Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
> Ugotowałam kilka puszek mleka. I przydałyby sie przepisy na wykorzystanie
> tego...Potrzebne mi przepisy na ciasto - byle nie snikers i nie ciasteczka. i
> nie alkohol. Raczej jakieś wyszukane, może być czasochłonne.Co możecie
> polecić?
Moze niezbyt czasochlonne ale jak sie lubi krowki..
Krówki
Składniki na około 25 cukierków:
s k ł a d n i k i : C z e k o l a d o w y : • 8 wafli kwadratowych lub okrągłych • masa; 15 dag czekolady deserowej • 20 dag masła • szklanka mleka • 4 łyżki budyniu waniliowego • 4 łyżki cukru • 5 łyżek cukru pudru do dekoracji gotowa polewa czekoladowa K a k a o w y: • 1 opakowanie wafli tortowych • 2 całe jajka • 1 żółtko • 1 szklanka cukru • 1 margaryna • 3 łyżki kakao M l e c z n y : • Opakowanie wafli tortowych • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 1 margaryna K a r m e l o w y : • opakowanie wafli • 1 litr mleka • 2 szklanki cukru | Pischinger z masą czekoladową. Smaczniejszy, niż ten ze sklepu, a przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Budyń wymieszać z 1/4 szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować, dodając zwykły cukier. Do wrzącego mleka wlać rozmieszany budyń, ugotować, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając masę budyniową i rozpuszczoną czekoladę. Przełożyć wafle. Wierzch polać polewą czekoladową. Pischinger cioci Teresy, wychodzi zawsze i jest naprawdę wspaniały. Ma jedna wadę, znika w 15 minut. Na parze ubić jajka z żółtkiem i z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodać roztopioną margarynę i kakao. Jeszcze chwilę ubijać. Przestudzić, przełożyć wafle. Pischinger z mlekiem skondensowanym. Rewelacyjny smak , chodź przygotowanie chwilę trwa. Puszkę z mlekiem (nie otworzoną) gotujemy przez 3 godziny na małym ogniu, pilnując by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Gdy się ugotuje, schładzamy, otwieramy (otwieranie gorącej puszki grozi poparzeniem, zupełnie poważnie), przekładamy zawartość puszki do rondelka i ucieramy z margaryną. Przekładamy wafle. Pischinger tradycyjny. Przepis stary jaj świat. Mleko z cukrem gotować tak długo, aż powstanie gęsta masa. Od czasu do czasu należy pomieszać. Przestudzić, przełożyć wafle. |
Key lime pie
forma do tarty lub pie o średnicy 26cm
Spód:
140-150g (ok. 20 sztuk)bardzo drobno pokruszonych herbatników z otrębami (typu digestive)
3 łyżki cukru brązowego, jasnego
125g stopionego masła
Nadzienie:
5 żółtek
ok.400g puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka skórki otartej z limonek (tylko zielona część)
1/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z limonek (nie zapomnijcie najpierw otrzeć skórki)
1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
bita śmietana do przybrania
Spód:
Mieszamy składniki na spód i ściśle wylepiamy masą foremkę do pie lub do tarty - spód i boki - najlepiej dociskać ciasto do foremki metalową łyżką lub dnem szklanki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10-12 min. Odstawiamy na siatkę do wystudzenia.
Masa:
Ubijamy żółtka w mikserze aż masa będzie kremowa i puszysta ( nie za długo! ). Na średniej prędkości miksera dodajemy powoli mleko skondensowane. Na koniec również powoli wlewamy sok z cytrusów i startą skórkę.Ubijamy jeszcze kilka sekund. Masa będzie konsystencji rzadkiego budyniu. Wlewamy masę na wystudzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 12 min - nie dłużej , bo masa będzie niesmaczna.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do całkowitego wystudzenia, dobrze jest nawet wstawić na trochę do lodówki. Podajemy z kleksami bitej śmietany.
ze strony http://agusiah.blogspot.com/
Pikantny kurczak po peruwiańsku
1 kurczak (ok 2 kg)
4 kromki chleba bez skórek
1/2 szklanki oleju
1 posiekana cebula
2 łyżeczki czosnku
3 ostre papryczki
200 g posiekanych orzechów włoskich
120 g posiekanego parmezanu
1 puszka mleka skondensowanego
6 ugotowanych ziemniaków
ugotowane jajko i oliwki do ozdoby
ugotowany ryż
sól i pieprz do smaku
Gotujemy kurczaka w osolonej wodzie, w której następnie maczamy chleb. Następnie oddzielamy mięso kurczaka od kości i siekamy na kawałki. Na patelni na oleju smażymy cebulę, czosnek oraz chili. Następnie dodajemy nasączony wywarem z kurczaka chleb. Przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy posiekane orzechy, ser oraz posiekanego kurczaka. Na 3 minuty przed podaniem dodajemy mleko skondensowane. Przyozdabiamy oliwkami i jajkiem. Podajemy z ryżem.
autor|: Beata Pawlikowska
Zapiekanka z owocami
Informacje ogólne: Rodzaj diety: lakto-ovo-vege
Kategoria: dania gorące, desery i łakocie, śniadania, zapiekanki i pizza
Dla dzieci po 12 mies. życia, jak również dla dorosłych
Skala trudności: *
Czas przygotowania: max.30 minut
Składniki:
bułka pokrojona na kromki [nie musi być świeża],jajka,mała szczypta soli,cukier puder,cynamon,cukier waniliowy, śmietanka 30% słodka lub mleko skondensowane niesłodzone, olej lub masło,dowolne owoce [jabłka,śliwki,gruszki,brzoskwinie]-można też użyć suszonych owoców,ale trzeba je dłużej dusić i podlewać jakimś płynem [sok owocowy,woda,śmietanka],ew.miód i 1 goździk Przepis: =Owoce oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzać nieco oleju,włozyć owoce,oprawić nieco cukrem waniliowym i cynamonem [lub 1 goździkiem],przykryć i dusić do miękkości we własnym soku.Odparować i dodać nieco miodu do smaku.
=jajka rozbić widelcem,dodać malutką szczyptę soli,cukier waniliowy oraz cynamon,wlać śmietankę lub mleko skondensowane [na każde jajko 1-3 łyżki],po czym w natłuszczonej blaszce ułożyć kromki bułki [może być kilka warstw,ale wtedy lepiej maczać każdą kromkę w mieszaninie i dopiero układać warstwami],polać mieszaniną jajeczno-śmietanową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C. Zapiekać przez 15-25 minut [gdyby zapiekanka zbyt szybko rumieniła się,można nakryć blaszkę arkuszem folii aluminiowej].Wskazówki i uwagi:=zapiekankę natychmiast posypać cukrem pudrem zmieszanym ew.z cukrem waniliowym,pokroić w spore kwadraty i wykładać na talerzyki.Na wierzchu położyć duszone owoce.Można całość polać np.jogurtem owocowym,śmietaną doprawioną cynamonem i cukrem,bitą śmietaną lub syropem owocowym czy miodem. Nadesłał(a): elwal@poczta.fm , dnia: 2002-11-22
Przepis na niedzielę
Sernik pornarańczowo-lirnonkowy |
Składniki:
| Sposób przygotowania:
|
Przepis na ciasto bez pieczenia z karmelem. Składniki : 7 paczek herbatników maślanych (nie petit bery bo są za grube) , 1 puszka mleka słodkiego gotowanego przez 2 godz czyli karmel, Masa: 1 litr mleka, 1 szklanka mąki, 4 zółtka, 3/4 szklanki cukru, 1 kostka masła i 1/2 kostki "palmy". Połowę mleka ugotowac z cukrem, do drugiej polowy zimnego mleka dodac mąkę i żółtka, roztrzepać i wlac na gotujące mleko z cukrem. Ugotować po prostu budyń. Ostudzić. Utrzeć masło z margaryną dodając po troche budyń na pulchną masę. Jak kto woli bardziej puszystą masę można do niej dodac ubitą na sztywno pianę z pozostalych białek. lekko wymieszać. Nastepna warstwa ciasta to bita śmietana.1/2 litra śmietany 30 lub 36 procentowej ubic dodając 2 śmietan-fixy i 1 bitą śmietanę w proszku.1 łyżkę żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wody, lekko podgrzać i zmiksować do ubitej śmietany. Kolejność warstw ciasta: wyłożyć blaszkę warstwą herbatników, na nie wylać karmel, na to znowu herbatniki, na nie masę budyniową, znowu herbatniki, na nie wyłożyć bitą śmietane na koniec potrzeć mleczną czekoladę . Smacznego! Elcza
może Kasiu to ciato http://wielkiezarcie.com/przepis7365.html
Proponuję swoje z krakersami i ,,paznokieć" są pyszne:))
http://wielkiezarcie.com/przepis18756.html
http://wielkiezarcie.com/przepis18871.html
http://wielkiezarcie.com/przepis26547.html bardzo smaczne, polecam
Użytkownik Basia99999 napisał w wiadomości:
> Może ciasto toffi z biszkoptami
Dzięki wszystkim - adze, za taka ilość przepisów, kamo - Twój już robiłam. Przeczytałam wszystkie propozycje (poza ostatnią, bo jest tylko na niebiesko wpisana, a nie jest linkiem).
To czytanie zainspirowało mnie i będzie coś takiego: (oczywiście sama też szukałam) - połączenie tradycyjnego trzy-bita piki15 i trzy-bita ireny sikory. Upiekę dwa biszkopty kakowe oraz kruchy placek. Przełożę w takiej kolejności: biszkopt-masa budyniowa-kruchy placek-kajmak-biszkopt-bita śmietana- posypania albo czekolada, albo kawa.
Czy ktoś ma przepis ma sernik z karmelem - chyba był sweeti - nie wiem co - ale przynajmniej bym poczytała.
http://wielkiezarcie.com/przepis9212.html może ten ?
Pewnie nie - tamten co mi gdzieś kołacze miał w tytule sernik z karmelem...no chyba, że ja sobie wymyśliłam.
Ale przepis fajny - już jest w ulubionych i czeka na swoją kolej, może nawet niezbyt odległą, bo mleko ugotowane
Wprawdzie w nazwie nie ma karmelu /nazwa pierwotnie mnie też zmyliła/ ale myślę, że chodziło o ten /wysłałam mailem - odbierz/.
Dzięki - to chyba to - choć byłam przekonana, że on miał w nazwie sernik z karmelem..ale z pamięcią tak jest, że czasami Kowalski jest na B (lub inną literę, tylko nie na K)
http://wielkiezarcie.com/przepis27991.html
chyba o ten Ci chodzilo ;)))