Chcialam zrobic tort na urodziny synka i podac w dniu jego urodzin zeby wiedział ze to jego dzien. Dla gosci w inny dzien zamowie, zeby nie bylo porazki. Biszkopt potrafie juz upiec ale nie wiem jaka mase do tego tortu zrobic. Troche juz czytalam, jedni robia na budyniu inni dodaja galaretki. Prosze doradzcie jaka mase zrobic najlepiej i najłatwiej zeby wyszla.
Może śmietana kremówka?
Polecam ci najlepszy tort na świecie http://wielkiezarcie.com/recipe21861.html
Tort musze zrobic bez owocow bo moj synus ich nie jada :((
Ja zawsze robię torta tylko i wyłącznie z bitą śmietaną.
Ubijam śmietanę kremówkę 36% najlepiej z łowicza(to już moja sprawdzona od lat)
Na 0,5 l. śmietany daję tylko 1 łyżkę cukru pudru.
Reszta to już fantazja ....mozesz przełożyć dzemem wiśniowym np. i na to położyć śmietanę ..bądż kazdą inną kombinację.
Życzę powodzenia...a i na ten "inny" termin też zrób własny.......goście będą zachwyceni...zobaczysz :-)
Moze zadam głupie pytanie :) ale czy wystarczy sama smietane? Nie bedzie sie rozpływac po bokach?
Do śmietany podczas ubijania dodaj śmietanfix, nie rozpłynie się, nawet na drugi dzień.
Ja zawsze dodaję śmietan-fixsy,bo sama śmietana "siada".
Ja nie daję nigdy niczego ....żadnych usztywniaczy(dla mnie one zmieniają smak) ...i nie wypłynęła mi nigdy śmietana bokiem .
Trzeba dobrze ją ubić ..to wszystko .Pod koniec ubiajania dodaję trioche cukru pudru.....ale warunek....śmietana musi stac przed ubiciem conajmniej 12 godz w lodówce.
kup śmietanę 30 % w kartonikach fiksy dodasz cukru pudru do smaku ile lubisz i wyjdzie super
Sprobuje zrobic na smietanie ale na wypadek kupie ten fix :) Dziekuje Wam wszystkim za porady :)
A ja dla dzieci zawsze robiłam torcik z serków homo. Na biszkopt nakładam masę serkową, zalewam galaretką.
masa: 2 żółtka, 1 szklanka cukru, 2 serki homo po 250gram każdy, 1 kostka masła. Żółtka, masło i cukier utrzeć na gładka masę. Dodawać po łyżce serka i dobrze wymieszać. Gotowe.Słodkie i nie mdłe.
Zapisałam sobie Twoj torcik z serkow, na pewno wyprobuje :) Dziekuje :)
W tygodniu zrobiłam Twoja mase z serkow i wyszła przepyszna, nałozyłam ja na biszkoty bo szybciej i polalam galaretka jak radzilas, bardzo smakowało i zniknelo bardzo szybko bo rzeczywiscie nie mdłe :)
Ja kupuję śmietanę rośliną i dodaję do niej 1 śnieżkę i 1 śmietan fix jest super wydajna i sztywniutka. 1 litr kosztuje 7,6 zł to chyba nie dużo :)
1 sniezka + 1 smietan fix na 1 litr mleka? Dobrze zrozumialam?
o kurcze...za 7,6 to mozna już całe ciasto upiec :/
Witam! Ja robię masę kawową prosta i pyszna albo kokosową .Masa kawowa: kostka masła,2 łyżeczki kawy ,cukier puder.Kawę zaparzam w małej ilości wody (centymetr nad kawą) ucieram miękkie masło ,dodaję przestudzoną kawę i cukier puder do smaku.Gotowe do przełożenia ciasta.Masa kokosowa:20dag wiórek kokosowych, 1 szkl cukru,3/4 szkl mleka,kostka masła.Mleko i cukier zagotować.Wsypać do gotującego mleka wiórki i gotować aż kokos zgęstnieje.Wystudzić.Zmiksować masło,powoli cały czas ucierając dodawać kokos.Gotowe.A jeśli do masy kokosowej dodasz ok 50 dag zmielonych herbatników i uformujesz kulki obtaczane w kokosie to będziesz miała rafaello. Pozdrawiam i smacznego.
Użytkownik bogdzia napisał w wiadomości:
> Kawa dziecku?
Witam! Wiadomo że nie!!! Ale dziewczyna szuka prostych mas tortowych to być może tą wykożysta przy innej okazji ...dla dziecka jest ta kokosowa. A nie stety nie każdy potrafi zrobić bitą śmietanę co dla jednego jest łatwe i oczywiste dla drugiego może stanowić wyzwanie.Pozdrawiam.
Użytkownik Ropucha1 napisał w wiadomości:
Masa kawowa:
> kostka masła,2 łyżeczki kawy ,cukier puder.Kawę zaparzam w małej ilości
> wody (centymetr nad kawą) ucieram miękkie masło ,dodaję przestudzoną
> kawę i cukier puder do smaku.
Wystarcza tylko te 3 składniki? Nie bedzie czuc masłem? :)
I mam jeszcze pytanie czy zamiast kokosu moge dac płatki migdałowe, dostałam takie i w sumie nie wiem jak je wykorzystac :) a za kokosem u mnie nieprzepadaja.
Tak tylko te trzy składniki i masa jest super...naprawdę bardzo smaczna,a co do płatków migdałowych nigdy nie próbowałam zastąpić nimi wórek ale wiem że masa kokosowa posypana nimi jako dodatek jest świetna :) Pozdrawiam.
Najlepsza będzie bita śmietana. Zamiast śmietanfix może lepiej żelatynę. Na pół litra rozpuszczam 2 płaskie łyżeczki. Jeśli dziecko nie lubi owoców to może kolorowe galaretki do środka i na wierzch.
Ja niestety bała bym się zrobić bitej śmietany. Wydaje mi się, że mi nie wyjdzie. Może kiedyś się odważę. Ja bym proponowała jakąś masę budyniową.
Synus uwielbia budyn! Ale znasz jakis prosty sposob zrobienia go do tortu?
Proszę bardzo, może ta masa budyniowa przypadnie Ci do gustu? http://wielkiezarcie.com/recipe28504.html
3 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
budyń waniliowy ( na 0,5l mleka)
4 płaskie łyżki mąki
kostka masła
2 żółtka
Budyń ugotowac razem z mąką,
Utrzeć masło z żółtkami na pulchną masę, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, ucierając do gładkości.
Koniec :))
Uważam, że zrobienie bitej śmietany jest proste i niepotrzebnie się boisz, bo tu naprawdę nie można nic popsuć. Spróbuj zrobić krem z jajek ubijanych na parze i masła to dopiero jest robota. Ale z tym taż doszłam do wprawy. Rzadko jednak robię ten krem bo to prawdziwa bomba energetyczna ale jeśli wszystko się uda to najlepszy krem pod słońcem.
akurat ten krem zawsze mi wychodzi, a śmietanę już mi się parę razy udało na masło ubić :))
No i widzisz, jednemu wydaje się coś proste, a innemu nie. Jadnak ciasto z bitą śmietaną jest dla mnie ekspresowym dziełem.
Krem z jajek ubijany na parze i do tego później masło robię od dziecka i nie wiedzę w tym problemu, a smietana boję się, że się zrobi masło lub bedzie za żadka. Żelatyny też nie umie przygotowywać:(
No to wż jest od tego aby czerpać wiadomości. Zawsze mogę być do pomocy.
Z WZ już dużo na ten temat się dowiedziałam. Teraz muszę się odważyć i spróbować.
Super pomysl z tymi kolorowymi galaretkami :)
Zawsze robię takie kolorowe ciasto. Na spód biszkopt (cienki np. z 2 jajek, 4 łyżek mąki i 4 łyżek cukru i trochę prosku do pieczenia), a potem cienką warstwę bitej śmietany, następnie owoce (brzoskwinie z puszki, wiśnie, gruszki z syropu), potem 1/3 lekko tężejących galaretek kładzinych łyżką tak fantazyjnie (galatetka nie powinna spływać). Potem resztę śmietany, znów owoce (trochę wcisnąć w śmietanę) i na wierzch resztę galaretki-wykładać tak samo jak poprzednio i dobrze przykryć nimi owoce. Taka poszarpana galaretka wygląda bardzo kolorowo i moje dzieci uwielbiały to ciasto.
Zrobiłam tego torta dla synusia w ksztalcie serduszka jak sobie zyczyl :) Mase dałam budyniowa (masło z cukrem + budyn wanioliowy) i truskawki zmiksowane (bo koktajle pije codziennie z truskawek). Wszystko byloby ok gdybym nie przesadzila z nasaczeniem biszkopta kwaskiem cytrynowym. Dalej bede probowac z tortami bo za rok juz nie moze byc porazki :)
Dziekuje wszystkim za pomoc, wszystkie uwagi bede brala pod uwage "walczac" z kolejnymi tortami :)
Ja od wielu lat robię masę z kremówki.Niestety 36% -towa śmietana zamiast na puch ubiła mi się kiedyś na coś w rodzaju masy maślanej i od tego czasu używam zawsze śmietany 30%. Ubijam pół litra śmietany , pod koniec ubijania wsypuję jedno opoakowanie cukru waniliowego ( nie dodaję już zwykłego cukru) i rozpuszczoną w około 100 ml wody żelatynę - dwie płaskie łyżeczki. Tak zrobiona masa śmietanowa jest delikatna, nie jest ani twarda , ani gumowa. Polecam