru bo mam jakies szablony. Beda tez kurczaczki z zoltych pomponow (do kupienia w papierniczym), oczka mamy gotowe do przyklejenia - tez kupione.
Co do kleju, zapytaj w sklepie papierniczym o niego. To nie jest klej w sztyfcie ani w tubie. Ma konsystencje gestej smietany i klei rozne powierzchnie. Ostatnio pezyklejalismy na papier plastik, drewno i liscie. Zdobilismy stare ramki do zdjec znalezionymi na plazy muszeklami. Na karton przyklejalismy male kamienie i piasek (robilismy plaze) . Wszystko sie trzyma, zatem klej sklei da.
Dekoracje na patyczkach,wkładam do wazonu,wbiajam do niektórych potraw świątecznych,babki wielkanocnej,do koszyczka....
Potrzebne będą: patyczki do szaszłyków,taśma klejąca,klej,kolorowe papier,kartki świąteczne z ubiegłego roku,wstążeczki,inne dekoracje...
Wycinasz z kartek kolorowe jajka,zajączki,kaczuszki itp. możesz pojedyńczo lub też dwa takiej samej wielkości. Sklejasz je do siebie tyłami,a w środek wpychasz patyk do szaszłyka,dociskasz,aby się dokładnie skleiły kartki,możesz doczepić jakieś wstążeczki,kokardki...prawie co roku córka tak robi....
Patyczki mam, kartki tez sie znajda jakies a jak nie to kupie jakies tanie. Dziekie za kolejny fajny pomysl :)
Ponieważ pracuję z dziećmi i robienie dekoracji to chleb powszedni mimo mojego braku talentu korzystam z gotowych pomysłów z gazetek ( tytułu niestety nie pamiętam ale na pewno są dostępne w Empiku ). Są tam gotowe szablony , które przerysowuje na cienką białą kartkę, potem wycinam z kolorowego papieru sklejam i wychodzą różne cudeńka. Co do sznurka to myślę, że nasz Wikol by się sprawdził. Mam ochotę zrobić coś takiego - balonik mały nadmuchany, posmarować olejem, na to sznureczki z klejem , różnokolorowe, jak wyschnie przebić balonik i zostaną jajeczka. Z kulinarnych rzeczy podobało mi się coś takiego - wydmuszka , większa dziórka od góry, z dołu zaklejona. Do tego wlana galaretka. Jak zastygnie zdejmujemy skorupkę i mamy galaretkowe jajo, tylko zastanawiam się jak to zrobić żeby to było sterylne. A może gotowe formy i odlewy z gipsu , ładne i nie wymagają szczególnych zdolności.
Wiem, sa rozne gazety z gotowymi szablonami. Pracuje w szkole, rok pracowalam na swietlicy i korzystalam z tych gazet, szczerze powiem ze niektore rzeczy byly trudne (nawet dla mnie, bo plastycznie to nie jestem uzdolniona) lub wymagaly materiałów, ktorych w domu nie mam a kupienie ich na np jednego zajaczka mi sie nie oplaca. Chcialam zrobic jakas dekoracje z dostepnych i tanich rzeczy. Glownie chce zajac jakos syna i to jemu pomoc w robieniu a nie zebym ja robila :)
Dzisiaj pojde na poszukiwania kleju ktory polecilas.
Z tymi jajkami z galaretek super pomysl bo moj syn nawet lubi galaretke :)
jajka z galaretek,znalazłam taki przepis,może się przyda:
http://wielkiezarcie.com/recipe14982.html
Sprobuje zrobic :) Maz sie zalamie jak znowu powiem o wydmuszkach bo nie lubi tego robic :)))
Witaj.
Mój synek robił ze mną cos takiego jak ta kurka na środku obrazka.
Do wykonania potrzbne są wytłaczanki po jajkach(mam wycina taki stożek) a synus moze pomalowac farbakami(mamy mnóstwo białych), oczka wyciąc z papieru lub kupic gotowe(np.ruchome), ogon dokleic z kolorowych piórek, a skrzydła i inne elementy z filcu lub materiału.
Z tyłu tylko troszke widac zajączka zrobionego z wydmuszek i bazi(resztę , czyli łapki, ogon, itp. zrobiłam z filcu), ale mój synuś obklejał wydmuszki baziami i tez super wyszły. Bazie(z gałązkami) muszą byc wcześniej zebrane i włożone na sucho do wazonu, jak wyschną obrywamy je i do dzieła(wysuszone kuleczki mozna schowac na następny rok).
Pozdrawiam-Ewa.
Piekne te Twoje dekoracje! .Króliczek bardzo mi sie podoba :) W nastepnym tygodniu jak bedziemy juz zdrowsi to pojdziemy do lasku poszuac bazi, moze cos znajdziemy ;) O jajeczkach nie wspone, sama je robiłas?
Cieszę się, że Ci się podobają:) Jajeczka tez sama robiłam(jajka styropianowe, dwustronna tasma klejąca,sznurek gorsetowy, różniste ozdoby i klej na gorąco-niestety duuużo przy tym roboty)Pozdrawiam.
Na jajeczka sie nie zdecyduje hihi
Robimy też co roku wielkanocną choinkę, córcia przygotowuje dekoracje (wycina jajeczka,zajączki,kwiatki,motylki z kolorowych torebek,kartonu,z kartek świątecznych i doczepia do nich wstążki,wieszamy wspólnie; W kwiaciarni kupiłam kiedyś kilka gałązek (do wyboru białe,złote,srebrne i naturalne w kolorze),ale równie dobrze możesz przejść się do parku,lasu i nazbierać sama kilka gałązek. Nasze są wysokie gdzieś na 1,5 m,wkładamy je do wazonu ustawionego na podłodze i zawieszamy różne dekoracje,te zrobione w domu jak i kupione w kwiaciarni- jajeczka na sznurkach,ptaszki,motylki na spinaczach,
wstążeczki....wygląda świetnie,dużo przy tym zabawy dla dzieci...może wyszperam zdjęcie hmm..
Ostatnio na spacerze wlasnie zerwalismy gałazki i mamy kwitnaca wiosne w wazonie :) Nie pomyslalam o tym ze moge je ozdobic. Umyslalam sobie i kupie wazon w sklepiku za 4 zl, widzialam taki duzy (nie az na 1,5 gałązki ale wiekszy od tych co mam w domnu) przezroczysty wiec zakupie go do tej dekoracji :)
Witam! bardzo Ci dziekuje za pomysł rzeżuchy w jajeczkach juz dzis przygotowałam skorupki zakupilam rzezuchę i jutro bedziemy działac z moim równiez czterolatkiem, ja polecam Ci produkcję światecznych ozdóbek z masy solnej robilam kiedys na wielkanoc cos takiego niestety nie mam juz czesci zdjęć bo robiłam też baranki i zajączki z masy na patyczku do szaszłyków własnie ktore potem można było wbic do doniczki z kwiatkiem zycze milej zabawy a tu moje zeszłoroczne jaja malowane farbami w tym roku moj synek bedzie robil sam bo uwielbia malowac farbami pozdrawiam i zycze milej zabawy ;-)
Zaczyna mi byc głupio ze macie takie talenty :)
Znalazlam jeszcze takie cos http://www.kuradomowa.com/dzieci/ozdoby_wielkanocne_ze_skorupek.shtml łatwe wiec bede robic.
Moze glupie pytanie ale czy te jajka byly malowane ugotowane czy wydmuszki? :)
Nigdy nie robilam z masy solnej, syn zawsze ze mna robi kluski ziemniaczne wiec w masa solna tez powinna mu sie spodobac. Czy wyroby pozniej wkladasz do piekarnika aby je utrwalic czy nie trzeba? :)
masę solną nalezy po uformowaniu upiec w piekarniku tak do lekkiego zrumienienia ja piekę w 180 stopniach a potem pomalowac po wystygnieciu, proporcje aby była plastyczna sa nastepujace 1 szkl mąki 1 szklanka soli i poł szklanki wody z tego masy wychodzi dosyc dużo moj synek uwielbia lepic z masy tzn do lepienia to mu jeszcze daleko ale chodzi o sama zabawe masa , jajka na zdjeciu to były nasze zeszłoroczne do swieconki czyli normalne ugotowane a potem malowane, my wlasnie zabieramy sie do pracy przy Twoich skorpukach ;-)
Dziekuje za szczegołowe informacje :)
Ciesze sie ze sie jajka w skorupkach spodobały. Pozdrawiam :)
Piękne te jajeczka, chciałoby się powiedzieć jak malowane hehe:) J w tym roku mam zamiar troche wcześniej zabrać sie za zakupy świateczne, bo w ubuegłym roku nawet nie zdążyłam kupić barwników do jajek wszystko było u mnie wykupione:( Fajne macie pomysły może coś podpatrzę i wypróbuję:)
Piszczałko czy temat nadal uktualny ?Jeżeli tak to zajrzyj tutaj http://www.qlturka.pl/dla_dzieci,sztuki_plastyczne,w_pomyskowie__wierzbowe_pisanki,4591.html ,bardzo fajny pomysł na wierzbowe pisanki.Pomysł pochodzi z tego bloga http://www.pomyskowo.blogspot.com/ Pozdrawiam-góralka.
No niestety,nie na niebiesko :(
Pewnie ze aktualny :)
Zaraz zajrze na stronke i poczytam :) Dzieki :)
Postanowilam napisac co zrobiłam :)
Z masy solnej ulepilismy kroliczka i jajka a potem malowalismy je farbami. Jajeczka wsadzilismy do ozdobnego krolika z koszyczkiem.
Na spacerze zerwalismy bazie i zawiesilismy na nich papierowe jajka. Jajka - z kolorowego papieru technicznego powycinalismy kształty jajek (owale) i na nie przyklejalismy kolorowe wydrukowane kurczaczki, zajaczki, pisanki, motywy swiateczne. Miedzy bazie wszedl nasz krolik z masy solnej.
W doniczce zasialismy owies, w ozdobnym talerzyku rzezuche i wsadzilismy do wyrosnietych malutkie kurczaczki.
Wiecej rzeczy niestety nie udało nam sie zrobic przez nasze choroby i brak czasu. Ale pomysły zapisane na nastepny rok :)