Witam!
Chciałabym prosić Was kochane (ni) o poradę. Jestem na okresie wymówienia pracy do 29 lutego. U tego pracodawcy przepracowałam prawie 7 lat. Miałam tu kilka zawodów; obsługa klienta-czyli sprzedawca, kierownik oddziału, fakturzystka, trochę księgowa, negocjator umów z kontrahentami itp. Sprzedawałam osłony okienne- rolety, żaluzje, rzymskie, plisy, bramy, napędy, silniki itp.Pracodawca zdecydował się zamknąć mój punkt, czyli zlikwidować moje stanowisko pracy. Tak bardzo to przeżywam- bo już ostatnie dni mi zostały jako osoba pracująca, że aż zachorowałam- stres, nerwy. Otwiera inny punkt ale nie chce mnie , ukrywa ten fakt przede mną a referencje dał super, bo uczciwie pracowałam zawsze z uśmiechem na ustach, choć w sercu waliło się - Tatuś mi zmarł we wrześniu. Tak bardzo nie mogę się pozbierać i jeszcze brak pracy. Jestem z Bełchatowa i tu nie ma pracy, jest tylko kopalnia i elektrownia z którą utożsamia się Bełchatów ale tam od lat nie przyjmują .Czy mogłabym iść na zwolnienie lekarskie tak na 2 miesiące i póżniej na kuroniówkę? Chodzi mi o wydłużenie czasu na szukanie nowej pracy. Jak to załatwić nigdy nie byłam po zwolnienie nie będąc chorą? Co powiedzieć? Tak bardzo zeszły rok dał mi w kość....Prosze o odp.
Dopisano 12-02-16 21:12:37:
ja nie mam na myśli żadnego wyłudzania zwolnienia, bo nigdy tak nie zrobiłam w życiu, czasem w paru linijkach żle ujmie się to, w czym problem jest. Juz teraz wiem o co chodzi, szef mi powiedział zebym może poszła chwilę na zwolnienie na miesiąc czy dwa i nic dokładnie nie wyjasnił, a jemu chodziło o to, że ja rzeczywiście potrzebuję pomocy specjalisty i odpoczynku, spokoju. No i nie chciał mi wprost powiedziec gdzie się udac a ja się nie zorientowałam. Dwa lata walczyłam o życie Tatusia, jego nie ma , pracy też ,wszystko zostaje mi zabrane! To tak bardzo boli i niestety jest tak ciężko. Nie myślę o nieuczciwości a potrzebuję odpoczynku i pomocy a dopiero zrozumiałam, że szef nie sugerowałby mi przecież nieuczciwych posunięć a zasugerował odpoczynek w taki sposób.możesz chorwac 181 dni ,na poszątku zwolnienie zanoś do pracodawcy do końca wymówienia a potem do ZUS ,WAŻNE żeby zwolnienia były nie dłuższe niż 14 dni,najlepiej po 9 co oczywiśćie wiąże się z kosztami,zakładając że znajdziesz lekarza który będzie chciał ci pomóc...A lekarzowi powiedż prawde,ja też byłam w podobnej sytuacji "chorowałam "na zapalenie przydatków...Byłam nawet na komisji w ZUS-ie ale jak masz dobrą kartę informacyjną to przecież Cie nie będą badać a i jeszcze jedno,idż na zwolnienie jak najszybciej a I PAMIĘTAJ ŻE NA DOSTARCZENIE ZWOLNIENIA DO ZUS MASZ 7 DNI OD DATY WYSTAWIENIA STARAJ SIĘ ZANOSIĆ JE OSTATNIEGO DNIA,UCHRONI CIĘ TO PRZED EWENTUALNĄ KOMISJĄ LEKARSKĄ,przynajmniej mnie się udawało przez 5 miesięcy,a jak chcialam już iść na zasilek to zaniosłam od razu i zaraz dostałam wezwanie na komisję,tak mi poradzila znajoma,która pracuje w kadrach.Mam nadzieję że Ci pomogłam,uszt do gory,będzie dobrze!!!Pamiętaj,że co nas nie zabije,to nas wzmocni
I jak w tej Polsce ma być dobrze! Na każdym kroku oszustwa i przekręty. Po prostu niesmak :(
nie mam wpływu na sytacje w jakiej się znajdziemy.. Czasami i do takich posunięć życie zmusza. Ale nie ma co wbijać gwoździa kiedy sytuacja juz i tak ciężka.
widocznie nigdy nie byłaś w sytuacji podbramkowej,czego ci nie życzę a jak mogę pomóc to czemu nie?
A wyobraź sobie, że byłam nieraz, ale nigdy nie przyszło mi do głowy, aby sobie pomagać nieuczciwymi sposobami. Nieraz widziałam jak to się mści potem na ludziach. Nie prościej zarejestrować się w UP, przekwalifikować, zdobyć nowe umiejętności, powalczyć o nową pracę? Potem naskakuje się na lekarzy, że są nieuczciwi. Ci krytykujący to często Ci sami ludzie, którzy wyłudzają zwolnienia lekarskie. Ile jeszcze pokoleń musi wymrzeć, aby w tym kraju było normalnie???
witaj! ja nie miałam na myśli żadnego wyłudzania zwolnienia, bo nigdy tak nie zrobiłam w życiu, czasem w paru linijkach żle ujmie się to, w czym problem jest. Juz teraz wiem o co chodzi, szef mi powiedział zebym może poszła chwilę na zwolnienie na miesiąc czy dwa i nic dokładnie nie wyjasnił, a jemu chodziło o to, że ja rzeczywiście potrzebuję pomocy specjalisty i odpoczynku, spokoju. No i nie chciał mi wprost powiedziec gdzie się udac a ja się nie zorientowałam. Dwa lata walczyłam o życie Tatusia, jego nie ma , pracy też ,wszystko zostaje mi zabrane! To tak bardzo boli i niestety jest tak ciężko. Nie myślę o nieuczciwości a potrzebuję odpoczynku i pomocy a dopiero zrozumiałam, że szef nie sugerowałby mi przecież nieuczciwych posunięć a zasugerował odpoczynek w taki sposób.
Idz do lekarza, najlepiej psychiatry-tam nie potrzebujesz skierowania, on Ci pomoze...a zwolneinie nie bedzie wyludzone. Tobie jest to potrzebne!Smiało, nie zwlekaj, wiem co mowie..
Bardzo mi przykro ze takie masz klopoty. Moja porada jest tylko to zeby uwazac co sie wypisuje na internecie, konsekwencje moga byc nieprzyjemne. Nie wiem na ile jest rozwiniete w Polsce sprawdzanie tego ale przynejmnie u nas w usa troche ludzi traci prace/ ma klopoty prze wpisy na internecie.
Jeśli dostałaś wymówienie to z tego co się orientuję, nie możesz dostarczyć zwolnienia lekarskiego.
Obowiązywał Cię 3 miesięczny okres wypowiedzenia, wtedy był czas żeby zastanawiać się co dalej.
Strasznie współczuję. Będąc w okresie wypowiedzenia możesz pracodawcy przedłożyć zwolnienie lekarskie. Stosunek pracy i tak się zakończy z dniem 29 lutego nawet jeśli będziesz na zwolnieniu lekarskim. Reszta na prv.
Chodzi mi o to, że sam szef powiedział, żebym sobie odpoczęła ze 2 miesiące, odreagowała, bo dużo bardzo na mnie spadło a kiedy zapytałam to co mam zrobić to powiedział, że do końca nie może mi podpowiedziec. Sama wiem , ze nie jestem w najlepszej kondycji psychicznej i fizycznej , często płaczę, mam zmiany nastroju itp.
A jak to jest kiedy skończy sie wypowiedzenie? Należy iśc do biura pracy ze świadectwem i się zarejestrować?
Jeśli skończy Ci sie okres wypowiedzenia to masz 7 dni na zarejestrowanie sie, w przeciwnym razie zasiłek dostaniesz z 3 miesiecznym opóźnieniem. W przypadku chorobowego po jego zakończeniu pobierasz z ZUS zaświadczenie o tym (żeby UP nie wstrzymał Ci zasiłku) i dalej jest tak samo. Dokładnie możesz dowiedziec się co i jak w UP - tam Ci wszystko wyjaśnia.
Czyli najlepiej nie zwlekać, wiec pójdę zaraz następnego dnia po otrzymaniu świadectwa pracy.
Witam! Chciałabym prosić Was kochane (ni) o poradę. Jestem na okresie
wymówienia pracy do 29 lutego. U tego pracodawcy przepracowałam prawie
7 lat. Miałam tu kilka zawodów; obsługa klienta-czyli sprzedawca,
kierownik oddziału, fakturzystka, trochę księgowa, negocjator umów z
kontrahentami itp. Sprzedawałam osłony okienne- rolety, żaluzje, rzymskie,
plisy, bramy, napędy, silniki itp.Pracodawca zdecydował się zamknąć
mój punkt, czyli zlikwidować moje stanowisko pracy. Tak bardzo to
przeżywam- bo już ostatnie dni mi zostały jako osoba pracująca, że aż
zachorowałam- stres, nerwy. Otwiera inny punkt ale nie chce mnie , ukrywa ten
fakt przede mną a referencje dał super, bo uczciwie pracowałam zawsze z
uśmiechem na ustach, choć w sercu waliło się - Tatuś mi zmarł we
wrześniu. Tak bardzo nie mogę się pozbierać i jeszcze brak pracy.
Jestem z Bełchatowa i tu nie ma pracy, jest tylko kopalnia i elektrownia z
którą utożsamia się Bełchatów ale tam od lat nie przyjmują
.Czy mogłabym iść na zwolnienie lekarskie tak na 2 miesiące i
póżniej na kuroniówkę? Chodzi mi o wydłużenie czasu na
szukanie nowej pracy. Jak to załatwić nigdy nie byłam po zwolnienie nie
będąc chorą? Co powiedzieć? Tak bardzo zeszły rok dał mi w
kość....Prosze o odp.Dopisano 12-02-16 21:12:37: ja nie mam na myśli
żadnego wyłudzania zwolnienia, bo nigdy tak nie zrobiłam w życiu, czasem w
paru linijkach żle ujmie się to, w czym problem jest. Juz teraz wiem o co
chodzi, szef mi powiedział zebym może poszła chwilę na zwolnienie na
miesiąc czy dwa i nic dokładnie nie wyjasnił, a jemu chodziło o to, że ja
rzeczywiście potrzebuję pomocy specjalisty i odpoczynku, spokoju. No i nie
chciał mi wprost powiedziec gdzie się udac a ja się nie zorientowałam. Dwa
lata walczyłam o życie Tatusia, jego nie ma , pracy też ,wszystko zostaje
mi zabrane! To tak bardzo boli i niestety jest tak ciężko. Nie myślę o
nieuczciwości a potrzebuję odpoczynku i pomocy a dopiero zrozumiałam, że
szef nie sugerowałby mi przecież nieuczciwych posunięć a zasugerował
odpoczynek w taki sposób.
Krytukując takie metody naciągania zwolnień lekarskich podpięłam się pod Ciebie, ale nie tylko Ciebie to dotyczyło. Ostatnio gdzie nie spojrzę, to widzę właśnie takie sposoby. Nawet w dalszej rodzinie. Nie było moim zamiarem denerwować Cię, bo mogę sobie wyobrazić, że czasem determinacja tak wielka, że człowiek gotowy jest podpisać pakt z diabłem. Ja po prostu ubolewam, że nasz, ogólnie mówiąc, system nie radzi sobie z problemami społecznymi, które w rozwiniętych krajach unii już nimi dawno nie są.
A tak w ogóle to się dziwię, że ludzie bez zastanowienia piszą o tym na wszelkich forach podając bardzo precyzyjne informacje kim są, gdzie mieszkają, gdzie pracują. Najpierw taka rezolutna osóbka planuje, jak to zrobi, a potem opisuje, jak to jest jej dobrze, bo ma więcej czasu dla dziecka i w ogóle jak jest cudownie. Te matki wstające o 5 rano, ciągnące swoje pociechy do żłobka czy przedszkola nawet tego nie przeczytają bo są tak zmęczone, że na żaden internet już nie mają czasu. A ta nawet jak jej chomik pierdnie to ma czas na forum opisać. Po prostu skandal! W ZUS, NFZ i tym podobnych nie pracują ludzie w ciemię bici i nie zdziwię się, jak taką czy inną osobę wezmą na celownik i sprawdzą kiedy trzeba.
Moje miasto ma jedno z NAJWYŻSZYCH WSKAŻNIKOW BEZROBOCIA w kraju nie w
regionie i o żadnym przekwalifikowaniu nie ma mowy,chcąc się
przekwalifikować musiałabym wyjechaś na co nie pozwalała mi sytuacja w
domu
.Ze względu na wielkie bezrobocie należało się tylko 6 miesięcy
zasiłku.
nie wiem jak to jest ,ale od 1 01.2012 w moim mieście należy się tylko 6 miesięcy zasiłku...wiem na 100% bo siostra jest. a sytuacja przeze mnie opisana miała miejsce kilka lat temu i faktycznie pobierałam zasiłek przez 6 m-cy ,i nie był on niczym uwarunkowany
Zasiłek dla bezrobotny ulega waloryzacji co roku 1 czerwca. Bezrobotny pobiera go przez 6 lub 12 miesięcy. Wszystko zależy od stopy bezrobocia w powiecie. Gdy stopa bezrobocia jest niższa niż przeciętna krajowa to zasiłek wypłacany jest przez 6 miesięcy. Gdy wynosi co najmniej 150 % stopy przeciętnego bezrobocia, to wypłaca się go przez 12 miesięcy
Prawie zemdlałam i oczy mam takie z wrażenia jak stare 5zł. Przyszła do mnie zbulwersowana sąsiadka - nasz wspólny sąsiad zgłosiłsie na zamkniety odwyk alkoholowy. To chyba nowa metoda na dochód, facet nie ma pracy ani zasiłku, po odwyku złoży papiery gdzie trzeba i ma szanse na rente. Co tam zwolnienie lekarskie, to może być jeszcze lepszy numer.
Znam zdrowego trzydziestolatka, którego lekarz zapytał czy chce rentę dostać. Mężczyzna był w szoku i nie widział się w roli rencisty.
Pewnie jak by był chory to miał by problem z jaką kolwiek pomoca nie mówiąc o rencie. Zdarzają się jeszcze uczciwi ludzie.