Aby urozmaicić szarą rzeczywistość i dodać trochę kolorów postanowiłam kolejne spotkania ze znajomymi (bo rodzina to tradycjonaliści) robić tematycznie - KUCHNIA Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA. Na podstawie znanych mi przepisów zamieszczonych również na WŻ mogę utworzyć menu. Prawda taka, że nie znam się dokładnie na kuchni z tych rejonów świata, na zwyczajach, a może też i nie znam specjałów danych kuchni (oprócz tych które wypróbowałam) i licze na Wasze przepisy, które Was zachwyciły w kuchniach różnych narodów. Czytam w internecie...(a może Wy znacie jakieś ciekawe strony)
Nie jestem wielką specjalistką odnośnie Kuchni narodów,ale z tego,co wiem,to pierogi ruskie nie mają nic wspólnego z kuchnią rosyjską-oprócz nazwy (podobnie jak ryba po grecku z Grecją).Może lepsze byłyby pielmieni?Przyznam się,że ich nie robiłam ani nie jadłam,ale muszę sopróbować.
Jesli chodzi o Czechy,to moze jeszcze typowe czeskie knedliki,z czerstwej bułki?
Wiem, wiem :) Ja takie ruskie zrobię nadzienie w drożdżowym cieście - to takie ruskie pirożki :)
A,to prawda,niedawno czytałąm na ten temat.
Ciasto jak na pączki, tylko nie słodkie, nadziewasz farszem mięsnym, kapuścianym lub tzw. kartoszką (tak jak w pierogach ruskich) i pieczesz jak pączki na głebokim oleju. Super! Takie babuszki podaja to jak się jedzie koleja przez Rosję. Swoja drogą przypomniały mi się tzw. Chicziny na Kaukazie - to cos w rodzaju tortu naleśnikowego przekładanego mięsem (chyba dobrze przyprawiona baraniną). Bardzo dobre! I TUCZĄCE!
No właśnie,dlaczego nie są u nas popularne?
No,a młodą,do brze przyprawioną baraninę bardzo lubię.
Bo może jeszcze nie wszyscy o nich wiedzą :) Dlatego się pisze takie posty :) No a ja jeszcze chcę wiedzieć więcej na temat kuchni innych narodów. Uwielbiam próbować :) Teraz zaczynam przygodę z kuchnią indyjską... ale jakoś nie wiem od czego zacząć :(
Zacznij może od poznania jakiegoś indyjskiego kucharza
Dobre heheheh :) Marzę o podróży do Indii może wtedy poznam :) Drugie marzenie to Ameryka Pd.... Kiedyś pojadę!
W temacie "GRECJA" polecam kiełbaski smyrneńskie.Jest dosyć podobny przepis na WŻ pod nazwą "Sudzukakia".Wg mnie to to samo co kiełbaski smyrneńskie ( chociaż ja robie ciut, ciut inaczej).Ale te sprawdziłam- pyszne.Poza tym składniki dostepne, pracy mało, efekt bardzo zadowalający ( wizualny
i organoleptyczny.A na deser prosty jogurt typu greckiego ( albo i sam grecki) polany miodem i posypany
orzechami włoskimi.
Do tych kiełbasek podobne są CEVAPCICI - specjał z Chorwacji. Tylko te są grillowane. Spróbuję tej Grecji :)
Aaa, zapomniałam o sztandarowym daniu czyli faszerowana papryka i sos ( sałatka) tzatziki.
A czym faszerujesz paprykę? Jakie przyprawy?
Droga MAGDOITYLE, papryki faszeruję mięsem z ryżem (podobne jak na golabki) ale z przewagą miesa ( ja daje mielona cieleęcinę ( na 6 srednich papryk to ok.500 g) przyprawiam solą pieprzem,tymiankiem, romarynem i koniecznie czosnkiem, mozna dodac siekany koperek ( w sezonie jest najlepszy),potem papryki do rondla na rozgrzany olej ( na stojąco) dodac wody do 3/4 i ciut wysokości papryk i dusic.Mniej wiecej po 40-60 minutach sa gotowe.Potem robie sos pomidorowy ( z pomidorów pelati) i doprawiam sos tez tymianek, bazylia i rozmaryn - ale z wyczuciem.Podaje z tym sosem i np.biaŁym pieczywem.A wg mnie najlepsze są na zimno.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Robię też tak paprykę. A możesz mi powiedzieć, czy pozbywasz się jakoś goryczki papryk. Czy one zawsze po zapieczeniu takie goryczkowate się robią?
No i jeszcze jedno - opalasz je, żeby pozbyć się skórki??
Indie : dhal ( zupa z soczewicy), pierozki samosy z jakimś chutneyem ( np. z mango albo z cebuli), kurczak tandoori, chlebek nan,placki chapati, cebulowe bahji, a do popicia lassi.Prawie na wszystkie potrawy przewijają sie przepisy na WŻ.Smacznego
Z kuchni indyjskiej chicken korma-pycha.Chodzi mi o wersje z migdalami i kokosem w bialym sosie,lekko slodka,podana z ryzem smazonym z domieszka ryzu dzikiego.
Mojej corki kolezanka jest hinduska,mieli swego czasu swoja restauracje na parterze domu w ktorym mieszkaja,ale poniewaz dom stoi na uboczu,klientow nie bylo za wielu,chociaz ja osobiscie lubilam tam jesc.Rodzice kolezanki mojej corki dalej pracuja w tej branzy.ale w duzym miescie w restauracji u swojej rodziny.Corka mowi,ze szkoda ,ze musieli zamknac restauracje,bo czasem jak byla u kolezanki,to przesiadywaly w kuchni i uwielbiala patrzec,jak gotuja,mieszaja,pieka itd,zawsze tam bylo bardzo aromatycznie.
pirożki' = ciastka po rosyjsku. Rosjanie potocznie nazywają pierogi pielmień'mi, choć pielmieni to szczególny rodzaj pierogów))).Kuchnia rosyjska wniosła wiele wspaniałych przepisów i pielmieni nie są jej sztandarowym daniem.Wystarczy choćby wspomnieć kotlety pożarskie, bliny davidov, czy soliankę, uchę itd....
Indie - ja podałabym jeszcze pakorę (jest na wż pod nazwą bhaji). Ja z braku mąki z grochu daję zwykłą i smaże nie tylko cebulę tylko różne inne warzywa np. brokuła, kalfiora itp. Wychodzi pyszne ale i tak nie umywa się do pakory którą jadłam w Indiach ...
Też uwielbiam pakorę. Mąka z cieciorki jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością.Wspaniały jest też szpinak po indyjsku, samosy, dhal. Niestety niektóre przyprawy np. czarna gorczyca,pasty curry, czy choćby liście curry niekoniecznie są dostępne w naszym kraju.A szkoda.
moi faworyci polecam
sajgonki- kuchnia wietnamska ale mysle ze mozna to podpiac pod spotkanie z kuchnia chinska
czeburieki- kuchnia rosyjska
ryba po kefalońsku, spanakopita- kuchnia grecka
quesadille z papryką, serem, guacamole i sosem smietankowo-limonkowym- kuchnia meksykanska
pizza z marynowana poledwica pamietam ze byla w przepisach tineczki - kuchnia wloska
chwilowo brak czasu na pisanie wiec narazie tyle pomyslow
zycze udanych imprez gdzie jedzenie wino i spiew wspolne przygotowania -tam musi sie udac ;]
Dobry pomysł z takimi przyjęciami jak piszesz.Na początek może meksykańskie,greckie czy włoskie?...wszystkie smaczne by były... Muszę takie coś zrobić.
A propos "tematycznych"przyjęć,a może przyjęcie dla smakoszy np. z rybą w roli głównej-smażona tradycyjnie,duszona z warzywami,może zupa?,sałatka z paluszkami rybnymi,śledzie po różnymi postaciami, pizza z tuńczykiem i jajkiem...itp Ciekawe jakby takie przyjęcie "wypaliło"?
Kiedyś też podpatrzyłam w gazecie o "słodkich" przyjęciach przygotowane w jednym kolorze, od obrusa,świec, po słodkości,które dekorowane owocami,galaretkami ..o danym kolorze,też to ciekawie wyglądało....
Nie jest to co prawda kuchnia narodów, ale jest to wspaniały przepis na fantastyczne przyjęcie(proste i niezbyt drogie)- przyjęcie w stylu socrealistycznym)) : lorneta z meduzą, tatar, ogórki kiszone, marynaty, gzik, flaki, awanturka , sałatka w stylu garmażeryjnym, śledzik itp.Zawsze się doskonale sprawdza , przywołuje nutkę satyrycznej nostalgii??
O tak,fajne,niedrogie przyjęcie,gdzie za jednym "posiedzeniem" może być kuchnia z różnych stron świata.
Mi to od razu się nasuwa specyficzna dekoracja stołu,odpowiednia zastawa i wszystkiego wokół stosownie do stylu przyjęcia i z jakiej kuchni narodów będziemy korzystać.
pomysł fajny tylko najpierw upewnij się co do gustów smakowych znajomych mi zdarzyły sie dwie wtopy właśnie na tego typu przyjęciach
- przyjęcie surowe sushi, tatar i carpacio jako główne przekąski na jednym z nich okazało się że jedna z par nie lubi surowizny
- kuchnia chińska z wetem przeciw temu menu wystąpiła moja mama i żona najlepszego przyjaciela mojego męża i tak siedziały dwie obrażone przy cieście nie chcęc nawet chińskich ciasteczek spróbować jakby nadzienie conajmniej z psa miały
- zdażyło mie się też przyjęcie (moje urodziny są w lipcu) na którym dokumentnie ululałam gości ponczem dodam że dzień był strasznie upalny a ponieważ urodziny miały być przy grilu więc przyjęcie zaczęło się dość wcześnie teraz przy takiej okazji do ponczu wrzucam więcej lodu ale wówczas owoce zrobiły swoje
Może jeszcze:
Bułgaria-Szopska sałata.Jest na Wz kilka przepisów,ale ja znalazłam jeszcze inny (Potrawy z różnych stron świata)-
Pieczona czerwona papryka,pomidory,cebul,ostra papryka,olej słonecznikowy lub sojowy (oliwa),natka pietruszki,ocet,sól.
Czechy-utopence;przepisu tez na WŻ.Pasują na imprezę,do wódki i piwa również.Jadałam je w Czechach i robiłam kilkakrotnie-zarówno całe,jak i faszerowane cebulą i papryką.tyle,że trzeba je przygotować kilka dni przed imprezą,aby nabrały smaku.
Holandia-znalazłam przepis,który sama wypróbuję.Nazwa "Płonący piorun"-Biała kiełbasa ugotowana w niewielkiej ilości wody,następnie na tym "rosole"gotuje się ziemniaki i jabłka,miksuje i podaje z (trzymaną w gorącu)kiełbasą.
Niemcy-typowa sałatka kartoflana,świetna nie tylko do potraw z grilla.
Włochy-Canelloni,Zupa minnestrone.
W dziale"Kuchnia afrykańska'znalazłam dość ciekawy przepis na Pierożki smażone nadziewane rybą.Jeśli ktoś jest zainteresowany,podam.
Kuchnia meksykańska,tak jak pisałaś,tortillas.Powinny wszystkim smakować.W tym przepisie,który znalazłam,nadziewane są mielona wieprzowiną z przyprawami (papryka,czosnek),podane z sosem paprykowo-mięsnym.
Kuchnia chińska-wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym (również wersja z baraniną),cynaderki wieprzowe marynowane,kurczak smażony po pekińsku.
Może na deser w kuchni włoskiej pyszne tiramisu (w pucharkach lub na talerzu krojone jak tort)?