Witam, właśnie mój piekarnik odmówił współpracy i to tym razem chyba na dobre. Muszę kpić coś nowego ale jest taki wybór opcji dodatkwych, zwłaszcza jeśli chodzi o piekarnik, że sama nie wiem co wybrać.
Może wy podpowiecie mi w co warto zainwestować, a które dodatkowe funkcje piekarnika wcale się nie przydają?
Osobiście chodzi mi o kuchenke z gazową płytą i elektrycznym piekarnikiem, napewno z termoobiegiem.
Dużo piekę, często robie zapiekanki, tarty czy mięso pieczone, zdażają się też frytki na szybko z worka albo pieczone ziemniaczki.
Może macie jakieś sprawdzone modele kuchenek, fajnie gdyby były elektrooszczędne?
Ja kupiłam w lecie taką kuchenkę z firmy Beko. Jest ładna, łatwa do utrzymania w czystości, ma sporo funkcji,i ma szklaną klapę. Niby nic, ale taka klapa jest dobra gdy się sporo gotuje. Cena też była przyzwoita.
Teraz wszystkie są energo oszczędne.
Piekarnik i płyta ma być jako jedne urządzenie czy dwa oddzielne ?
Jeżeli jako jedne urządzenie to polecam płyty gazowe z piekarnikiem elektrycznym firmy Amica. Mają na prawdę dobre te piekarniki. Te nowe potrafią się nagrzewać w 4 minuty do 150*C więc szybko. Model mogę ci podać później.
Jeżeli jako 2 oddzielne urządzenia to tutaj bym wybrał coś z firmy Bosch lub Electrolux. Model do uzgodnienia.
Mam Amicę gazową z elektrycznym piekarnikiem , termoobieg , gril , rożen mi odradzono. Piekarniki Amici są naprawdę dobre nawet pan z serwisu powiedział ,ze jeżeli ma być dobry piekarnik to tylko Amica.
Miałam kiedyś kuchenke Amica w całości byłam bardzo zadowolona. Teraz kupiłam pod zabudowę czyli osobno góra-dół Elektrolux i powiem tak- piekarnik elektryczny z termoobiegiem i grilem jest fajny,szybko sie nagrzewa,dobrze piecze.Góra gazowa mam srebrną i niestety trudna do utrzymania czystości.Po umyciu muszę przecierać na sucho, bo zostają brzydkie smugi i jakieś dziwne plamki (wkurzające).
Ja mam amice i jestem bardzo zadowolona też ma srebrna powloke - płyte z palnikami gazowymi dużo trudniej ją doczyscic niz zwykła białą.
Ja mam białą i dobrze się czyści , znajomi całe agd kupili srebrne i widząc jak to u nich zdaje egzamin kupiłam białą,
Możesz napisać, dlaczego odradzono Ci rożen?
Znajomy sprzedaje w sklepie z agd i odradził mi rożen bo podobno szybko się psują . Sam też kupił z rożnem i wysiadł mu. Może teraz zostały dopracowane , swoją Amicę kupiłam 3lata temu .
.....moja Amica "gazowo-elektryczna"ma 11 lat , posiada rożen ..... i jestem z niego bardzo zadowolona nigdy nie szwankował .
Przy zakupie /jeśli często używasz piekarnika/ zwróc też uwagę na ilośc blach w zestawie...ponieważ z tego co widziałam są też tylko z jedną . a nie mam pojęcia czy takie rzeczy można dokupywac i jaki jest koszt.
Dokupić można.Ceny wahają się między 50 - 60 zł.
Jak ja kupowałam to były właśnie z dwoma blachami lub z jedną i z kratką , pewnie można kupić zamawiając przez serwis agd , tak miałam dokupić nóż do krajalnicy.Następną kuchenke kupie z rożnem wszystko idzie z postępem
Moja Amica z roznem funkcjonowala chyba ze 14-15 lat,zanim zepsul sie piekarnik.No,ale po tylu ''latopieczeniach'' nie dziwie sie staruszkowi.
Ja mam gazowo-elektryczną firmy Mastercook.Przydatne dodatki to zegar elektroniczny(możesz np. ustawić czas pieczenia a po wszystkim pipczyk przywoła cię do kuchni)oraz elektryczne iskrowniki do zapalania gazu(trzeba uważać żeby potrawy nie kipiały,bo wtedy nie posłużą długo)Ja mam ją jakieś 8 lat i wszystko działa.
Mam kuchnię Mastercook - ok 11 lat i Amicę - 8 lat. Piekarnik Mastercook dłużej się nagrzewa i głośniej pracuje, Amica piekarnik w środku ma mniejszy niż Mastercook ale szybciej się nagrzewa i jest cicha. A może to moje egzemplarze tak mają. PŁyty gazowe mam srebrne i nie sprawiają mi trudności. Oba piekarniki mają po 2 blachy i siatkę, Amica dodatkowo ma tacę wielkości blachy do pieczenia którą podkłada się gdy pieczemy na ruszcie mięso (spływa do niej tłuszcz, sos). Amica nie ma minutnika ale mnie to nie przeszkadza. Mam dodatkowe minutniki, które wykorzystuję i problem mam rozwiązany. Mastercook ma jeszcze różne programatory, ale nigdy z nich nie korzystałam. Nigdy nie zostawiam włączonych urządzeń elektrycznych gdy mnie nie ma w domu no z wyjątkiem lodówki.
w nowszych Amicach są duże piekarniki z mojej starej kuchenki blachy niepasowały są jakieś 3-4 cm węższe
Moja stara Amika miala wlasnie duzy piekarnik.Teraz mam chwilowo dwie i ta (troszke mlodsza) piekarnik ma mniejszy.Po prostu kiedys tez produkowano je w roznych wymiarach,tyle,ze nie zwracalismy moze na to uwagi.
Też polecam Amicę, piekarnik piecze super!!!
Dzięki za wszystkie wypowiedzi, widzę, ze AMICA najbardziej popularna i polecana więc chyba rozejrzę się w ich modelach.
Ja również widzę, że jest spore grono zadowolonych konsumentów Amici. Ja osobiście miałam nie za ciekawe przezycia z tym sprzetem. Mam kuchenkę gazowo-elektryczną, 5 lat. Wszystkie funkcje są ok. ale ja piekę z reguły na termoobiegu bo grzałka dolna bardzo mi dymi. Jakieś 4 miesiące temu podczas pieczenia chleba przy 160 stopniach zewnętrzne drzwiczki piekarnika rozleciały się wprost na mnie i pokruszyły w drobny mak, wybuchajac na całą kuchnię i jadalnie. Dobrze, że nie było w poblizu dziecka, bo mogło się to skończyć tragicznie. Jak do tej pory piekarnik sprawdzał się ok, trochę przypiekał potrawy. Teraz wiatrak się chyba wygiął od użytkowania i spieka potrawy z jednej strony.
Pisałam juz wiele razy o mojej przygodzie z piekarnikiem Amici. Dzwiczki oczywiście musiałam dokupic specjalnie - kosztowało mnie to ponad 200 zł. a producent zwlekał z wysłaniem paczki, choc zalezało mi na czasie. Wypadajace dzwiczki Amiki to chyba nie tylko mój problem, w necie roi się od takich historii z piekarnikami Amici. A w rodzinie też mam takie przypadki z wypadajacymi szybkami tylko wewnętrznymi. Plastikowe nakładki trzymajace je są niestety chorym pomysłem, gdyż z reguły piekarnik osiąga wysokie temperatury a one się po prostu topią. Ja drugiej Amici bym nie kupiła, ze względu na moje przezycie z tym sprzętem.
U mojej siostry podobnie szyba się rozleciała ,to była wadliwa partia ;szkło miało coś tam , coś tam ,ale ogólnie jez zadowolona z Amici
Czyli żadna oprócz mnie nie ma Beko?
Sąsiadka ma ; nie wiem jak twoja kuchenka ,ale jej strasznie pożółkła w miejscach gdzie wydobywa się para z piekarnika czyli panel z pokretłami i za palnikami przy pokrywie
Moja jest srebrna cała. Piekarnik tylko dwa razy używałam. Ale z płyty jestem zadowolona, bo się obawiałam żeby nie trzeba było ją za każdym razem płucować do sucha. A tak wystarczy przetrzeć wigotną szmatką i nie ma żadnych smug.
teraz srebrne są lepsze niż te pierwsze na tamtych plamy były od wszystkiego a od palców nie chciały się czyścić , sąsiadka bardzo dużo w swojej piecze i jest zadowolona
Polecam Amica + mama ma wiele lat i sie sprawdza
sama tez mam Amica ale sama plyte i też rewelacja - Amica ma dobre kuchenki czego niestety nie mozna powiedzieć o pralkach bo to totalne dno - nie polecam
Ja właśnie dostałam nową kuchenkę do domu, Właśnie Amica tylko cała na prąd, bo tu jest akurat tani. Ale piecyk wcale mnie nie powalił i wolę jednak Beko. Ma ciekawsze rozwiązania i jest bezporównania dużo większy.