Witam Was serdecznie :)
Mam problem i pomyślałam, że tu znajdę życzliwe osoby chcące podzielić się dobrą radą.
Kupiliśmy z Mężusiem mieszkanko, i mamy je odebrać w maju (hura!).
Dziś okazało się że w sobotę możemy mieć w mieszkanku ekipę która położy nam płytki, zrobi łazienkę, itp.
Mąż musiał wyjechać służbowo do czwartku, a ja mam coś wymyśleć, kuchnie i korytarz to już przerobiłam....
Problem to łazienka - nie mam w ogóle koncepcji.
Mam wielką prośbę, jeśli znacie jakąś fajną stronkę w sieci gdzie są zdjęcia - aranżację, lub własne zdjęcia, będę stokrotnie wdzięczna
Moze tutaj cos znajdziesz http://www.muratordom.pl/lazienki.htm?gclid=COvu25_I7JICFQraXgodOgbRxA nastepny http://www.lazienka.com.pl/ tutaj moze tez podpatrzysz projekty http://mojalazienka.kolo.com.pl/ moze cos w Ikei dla siebie znajdziesz http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/rooms/bathroom/ nie wiem jaka duza masz lazienke moze cos z mebli bedziesz potrzebowac http://www.antado.com/ albo jeszcze tutaj cos podgladniesz http://www.e-mieszkanie.pl/lazienka.php nastepne http://www.urzadzamy.pl/lazienka,45.htm?gclid=CNDfm87L7JICFQTIXgodcQ3zxg Wystarczylo wpisac w google haslo Lazienka.Pozdrawiam
Mozesz tez poszukac inspiracji na stronacvh producentów płytek - tam płytki są często polazywane własnie w łazienkowych aranżacjach (w googlach wpisz glazura, płytki)
Dorotko, myślę, że powinnaś przede wszystkim zdecydować co w tej łazience chcesz mieć i dopiero pod tym kątem rozwązywać inne sprawy. Celem podpowiedzi podam Ci kilka przykładowych spraw do przemyślenia:
a/ ma być wanna, kabina prysznicowa czy może jedno i drugie, jeśli wanna to jaka: akrylowa, stalowa czy żeliwna, zwykła czy z hydromasażem, wanna obudowana czy z osłoną? jeśli kabina to jaka: brodzik płytki czy głęboki, osłona plastikowa czy szklana
b/ muszla sedesowa kompaktowa czy może na stelażu podtynkowym?
c/ jaka umywalka: stojąca, z półnogą, podblatowa, wpuszczana?
d/ czy w łazience będzie pralka? jeśli tak to proponuję pamiętać o syfonie pralkowym (najlepiej ściennym). Syfon zabezpiecza pomieszczenie przed przedostawaniem się niemiłych zapachów
e/ jakie oświetlenie: boczne? górne? i takie i takie? Czy oświetlenie ukryte w podwieszonym suficie? Należy pamiętać o doświetleniu lustra, a także o gniazdach wtykowych do pralki, suszarki. Jakie lustro - wieszane czy wpuszczane w ścianę?
f/ należy pamiętać o dobrym dogrzaniu łazienki (w administracji na ogół wydają zezwolenie z określeniem mocy grzejnika - plus, minus kilka procent). Należy wybierać na plus, nawet gdyby miało to nieco zepsuć wygląd). Należy zastanowić się czy nie warto założyć dodatkowego ogrzewania podłogowego (w łazience to wielki komfort)
g/ czy w łazience będzie się instalowało suszarkę na drobne przepierki bądź do suszenia ręczników?
h/ ponadto dobrze jest poprosić o dodatkową izolację stropu np. poprzez zastosowanie folii w płynie
Co do wystroju to moja sugestia jest taka, żeby raczej nie stosować jakichś ekstrawagandzkich kolorów bo gusta się zmieniają, a z łazienki korzysta się latami.
zgadzam sie z wszytskimi punktami... a najbardziej z ogrzewaniem ja nie mam ogrzewania w łazience a poniewaz nie ma okna to ciagle wojuje z plesniejacymi fugami chociaz wentylator chodzi ciagle, nie mam tez mozliwosci założenia ogrzewania wiec gdybym robiła jeszcze raz łazienke z pewnoscia dałbym ciemne fugi
Kurkuma ma rację. Kafelki to mały "pikuś" w porównaniu z tym, co trzeba przemyśleć przed położeniem glazury. Ja akurat dotarłam do końca remontu łazienki. Z perspektywy remontu mogę polecić Ci wannę akrylową (zwykłą bez bajerów). Do wanny polecam dokupić wkład styropianowy (stabilizuje wannę i podtrzymuje temperaurę wody przy kąpieli). Kurkuma podpowiedziała Ci folię w płynie. Jest to rewelacja, masz pewność, że twoi sąsiedzi nie będą zalewani. My mamy to rozprowadzone do wysokości wanny (tak wysoko, jak dzieci potrafią chlapać :) ). I jeszcze jedno. Kazałam sobie rury doprowadzające wodę ukryć w ścianie. Są nowe, sprawdzone, więc nie powinno być (pfu, pfu...) żadnych kłopotów w zalewaniem. Zrobiliśmy też lekko pochyłą podłogę w stronę wanny i odpływu, by w przypadku jakiejś akcji nie zalało mi mieszkania. A, warto zabezpieczyć się i kupić kilka kafelek na zapas, jakby coś się stało to mogą być potem trudności z dokupieniem potrzebnego wzoru. Życzę szybkiego remontu i pozdrowienia :))
W nawiązaniu do wanny akrylowej. Teraz taki wanny są powszechnis stosowane. Też mam taką i niestety jestem niezadowolona. Taka wanna ma niewątpliwą zaletę - jest ciepła no i druga sprawa - nie odbije się emalia. Jednak w moim przypadku (gdybym miała tyle samozaparcia) zmieniłabym ją już dziś (a remont robiłam dwa lata temu). Jak dla mnie wanna akrylowa ma ogromną wadę - akryl przebarwia się, a ja uwielbiam kąpiele w naparach ziołowych. Miałam problem z jego przebarwieniem nawet po zastosowaniu olejku do kąpieli (był to taki olejek rozgrzewający w kolorze czerwonym) który osiadł na dnie wanny po spuszczeniu wody. Myślę, że nie ma na te przebarwienia jakiegoś sensownego rozwiązania. Pisałam w tej sprawie do ekspertów z "Koła" ale odpowiedzi się nie doczekałam. No, ale znam osoby bardzo z takich wanien zadowolone.
O tym nie wiedziałam. Szczerze mówiąc, wanna jest używana przez moich facetów. Młodszy facecik pluska się bez opamiętania a starszy lubi moczyć się czytając gazetki. Ja tam jestem bardziej fanką prysznica, więc nawet nie przyszedł mi do głowy taki problem z barwieniem się akrylu. Dzięki za ostrzeżenie. A wannę myjemy zwykłym szarym mydłem lub płynem do naczyń. Z polecenia kilku osób - faktycznie fajnie się w ten prosty sposób pielęgnuje wannę.
Alice, dzięki za podpowiedź z płynem do naczyń - na to nie wpadłam i myłam środkami typowymi do łazienek. A przecież płyn bezpieczniejszy (w razie niedokładnego spłukania) dla skóry. Z szarym mydłem - sprawa do przemyślenia i wypróbowania.
w jakims programie o sprzataniu widzialam jak czyszczono wanne taką papka : sosa oczyszczana+ troche wody+ pare kropli olejku pomarańczowego. Paste pani nakladala na zwiniete stare rajstopy i myla. Rewelacyjnie bud schodził i do tego naturalne surowce.
Wow jaka wyczerpująca wypowiedz!!!
Jak robilismy remont łazienek u nas w domu nawet nie myslałam o tylu rzeczach ;)
Może powiem jakie sa łazienki u mnie w domu. Łazienka na parterze w kolorze zielonym ( mama lubi ) zarówno terakota jak i glazura.
Łazienka na 1 piętrze jest w kolorostyce złoto - beżowej, dodatkowo powieszany sufit z 3 halogenami (1 -sedes, 2 -umywalka, 3 -prysznic). Nie polecam prysznica z płytek - osadza się osad z mydła i żeli, przy łączeniu glarury przy rogu sciany jest najtrudniej wyczyscic. Chyba ze dobrze zagruntowac fugi przed plesnia i grzybami. Halogeny ładnie odbijaja sie od glazury i jest duzo jasniej i wydaje sie ze łazienka jest większa, więc polecam jasne kolory! Zamieszczam też zdjecie scianki od prysznica i odbijajace sie halogeny.
może warto pomyśleć też o bidecie. Mam mala lazienke ale pralke wywalilam do kuchni /kosztem jednej szafki/ i moglam zamontowac to urządzenie
vicunia - przypomniałaś o bidecie. Z braku miejsca mam "dwa w jednym". Po prostu przy misce ustępowej mam zainstalowaną baterię (taką fryzjerską którą trzyma się w ręku), a ona sama jest z kolei zainstalowana na takim wężu prysznicowym. Sprawdza się doskonale i z tego "wynalazku" jestem bardzo zadowolona.
to super pomysl, musze powiedziec o tym mojej mamie, bo u niej takie rozwiazanie by pasowalo. Moglabys wstawic fotke?
Podpisuje sie rekami i nogami i goraco polecam!
vicuniu, chętnie bym wstawiła fotkę, ale niestety nie mam cyfrówki
Kochani, dziękuje wszystkim za baaaaaaaaaaaaardzo cenne rady