No właśnie też mam teraz ten problem wprowadzamy się do nowego domku i jesteśmy na etapie kupowania wyposażenia kuchni jaka lodówka pod zabudowę i jaka zmywarka? Oglądaliśmy zmywarki Whirpool do zabudowy podblatowej jednak proponowano nam Bosha Jest droższy ale niby lepszy noi mamy dylemat... jak widać zmywarkowe dylematy dotyczą wiele osób może wspólnymi siłami jakoś z tego wybrniemy, a tak wog óle to jakie rzecvzy myjecie tak mniej wiecej oprócz talerzy i kubków?
nie wszystkie naczynia nadaja sie do mycia w zmywarce a zwłaszcza te co maja 'zlote paski" moje cale zloto z kieliszkow sie zmyło, wtedy jeszcze nie wiedzialam.............
Polecam Ci zmywarkę firmy Bosh. Są dostępne na rynku w normalnej szerokości (80 cm) i nieco węższe (60 cm). My mamy tę węższą, bo zależało nam na miejscu w kuchni. Posiadam ją od kilku lat. Działa bezawaryjnie, jest oszczędna (klasa energetyczna A), a przede wszystkim naczynia nareszcie wyglądają idealnie. No i mozna zaprogramować wiele rzeczy, np. to, że włącza się program mycia w nocy, kiedy śpisz. Pracuje cicho, więc nikogo nie obudzi (dzieci śpią bez problemu, my też) a rano naczynia są czyściutkie i lśniące - gotowe do użycia. Pozdrawiam.
Ponieważ nie przepadamy za myciem naczyń, do zmywarki wkładam wszystko, co tylko można: talerze, szklanki, kieliszki, miski metalowe, sztućce, garnki, patelnie, części robota (jeśli można). Teraz jeśli kupuję jakieś naczynia czy przybory kuchenne, szukam informacji, czy można myć je w zmywarce. I preferuję właśnie te, które można tam wkładać.
Niestety, NIE WOLNO myć w nich drewnianych desek do krojenia.
Aha - jeszcze jedno. Spokojnie możesz od standardowej wersji odkręcić blat i wbudować zmywarkę w meble kuchenne.
Ja mam zmywarkę Aristona 3xA+ czyli mało wody, mało prądu i dokładnie zmywa. Kupilam nie do zabudowy bo tańsza i lepsza a zabudowałam ją bo odkręca się górę i wchodzi pod blat. Kupowałam w czerwcu zeszłego roku. Polecam i pozdrawiam.
Ja też polecam Boscha. Mamy ją od paru lat i spisuje się super! Mamy też tą węższą. Jak dla naszej 3-osobowej rodzinki wystarczającą. Używam jej raz dziennie na noc a jak mamy gości 2X dziennie.
Czesc, ja polecam BOSCH, mialam w swoim zyciu kilka zmywarek, Maytag ( whirlpool), General Electric, i musze stwierdzic, ze Bosch jest najlepszy, myje bardzo dokladnie, cichutko, pamietam jak pierwszy raz wlaczylam a moj "stary" a ta zmywarka to chodzi? bo w ogole jej nie slychac. Jezeli nie masz problemu z miejscem to kup normalny wymiar. powodzenia.
Ja mam Candy z sześcioma programami (ale to już wiekowe urządzenie - ma jakieś 5 lat). I nie zamieniłabym jej na inną. Oglądałam inne modele u znajomych, ale żadna nie wydaje mi się tak ekonomiczna, jeżeli idzie o możliwości ustawiania naczyń - ale może to być kwestia przyzwyczajenia. Mam zmywarkę dużą, myję raz dziennie. I jeżeli masz miejsce w kuchni, spory zapas naczyń (żeby się nie okazało w trakcie cyklu mycia, że akurat ani jednego talerz, noża czy szklanki nie ma) i plany rozwojowe rodziny od razu polecam większą.
I negatywnie jestem ustosunkowana do całkowicie elektronicznej, która sama dobiera parametry mycia - jak jej coś się uwidzi potrafi ponad 1,5 godziny "prać" naczynia - a normalne cykle, nawet te na wzmocnionym myciu kończą w godzinę.
Bosch . Trzy lata uczciwej i cichej pracy bez zastrzeżeń . Znajomi kupili tę 45 i uważają, ze przy 3 osobowej rodzinie to jednak trochę im za mało.
Pracowicie policzyli też rachunki sprzed i po zmywarce i wychodzi im , ze ze zmywarką jest taniej.
Ja mam 60 -tkę , jest OK. A juz po światecznych obiadach czy imprezach nawet na mniejszą skalę - bardzo OK. Precz z górą naczyń !
oj tak, oj tak - szkoda tylko, że sama się nie chce załadować (wersję samorozpakowania opanowałam - zawsze jak przychodzę jest pusta)
ja tez mam patent na samorozpakowywanie zmywarki:))
My mamy zmywarkę niedługo bo od grudnia ale już teraz codziennie zadajemy sobie pytanie dlaczego dopiero teraz ? Super sprawa jak mogę Ci polecić to warto kupić zmywarkę na 12 komletów tym bardziej jeżeli rodzina jest rozwojowa (nas jest czworo) najlepiej żeby miała same AAA ja mam firmy BOSCH ,też przed zakupem pytalam na forum i naprawdę dużo mi to pomogło poszukaj wątku i poczytaj może i Tobie pomoże .Nasza zmywarka jest wolno stojąca ale można zjąć blat(chyba we wszystkich można),
też nie jest zbyt głośna i mimo że jest na 12 kompl. myje codziennie ,myjemy w niej prawie wszystko i garnki,deski do krojenia plastykowe no właśnie ciekawe dlaczego nie można myc drewnianych? Tylko niektóre sztućce troche mi pordzewiały chyba się nie nadają ale tak ogólnie jestem bardzo,bardzo zadowolona.Polecam naprawde warto kupić
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=38520&post=38531- to ten wątek.
Nie o to chodzi że nie wolno bo wolno, tyle że się deska szybko zniszczy, bo drewno nie lubi wody.
Najlepiej na drewnianej desce nie kroic miesa czy w ogole "mokrych" produktow i myc nawet recznie jak najrzadziej.
Tak kiedys czytalam i mysle ze to nie jest pozbawione logiki.
A jak juz deska drewniana to najlepiej jakby byla olejowana, olej konserwuje deske.
Mamy aristona 45, A+x3, jestesmy zadowoleni. Jedyna wada zmywarki (jakiejkolwiek) jest to ze szklanki z czasem sie zuzywaja.. i nie ma znaczenia czy to sa tabletki calgonit 4 czy somat 5.. one grzyb
A propos jakich tabletek uzywacie? A moze ktos uzywa proszku? Jakies uwagi? Moze ktos uzywal tabletek z plusa albo lidl'a? albo ludwik'a?
Wypróbowałam chyba wszystko co dostępne.
Najlepszy calgonit - ale drogi.
Robot dla mnie był beznadziejny - nie dosyć, ze śmierdział, to jeszcze na szklankach pozostawały białe smugi (najszybciej po okresowym użytkowaniu).
Wcześniej używałam proszku z leader price - 2-3 mycia, po nim calgonit, ale wycofali. pojawiły się tabletki - a do nich nie jestem przekonana.
Choć widzę, że producenci przechodzą na tabletki. Teraz mam biedronkowe - używam zamiennie z calgonitem, somatem - więc złego wpływu nie zauważyłam.
Czy używacie preparatu do czyszczenia zmywarek - tego co mała buteleczka kosztuje jakieś 15-18 zł? Ja miałam raz - po pierwszym roku użytkowania zmywarki, jako, że zalecane było raz na 3 miesiące używać, ruszona wyrzutami sumienia. zmywarka po użyciu wyglądała tak samo jak przed. Do tej pory nie mam kamienia na grzałce - wydaje mi się, że stałe stosowanie soli wystarczy.
Ale naszło mnie jeszcze jedno - co sądzicie o używaniu tej soli (zmywarkowej) do pralek? zamiast nieprzyzwoicie drogiego calgonu?
Ja jakoś tak od początku kupuję tabletki Calgonit ale ostatnio przymierzam się żeby popróbować czegoś innego tańszego chyba wypróbuję Somat, słyszałam ,że ponoć bardziej od tabletek wydajnieszy jest proszek co o tym sądzicie? Jeszcze jedno na jak długo wystarcza wam sól ? U mnie na miesiąc i muszę uzupełnić , chociaż mimo,że lampka kontr.soli świeci można myć.
Jeszcze nie kupowałam niczego do mycia ale dałas mi do myślenia będę musiała też czegoś poszukać.
Raz kupilam ten plyn do czyszczenia.. i w sumie mialam te same wrazenia co ekkore.
Sol kupuje najtansza gdyz roznica miedzy sol marki x a np calgonit tkwi tylko w cenie (sklad chemiczny ten sam), 1,5 kg wystarcza mi na okolo 2 miesiace. Mozna regulowac stopien zuzycia soli, ale u mnie jest bardzo twarda woda takze ustawilam sol prawie na maxa.
Smugi na naczyniach powstaja jezeli za duzo plynu nablyszczajacego sie zuzywa. Chyba ze ekkore miala na mysli tzw rdze na szkle. U mnie dosc szybko powstaje, raptem rok temu kupilam nowe szklanki a juz jest "rdza". Teraz wole myc szklanki recznie..
Miedzy calgonitem 4 a somatem 5 nie widze zadnej roznicy takze cenowej. Uzywam na zmiane. Kupuje w makro bo tam czesto sa promocje na duze opakowania.
Kiedys kupilam somat 5 na promocji, do opakowania zalaczony byl odswiezacz do zmywarki..czy ktos tego uzywa? u mnie wciaz lezy nierozpakowany.
Do pralki uzywam taniego srodka od kamienia marki yplon. Nie narzekam.
Jak używasz tabletek zaczynając od 3 w1 to nie ma potrzeby sypania soli - wystarcza ta z tabletki. A że kontrolka się świeci - trzeba się do tego przyzwyczaić (to jest rada sprzedajacego zmywarki, udzielona jakieś 2 miesiace temu koleżance przy zakupie ustrojstwa). Mnie jednak dobija to światełko i tak mam wsypana sól i wlany nabłyszczacz. natomiast zauważyłam, ze zużywa mniej soli, gdy stosuję tabletki.
I jeszcze jedna uwaga - nigdy nie sypię całego opakowania soli - raz tak zrobiłam i całą sól (1,5 kg) mi wyciągnęło w takim samym czasie co pół kilo. Ale to może tylko moje wrażenie?
Wydaje mi się, że jeśli używasz 2, 3 lub więcej w jednym to zmywarka nie pobiera środków np soli lub nabłyszczacza bo przecież nastawiasz w zmywarce jaki proszek lub pastylki będziesz używała (kilka w jednym). Ja póki co używam 2w1 plus nabłyszczacz i jest ok.
Obawiam się, że nie nastawiam z czego będę korzystała - moja zmywarka ma już kilka lat i jak ją kupowałam tabletki były koszmarnie drogą ekstrawagancją (jeżeli były). chyba przy soli jest jakiś wihajster - ale już na samym początku go ustawiłam na minimalny pobór. A jak sobie sama reguluje - jej zasługa - ja i tak sypię sól i leję nabłyszczacz, zeby mi się choinka po zakończeniu cyklu nie robiła.
ja uzywam tez te tabletki chyba 3 w jednym czy moze juz 44 bo nie nadązam, często o"smaku"cytrynowym i jestem bardzo zadowolomna
Ja z kolei słyszałam, że zmywarki firmy Bosh są dobre, dopóki się nie zepsują, bo potem jest problem z serwisem. My też chcemy kupić zmywarkę. Problem w tym, że w kuchni nie ma już miejsca na porządną zmywarę, nawet na "45". Dlatego zastanawiamy się nad taką małą, z możliwością postawienia na blacie lub pod zlewem, czyli kompaktową. Na razie znaleźliśmy tylko firmy Bosh, Siemens i Electrolux. Czy widzieliście może modele innych firm? Czy ktoś z Was posiada taką zmywarkę?
jezeli chodzi o sztucce to jest wina proszku lub tabletek. Tansze powoduja czesto tego typu zabrudzenia
http://www.whirlpool.com.pl/?nodeid=produkt&cat_id=738&prod_id=2054 To jest zmywarka, którą nabyłam miesiąc temu i jestem bardzo zadowolona. Dodam tylko, że można wstawić zmywanie np tylko w górnym lub tylko w dolnym koszu tj połowę zmywarki i wybrać program do zmywania górnej lub dolnej części. Pracuje cicho i można nastawić zmywanie z 24 godzinnym opóźnieniem. Jest też funkcja "płukanie", jeśli nie zamierzasz zmywać dziś, to warto włączyć wtedy naczynia nie wyschną do następnego dnia. No i przede wszystkim 3xA. W domu posiadam też pralkę i lodówkę tej samej firmy i póki co nie zawiodłam się na niej. Rzeczywiście pod zabudowę wystarczy zdjąć górny blat. Życzę udanego wyboru!
A jeszcze co do drewnianych desek, to po prostu pod wpływem wysokiej temperatury niszczeją, rozpadają się itp. Wprawdzie nie myję desek drewnianych ale za to łyżki i łopatki chętnie wrzucam do zmywarki, niestety nie wróżę im długiego żywota. Warto też zwrócić uwagę na inne naczynia, które nie powinny być myte w zmywarkach, np nie wszystkie plastikowe opakowania nadają się. Z regóły są na nich symbole mówiące o tym czy można je myć w zmywarce. W instrukcjach obsługi zmywarek też powinna znajdować się informacja o naczyniach nadających się do zmywania w zmywarkach. Pozdrawiam.
Ja posiadam zmywarke marki Privileg i tez jestem zadowolona.Co do tabletek to teraz uzywam calgonit ktore mialy idealnie zmywac i musze z przykroscia stwierdzic ze wczesniej uzywany somat 5 byl lepszy.Po calgonicie na niektorych talerzach tych przezroczystych zostaja smugi ale o dziwo na szklankach nie zostaja nie wiem od czego to zalezy ale po somacie tego nie mialam talerze byly zawsze idealnie lsniace.W kazdym razie nie kupie juz raczej calgonitu ale wykorzystam ten ktory mam do konca.Pozdrawiam
A czy ktoś z powodu braku miejsca w kuchni ma zmywarkę w łazience:D?