Karis, pozwolisz, że ja też podczepię się pod Twoją prośbę? Poczekamy obie na jakieś propozycje...
znalazłam cos takiego w necie-
CIASTO Z JABŁKAMI
Składniki:
4 jajka, 1 szkl. cukru brązowego, olejek migdałowy, 4 średnie jabłka, 1 i 3/4 szkl. mąki żytniej razowej, cynamon, pół kostki masła, łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Utrzyj jajka z cukrem, dodaj proszek, olejek, dalej ucieraj, potem dodaj mąkę, cynamon, roztopione masło. Wszystko zmiksuj. Wylej na średnią formę, obsypując ją uprzednio bułką tartą i połóż na cieście pokrojone jabłka. Posyp jeszcze troszkę cukrem i piecz w 180-200 st. C około 30 min.
super! bardzo mi się przyda- odżywiam się zgodnie ze swoją grupą krwi i nie jem raczej pszenicy- raczej jeśli coś piekę z dzikiej pszenicy- orkiszu ale kg takiej mąki kosztuje 8 zł -_-'- na naleśnieki, omlety itp jest ok ale gdy chce się zrobić większego plaka- kosztowne. TAke więc dzięki raz jeszcze !! ;)
no już jednej się doczekałyśmy jak widzisz ;) czekam na więcej! :D:D
sama sobie odpowiadam, niech inni też mają, a co! znalazłam w neciep odłuższym grzebaniu:
PIERNIK WILEŃSKI
3 szklanki mąki żytniej
2/3 szklanki miodu
mała torebka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
2 łyzki rumu
2 łyżeczki przyprawy korzennej
5 dag rodzynek
3 łyżki orzechów laskowych
łyżka mąki pszennej
szczypta soli
łyzka bułki tartej
rodzynki umyć, osuszyć, oprószyć mąką pszenną
mąkę żytnią zarumienić na suchej patelni, miszając
miód podgrzać
jajka zmiksować z cukrem pudrem
mąkę ucierać z solą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników, wlać płynny miód i rum, wymiesząc i wyrobić
dodać rodzynki i orzechy wymiszać i wyrobić
piec godzinę w temp 180 stopni
nie napisałamw skłądnikach o DWÓCH JAKACH!! dwa, dwa, dwa jajka!!
Sweetya jest niezawodna! Dzięki za przepisik i widzę, że Ty Karis też coś znalazłaś ciekawego - dzięki! Moze też coś poszukam w necie..
Bułeczki ziołowe
1/2 kg mąki żytniej
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany (18%)
6 łyżek oliwy
przyprawy do wyboru i ułożenia kompozycji własnej: cebula, koperek, szczypiorek, pietruszka, bazylia (zioła świeże), zmielone ziarna kolendry, kopru włoskiego (ew. kminku), sól, pestki słonecznika, dyni (w przypadku dyniowych bułeczek ciekawie jest też zastąpić połowę oliwy olejem z pestek dyni), ew. orzechy według własnej wyobraźni, można też dodać otręby, a użyć mniej mąki.
1.
Mąkę przesiać do miski (na przykład przez sito), zrobić wgłębienie i rozkruszyć do niego drożdże, dodać cukier, lekko ciepłe mleko, trochę zamieszać z mąką i odstawić przykryte ściereczką na 10 minut w ciepłym miejscu. Następnie dobrze zagnieść ciasto z dodatkiem oliwy i śmietany (ewentualnie dodać otręby), i znowu odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
2.
Ciasto wymieszać z posiekanymi ziołami, zmieloną kolendrą, pestkami. Jeśli używamy cebuli, to pokrójmy ją jak najdrobniej. Ciasto wraz z przyprawami dobrze wyrabiamy przez chwilę, tak, żeby odklejało się od ścianek miski. Następnie w dłoniach posypanych lekko mąką formujemy 12 kulek, nacinamy je od góry nożem na krzyż i posypujemy na wierzchu lekko mąką, można też dodać kminku.
3.
Kulki układamy na dobrze natłuszczonej blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 C). Powinny być gotowe po 30 minutach - najlepiej jednak sprawdzić wbijając do bułeczki zapałkę - jeśli ciasto nie przykleja się do niej, to znaczy, że już można wyjmować.
Jeszcze ciepłe doskonale smakują posmarowane schłodzonym masłem, albo smalcem!
Marmurkowa kostka
300 ml śmietany,
200 g cukru,
3 jajka,
300 g mąki żytniej ,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
po szczypcie imbiru, kardamonu i goździków.
Ubić wszystko razem i piec w temperaturze 180C.
Po ostudzeniu połowę posmarować dżemem i skleić.
Na górę rozpuścić 150 g czekolady, polać i pokroić
Pierniczki
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 60 g margaryny,
- 200 g syropu z buraków,
- 200 g żytniej mąki,
- 2 jaja,
- 100 g cukru,
- 1 łyżka kakao,
- 1 opakowanie przyprawy do pierników,
- 10 g sody oczyszczonej,
- 300 g mąki,
- 250 g cukru pudru,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka soku cytrynowego,
- barwniki spożywcze,
- perełki cukrowe
1. Margarynę roztopić, dodać syrop z buraków i podgrzać, stale mieszając. Do wystudzonego syropu dodać mąkę żytnią dokładnie wymieszać.
2. Jaja utrzeć z cukrem, kakao i przyprawą do pierników na puszystą masę, następnie połączyć z syropem wymieszanym z żytnią mąką. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody i razem z mąką dodać do pozostałych składników. Wyrobić ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
3. Piekarnik rozgrzać do 170 C. Ciasto rozwałkować, wykrawać ciastka o różnych kształtach i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Pierniczki piec ok. 15 mi
Ciasteczka korzenne
PIERNIK TORUŃSKI | |
2 kg mąki żytniej, 1 kg miodu lipowego, 1 jajo, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka korzeni (cynamon i goździki zmielone), 1 łyżeczka anyżu, 1 kieliszek spirytusu, migdały. Miód przesmażyć z korzeniami i gorący wlać do przesianej, ogrzanej mąki. Dokładnie wyrobić masę, dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, spirytus i jajo. Wyrobić dobrze ciasto, aby było dość twarde i elastyczne. Pod koniec dodać obrane ze skórki grubo posiekane słodkie migdały i wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać ciepłego miodu. Blachę wysmarować woskiem, ciasto rozciągnąć no grubość 3 cm, udekorować obranymi ze skórki migdałami i piec ok. 1 godziny w gorącym piekarniku. |
jesteś super, wielkie dzięki! :D ;) juhu
Nie ma sprawy , cieszę się ,że mogłam pomóc .Pozdrawiam
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 200 g mąki żytniej razowej,
- 150 g mąki białej,
- 250 g cukru,
- 0,25 l oleju,
- 3 jajka,
- 0,2 l mleka,
- 200 g drobno startej marchewki,
- 100g rodzynek, sól (2g),
- proszek do pieczenia (3 g).
Wykonanie:
Składniki dokładnie zmiksować, wylać na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną mąką razową. Piec w temp. 180 stopni, około 45 minut.
DZIEWCZYNY, bardzo Was prosze, wpiszcie te przepisy do wypiekow dla diabetykow. Nie mamy innego miejsca na wypieki zgodne z dieta zgodna z grupa krwi, czy dieta Montignaca, ale bedziemy mogly zawsze do tych przepisow wracac. To dla mnie bardzo wazne, bo staram sie odzywiac zgodnie z tymi dwoma dietami i te przepisy sa bardzo pomocne. Zamiast cukru dosypie sobie fruktoze i bedzie idealnie. I nalesniki tez wpiszcie.
Pozdrawiam!