Nie wiem co jest nie tak - raz mieso w gulaszu wychodzi mieciutkie, rozpadajace sie w ustach, a raz jest gumiaste nawet po 4h bulgotaniu sobie w sosie....zawsze gulasz robie w ten sam sposób, a niestety efektu nie jestem w stanie przewidziec....dzis wlasnie cielecine 'gulaszuje' i pomimo 4h mieso jest gumowate...
Najczesciej to zalezy od jakosci miesa - jak stare bylo zwierze przeznaczone do uboju, w jaki sposob zabito (im wiecej stresu tym wiecej kwasu mlekowego w miesniach)
jak przechowywano i od ilu to mieso lezakowalo w sklepie
Teoretycznie był to udziec z cielaka...
Witam
Mozna posmarować musztardą lub skropić sokiem z cytryny i włożyć w zalewę z warzyw i cebuli . Tak niech postoi ok mninmum 1 godziny .Sól pod koniec duszenia.Życzę smacznego
Regina
Regina - czy w ten sposob przygotowywac kazde mieso (wieprzowe, wolowe)?
Ja praktycznie wszystkie miesa tak przygotowuję .Leżą w lodówce nawet kilka dni.Planuje na obiad mięso a później zrobię coś innego bo taką mam ochotę .Jeżeli posmarujesz kotlet czy płat mięsa tuż przed smżeniem musztardą i obtoczysz go w mące lub bułce zobaczysz jaki uzyskasz smak i zapach.Moze to sie przyda .Pozdrawiam
nazwa polska | skład | zastosowanie |
4 epices | To sproszkowana mieszanka 4 przypraw: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu malagetta (w razie braku: zwykłego pieprzu i imbiru). | M.in. składnik innych przypraw. Dodawana np. do Harissy. |
Afrykański proszek Tsire | Mieszanka: Allspice, zmielone prażone orzeszki ziemne, gruboziarnista chili, kolendra, mace, sól. | Tradycyjnie dodawana do posypki kebabów, mięs smażonych, zup, sałatek, przekąsek. |
Allspice | Mieszanka: goździk, gałka muszkatołowa, cynamon. Nie należy jednak mylić tej mieszanki z jamajskim pieprzem, który także niekiedy nosi taką nazwę. | M.in. składnik innych przypraw, np. Mieszanki berberyjskiej i Baharat. Dodawana także do rożnych potraw, marynat i deserów. |
Baharat (po arab. - przyprawa) | Mieszanka: czarny pieprz, Allspice. Czasami też dodatkowo: papryka, kolendra, kasja, sumak, kmin rzymski (kamun), kardamon. | Dodawana do ryżu, potraw mięsnych (jagnięciny, wołowiny) i potraw warzywnych. |
Mieszanka berberyjska | Mieszanka: Allspice, tymianek, czarny pieprz, kardamon, kozieradka, imbir, gruboziarnista chili. | Dodawana do: masali, gulaszu, potrawki z mięsa i warzyw. |
Curry | Popularna mieszanka: Allspice,kurkuma, kozieradka, chili, kolendra, pieprz czarny, czosnek, kardamon, kmin rzymski, imbir, sól. | Dodawana do: potraw mięsnych (głównie drobiu, wieprzowiny i baraniny), ryb, sosów oraz warzyw, ryżu (barwi na żółto). |
Harissa | Mieszanka:4épices, gruboziarnista chili, czosnek, sól. | Przeznaczona do mięsnych (drób, jagnięcina, baranina, ryby) i warzywnych potraw, głównie przyrządzanych na grillu lub pieczonych. Też do farszów, mięsa mielonego (koft), kulek mięsnych, gulaszy, mięsa duszonego z warzywami lub w jogurcie, kibbehu, mięsa opiekanego, szaszłyków, baraniny nadziewanej, kotletów duszonych w sosie, omletów z mięsem. Dodawana także do kuskusu. |
Pieprz cytrynowy | Mieszanka: sól, pieprz czarny, czosnek, cebula, kwas cytrynowy, cukier, skórka cytrynowa, kurkuma. | Znakomita do wszelkiego rodzaju ryb (surowych, usmażonych, uduszonych, z grilla). Doskonały dodatek również do mięs smażonych (np. steków), pieczonych, z grilla oraz sosów typu dressing i winegret. |
Ras-El-Hanout | Mieszanka: Allspice, ziarna czarnego pieprzu, pieprz Cayenne, kasja, kardamon, kolendra, korzeń imbiru, galangal, lawenda, mace czarnuszka siewna, pączki róż. | Dodawana do ryżu, kuskusu, marokańskiego gulaszu (tajines). |
Tunezyjska mieszanka 5-ciu przypraw | Mieszanka: ziarna czarnego pieprzu, Allspice, Grains of Paradise (pieprz malagetta). | Dodawana do jagnięciny z warzywami, gulaszu. |
Tunezyjska mieszanka Tabil | Mieszanka: grubiziarnista chili, kolendra, kminek, zapieczone i pokrojone ząbki czosnku. | Dodawana do zup i gulaszy. |
Bazylia | Bazylia jest doskonałą przyprawą sosów - zwłaszcza pomidorowych, do zup, potraw z ryb i drobiu, kotletów wieprzowych, sałatek (świetnie smakuje z czosnkiem), twarogów, jaj, omletów, sałatki z krabów, zielonych sosów oraz masła ziołowego. | |
Chili | Jest wiele odmian chili (najostrzejsza to Habanera). Używana w postaci surowej, suszona, marynowana oraz jako składnik sosów. Doskonale smakuje w daniach z cebulą, kukurydzą, fasolą i kalafiorem. Pamiętajmy, by po użyciu chili umyć ręce! | |
Cynamon | Znakomicie nadaje się do dań słodkich jak również pikantnych. Stosuje się do jagnięciny, do dań z ryżu, kompotów, zwłaszcza z gruszek, do deserów, ciast orzechowych, biszkoptów, herbaty, grzanego wina. Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, soki owocowe oraz inne napoje. | |
Czarnuszka siewna | Czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina, jako środek ziołoleczniczy oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego w cukiernictwie. | |
Czosnek | Jest rośliną z rodziny liliowatych. Jest kuzynem cebuli, pora, szczypiorku i szalotki, nazywany "cuchnącą różą". Uprawianych jest ponad 300 rodzajów czosnku; znany nam jest czosnek z białą łuską, ale np. czosnek włoski lub meksykański mają łuskę różową lub purpurową i bardziej łagodny smak. Działa tonizująco i odmładzająco. Substancje czynne zawarte w ostrym olejku eterycznym o specyficznym zapachu działają jak antybiotyk i aktywizują komórki. Czosnek jest silnym środkiem przeciwmiażdżycowym i obniżającym ciśnienie tętnicze, a także dezynfekującym jelita i używanym w przypadkach zaburzeń jelitowych oraz podczas epidemii grypy. Służy jako pożywienie, przyprawa, lek, a także jako afrodyzjak. Czosnek jest stosowany do tłustej baraniny, jak również do łagodnego drobiu, mięsa z królika, a nawet do dziczyzny. Swoje wszechstronne zastosowanie czosnek potwierdza jako dodatek do: wędlin, ryb, zup (barszczów, żurów), sosów, warzyw, grzybów, jaj, serów, przy przygotowaniu kiszonek, marynat. | |
Gałka muszkatałowa | Gałkę muszkatołową stosuje się głównie do przyprawiania ciast. Jednakże dodana do mięsa (wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób), czy produktów mlecznych doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej. Gałka jest używana do aromatyzowania napojów (wino). Znakomicie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. Zarówno gałka jak i "kwiat" muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku gulaszy, zup (jarzynowa, fasolowa), flaków, ryb, kotletów mielonych, bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów. |