Alu, zniknely wszystkie Twoje wspaniale przepisy.....:(( Wiekszosci nawet nie udalo mi sie wyprobowac, a przeciez wszystkie byly w ulubionych...buuu buuuu
Ale mam wielka prosbe taka "na teraz" Za tydzien bede miala gosci i tak sobie "wymarzylam" ze zrobie to Twoje ciasto poldrozdzowe z makiem i wisniami ....Nie pamietam dokladnie nazwy. Nie wiem czy to bedzie dla Ciebie ogromny klopot.....ale czy moglabys wklepac ten przepis na nowo, lub chociaz tymczasowo przeslac mi go na moj email adres jest w ustawieniach, ale dla ulatwienia podaje jeszcze tutaj luckyme3@wp.pl .
Jesli nie masz na to czasu teraz to ja rozumiem, bo wkoncu to taka troche awaryjna sytuacja, ale gdybys mogla to bardzo bylabym wdzieczna ;)))
Pozdrawiam Maryla.
Czy to ten? Placek makowy krucho-drożdżowy |
Składniki | Przepis |
Ciasto : 1 margaryna 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży 2 jaja 8 dkg cukru 3 łyżki smietany Masa makowa: 1/2 litra maku 1 szklanka cukru 2- 3 jaja bakalie 1 słoik smażonych drylowanych wiśni (najlepiej domowe).Jak nie mamy,to trudno...obejdziemy się. | Mąkę z margaryną posiekac nożem,dodać resztę składników. Zlepic ciasto,podzielić na 3 części.Włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować masę makową. Mak sparzyć,ostudzić, dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem dodać mak,skórkę pomarańczową ,rodzynki oraz odrobinę zapachu migdałowego i startą skórkę z cytryny. Na końcu dać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Przygotować typową prostokątną formę na ciasto,posmarować tłuszczem wyłożyć pergaminem.Rozwałkować pierwszą część ciasta.Na ciasto "porozrzucać" wiśnie,wyłożyć połowę maku,na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: wiśnie,mak i na wierzch ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny. Piec ok.1 godz. w piekarniku w temp.1600C (na termoobiegu). Po wystudzeniu polukrować. Ciasto jest naprawdę pyszne, piekę je dość często w sezonie zimowym,na Święta obowiązkowo. |
Wyślij przepis znajomym | autor: alidab |
Wersja do wydruku | przepisy użytkownika alidab |
Marylko - tutaj znajdziesz przepisy Alidab :
http://209.85.135.104/search?q=cache:XdJSqxqc5rIJ:wielkiezarcie.com/przepisy.php%3Fuser_id%3D116086+alidab&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl
Tak, tu są moje przepisy a raczej ich tytuły (nazwy). Przepisu jednak nie ma lecz dzięki Twojej podpowiedzi część udało mi się skopiować ale nie wszystkie...
Dzięki Tobie i tak odzyskałam sporo. Pozdrawiam serdecznie :)))
alidab - ja mam sporo Twoich przepisów - jak chcesz to jutro pospiduję tytuły i podam , a wtedy łatwiej dojdziesz do nich w googlach!!
Jakoś damy radę - a jak trzeba będzie to Ci przepiszę albo jak się nauczę to poskanuję :)
Pozdrawiam - Elek
Kochana elek, ja w google mam wszystkie swoje przepisy ale same tytuły - bez treści , niestety. Cały czas siedze i szukam, część udało się znależć a reszta występuje zbiorczo z innymi przepisami (o podobnej nazwie) i wtedy pokazuje się spis z WŻ ale bez jak się kliknie - to wita nas : brak przepisu.
Dzięki za pomoc, takie chwile są mimo wszystko bardzo cenne - pokazują, jak wiele dobrych, życzliwych i zwyczajnie koleżeńskich odruchów mamy "pod ręką"...
Dzięki za pomoc i serdeczne uściski :)))
alidab - ja wiem ,ze bez treści , ale masz tytuły - więc je skopiuj i wklejaj w google - to wyskoczą Ci kopie - ale pamiętaj : klikaj : kopia
a i jeszcze jedno - kopiuj bez obrazka aparatu - wtedy wyskakuje prawidłowo !!
http://209.85.135.104/search?q=cache:mNht_qKRE4EJ:wielkiezarcie.com/przepis_do_druku.php%3Fid%3D22124+Ciastka+siekane+p%C3%B3%C5%82
francuskie+z+cukrem+alidab&hl=pl&ct=clnk&cd=2&gl=pl
napisz z jakim przepisem masz trudności - moze coś zaradzimy razem :))))))))))))
Alidab - mam do Ciebie prośbę. Ponieważ nie mogę zadać pytania w komentarzach do przepisu (nie wiem dlaczego), zadam je tutaj, bo widzę że jesteś zalogowana. Chodzi mi Twój "Placek z rabarbarem" - czy na pewno do ciasta daje się 1 ŁYŻKĘ proszku do pieczenia??? Proszę o odpowiedź, bo rabarbar już siedzi w cukrze, a rano jutro mam zrobić to ciasto. Pozdrawiam Alina
Tak Alinko- ja dodaję zawsze 1 łyzkę stołową proszku do pieczenia i wcale nie jest za dużo. To jest ciasto z dużą ilością śmietany i należy mu pomóc rosnąć...
Ja też zaraz zabieram się za to ciasto , bo rabarbar jest już gotowy. Może moja odpowiedż jest trochę spóżniona ale dopiero teraz zajrzałam do tego wątku.
Pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)))
Elek i Alelen tak sie ciesze !!!!!!!! Uratowalyscie moje marzenia o tym ciescie, to wspaniale, ze bede mogla go zrobic.
Super, super, super !!!!!
to dzięki alelen możemy odnaleźć zaginione przepisy !!
No coz ze tak powiem mam we tym interes;)) Potrzebuje rowniez wasze przepisy:))
Marylko, jak widzisz moja pomoc nie jest już potrzebna.:)) Swoją drogą m.in. ten przepis jest już w moich przepisach ale przyznaję - powiało grozą.
Chrzan gotowany jest także... Pozdrawiam :)))
Alu, chrzan, cytrynowke, babke cytrynowa i te ktore juz robilam to mam wydrukowane, bo tak latwiej z kartka do kuchni....ale ogarnelo mnie przerazenie jak zobaczylam, ze nie ma ani jednego z Twoich przepisow....a oczywiscie, ze mnie sie geba nie zamyka to juz sie pochwalilam Tesciowi jakie smakolyki przygotuje na Jego przyjazd (23 maja) no i sie balam, ze moge nie miec mozliwosci.....Po prostu zwyczajnie wpadlam w lekka panike...
Ale jak to dobrze, ze juz prawie wszystko jest a przynajmniej mozliwosci do odszukania...:))
Alidab, pamiętasz ile miałaś swoich przepisów? Pod Twoim nickiem w google należy kliknąć na "kopia" znajdują się wszystkie przepisy ale tylko tytuły. Aby je odzyskać należy wpisać tytuł danej potrawy w google i zaznaczyć "kopia" w ten sposób pojawi się cały przepis. Możesz je od razu skopiować do swojej "książki" klikają najpierw na tekst w "produktach" i przenieść je do ramki w "dodaj przepis", a następnie tekst zawarty w drugiej ramce "wykonanie" i wkleić w "dodaj przepis"/wykonanie itd. Jest to dość łatwy i szybki sposób odzyskania przepisów, gdyby każdy mógł tak zrobić ze swoimi przepisami nie byłoby tak dużego zamieszania...
http://wielkiezarcie.com/przepisy.php?user_id=116086 to jest obecna stronka z Twoimi przepisami, a tak wyglądało przed "katastrofą" : http://209.85.135.104/search?q=cache:XdJSqxqc5rIJ:wielkiezarcie.com/przepisy.php%3Fuser_id%3D116086+alidab&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl&lr=lang_pl - teraz łatwiej znaleźć pozostałe przepisy i tylko uzupełnić wpisując tytuł poszukiwanego w google i kliknąć "kopia".
Woila, serdeczne dzięki za podpowiedż :))) Nie mam problemu z kopiowaniem przepisów na WŻ z kopii ze strony google... Robię dokładnie tak jak to opisałaś.
Mam problem ( w niektórych przypadkach z odzyskaniem wszystkich komentarzy , albo ich niema albo są niekompletne).
Moje wszystkie tytuły przepisów "przed katastrofą" są mi znane i dostępne w google jako przepisy alidab, teraz trzeba tylko znależć chwilę czasu i dobrych chęci i będzie prawie jak przed awarią. Jeszcze raz dziękuję i bardzo ciepło pozdrawiam :)))