Drogie Żarłoczki, zostałam właśnie poproszona o upieczenie ciasta na komunięJest to dla mnie obca osoba ( znajoma koleżanki dla której piekłam ciasta , też na komunię). tak więc całkowity gratis z mojej strony odpada.Nie mam najmniejszego pojęcia ile bierze się za pieczenie ciast a w tym tygodniu mam dać kobiecie odpowiedz.Pomożecie?
Użytkownik figusia napisał w wiadomości:
> Drogie Żarłoczki, zostałam właśnie poproszona o upieczenie ciasta na
> komunięJest to dla mnie obca osoba ( znajoma koleżanki dla której
> piekłam ciasta , też na komunię). tak więc całkowity gratis z mojej
> strony odpada.Nie mam najmniejszego pojęcia ile bierze się za pieczenie
> ciast a w tym tygodniu mam dać kobiecie odpowiedz.Pomożecie?
Prosta kalkulacja. Koszta produktów + koszta energii + czas pracy przemnożony przez godzinną stawkę wykwalifikowanego pracownika.
za duza blache cista na wesele płaciłam kobiecinie 65 zł. nie musialam dawac produktów,tylko 65 zł za blache.
w naszych rejonach, blacha ciasta kosztuje 40-45 zlotych:)
Użytkownik Olciaa napisał w wiadomości:
> za duza blache cista na wesele płaciłam kobiecinie 65 zł. nie musialam
> dawac produktów,tylko 65 zł za blache
A jak duża blacha?
Bahus
taka piekarnikowa( tzn taka jak w wyposazeniu piekarnika) z tym ze babeczka odkroiła boki ciasta i dała bez tego.
Zobacz jakie ciasta i po ile kosztują i taką cenę powiedz. Np. upieczenie dużej blachy sernika za 40 -45 zl to jest dołożenie z własnej kieszeni. Nie jesteś instytucja charytatywna, pilnuj własnej kieszeni.
Dołożenie z własnej kieszeni to chyba przesada ale na pewno nieopłacalne.
Dość dużo piekę dla znajomych, ciasta, ciasteczka, tort też czasem. Zawsze mam problem z cennikiem, ale płacą cenę jaką podam i wracają po kolejne wypieki:)
Sernik Lany albo jak kto woli Sernik z Rosą + Biszkopt z owocami i kokosem - duże blachy - 100zł
Dwie Zebry (babki mokre) 60 zł
Mały tort (z 3 blatów w formie serca) dla chorych na celiakię, obłożony białą masą cukrową - 70 zł
W cukierni np. kilogram sernika kosztuje ok 18 zł, duża blacha sernika waży jakies 3 kg ....
Trochę podpatrywałam w cukierniach ceny żeby wiedzieć jakie ceny chcieć za ciasta domowe. Oczywiście składniki kupuje sama, więc osoba zamawiająca ma niewielki problem: odebrać ciasta, zapłacić i zwrócić blachy:)
Jestem w trakcie robienia czegoś w rodzaju zeszytu ze zdjęciami ciast wykonanymi przeze mnie, króciutkim opisem i cenami. Kto zechce bym mu cos upiekła to z góry będzie znał cenę i sam zdecyduje czy to za drogo czy jednak może warto
,,zwykła,, blacha z produktami 40- 60zl,bez 15zl-20zl(zależy od ciasta np.ptasie mleczko 15,sernik 20),takie u nas są ceny
hej ja biorę 25 zł za upieczenie placka. Są dwa sposoby jak kto woli moze mi dostarczyć produkty lub ja kupuje i przedstawiam paragon i za produkty mi wracają + 25 zła za kazdt placek, jesli mi np. skłądników zostaje tych kupionych dla zamawiającego to oddaje razem z ciastami ( np cały 1 litrowy olej nie pujdzie co 2 placków lub do 1 tortu wiec oddaję go ) za torta biorę za samo pieczenie 100 zł ale jest on 3 piętrowy, (obłozony marcepanem) a za np. lalę auto ksiazkę rozłozona na komunię to 50 zł za pieczenie .
a ja płace 1600 za 40 blach ciasta plus rurki, babki, wafle, orzeszki itp. to dużo?
Ja biorę 15 zł do 20 zł w zależności od typu placka za skomplikowane i bardzo pracochłonne oraz torty (piętrowe) 30zł-35 zł.Jeśli ja kupuję produkty to daję paragon i składniki jakie zostały. Wszystko zależy od ciasta (oczywiście duże blachy). Pozdrawiam :)
no bez przesady! W tesco za kilogram torta trzeba dać 35 zł. A taki do piet nie dorasta domowemu
Użytkownik moni01011 napisał w wiadomości:
> Ja biorę 15 zł do 20 zł w zależności od typu placka za skomplikowane i
> bardzo pracochłonne oraz torty (piętrowe) 30zł-35 zł.Jeśli ja kupuję
> produkty to daję paragon i składniki jakie zostały. Wszystko zależy od
> ciasta (oczywiście duże blachy). Pozdrawiam :)
Ta cena to dotyczy kg ciasta czy calej blachy
jezeli nie jest to cena kg to dziewczyno pieczesz prawie za darmo
nie daj sie wykorzystywac !!!
Wielkie dzięki za pomoc. Teraz wiem na czym stoję i jak mam rozmawiać z kobietą.Do tej pory wszystko było za ,, dziękuję" albo,, jakoś ci się odwdzięczę" a z tym było różnie.Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam cieplutko.
Tylko dobrze przemysł bo jak będziesz piec na poważnie to ludzie mogą się pytać ile kto zapłacił i być zdegustowani, ze sąsiadka zapłaciła taniej a ja drożej za to samo ciasto.
Mam pytanie odnośnie zarabiania na pieczeniu ciast. Czy trzeba mieć jakieś pozwolenia, umowy itd. jeżeli chciałabym np dostarczać ciasta do sklepu spożywczego lub tak poprostu dla osób fizycznych?
Prawdopodobnie powinnaś wtedy zarejestrować działalnoścć gospodarczą. A co za tym idzie- wiadomo, urząd skarbowy, sanepid, podatki...wtedy normalnie dostarczasz i sprzedajesz gdzie chcesz.
Zawsze można odpowiedzieć, że im bliżej żyjesz z daną osobą tym mniej zarabiasz. Wszak dla dzieci pieczesz za free. Dla bardzo bliskich znajomych też za free, ale za to jeździsz do nich na daczę ... itd
Przenoszę pytanie reni294 z zamkniętego wątku
Autor: renia294
znam panią która piecze wszystko jak leci 30zł +koszt produktów, z pewnościa cena zależy od wielkości miasta i jeszcze wielu innych czynników...
a jakby podzielić blachę na kawałki? powiedzmy 16, to ile za kawałek?
Przeniesione wpisy ze zdublowanego wątku:
Może popytaj ile kosztuje w cukierniach ciasto. Poproś o zważenie kostki sernika i spytaj ile kosztuje. W domu oblicz ile takich kostek wchodziłoby na twoja blachę i masz już cenę "cukiernianą" . Jak już ją poznasz to musisz zrobić kalkulację kosztów, taka żebyś ty zarobiła a przy tym była konkurencyjna dla cukierni
W cukierni ciasto sprzedaję się na wagę a cena jest widoczna dla klienta więc wcale nie trzeba nic kupować...najlepiej zważyć gotowe ciasto na sprzedaz i ustalić sobie cenę za kg. Blacha blasze też nie równa. Ceny ciast zaczynaja sie od 15zł za kg takie nieskomplikowane. Ja uważam że 40zł to za mało. Minimum to 45-50zł za blachę gdzie 2.5kg ciasta jest na pewno np sernik 18zł to 45zl. Potem ilość ciasta dostosujesz do ceny ;] Żeby było naprawde smaczne i godne polecenia nie można oszczędzać na produktach. Podziel sobie ciasta na rodzaje i ceny bo klient też lubi mieć z czego wybierać ;] powodzenia
Ja za blachę ciasta biorę 45 - 50 zł. za sernik 65 zł. Daję własne produkty.
Powiedzcie mi jeszcze ile za ciasteczka np orzeszki lub grzybki tam jest troszke wiecej pracyi nie mam pojęcia ile brac. Pozdrawiam
Przyklejam odpowiedzi z innego wątku o tym samym temacie
Kiedyś była beztalenciem totalnym i ciasta na każdą imprezę kupowałam w cukierni. Dwa lata temu postanowiłam znówspróbować i od tego czasu działam sama. Przepraszam, nie sama... z Wami. Myślę, że to dzięki Wam wszystko za co się zabiorę wychodzi. Sama raczej nie tworzę, ewentualnie coś zmodyfikuje. Piekę z Waszych przepisów i zazwyczaj wszyscy na imprezach są zachwyceni. Zawsze sobie mówiłam, że zachwalają tylko dlatego, żeby mi przykro nie było
Po każdej imprezie bo taki u nas zwyczaj daję jeszcze ciasto gościom do domu, a te kosztują znów inni do nich zaproszeni i tak smaki się rozchodzą.
Padła propozycja pieczenia ciast na zamówienie. Rozgłos już zrobiono , tylko że ja mam wątpliwości, bo pewnie jak będę miała zrobić coś dla kogoś to akurat nie wyjdzie. No ale to nie o to chciałam zapytać.
W zupełności nie mam pojęcia ile miałabym brać za standardową blachę ciasta ? Wiadomo, wszystko zależy od tego jakie ciasto. Zliczyć koszt składników to nie problem, ale robocizna ?
Może sami zarabiacie na pieczeniu, albo ktoś znajomy piecze dla innych.
Możecie coś powiedzieć w tym temacie ?
Wiadomość 4 w wątku
jako odpowiedź do 1
U nas jedna babeczka bierze 50 zł za blaszkę, lub 30 zł za pieczenie + produkty. Tort można zamówić od 50 do ponad 100 zł, zależy jaki duży i jakie składniki.