ANANAS:
Smak tego owocu poznał jako pierwszy Krzysztof Kolumb, znaczenie słowa „ananas” oznacza zapach zapachow – jego aromat przypomina połączenie melona, poziomki, maliny i jabłka. Owoc ten potrzebuje mało wody,a wyglądem przypomina jukę, w zależności od gatunku ma skórkę zieloną, żółta, lub w odcieniach czerwieni. O dojrzałości owocu świadczy miękkości owocu, jeżeli miąższ poddaje się lekkiemu naciskowi palca- znaczy, że nadaje się do jedzenia, ananas nie znosi zimna. Świeży owoc zawiera sporo wapnia, potasu, magnezu, fosforu, witamin: A,B1,B2,oraz C, poprawia trawienie, pracę serca, naczyń wieńcowych i nerek. Jednakże nie jest to owoc wskazany dla chorujących na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.
Ananas kroimy w: plastry- usuwając twarde środki, spiralę- korkociągiem ananasowym( to taki przyrząd) wkręca się w owoc od dołu, oraz łódeczki- dzielimy owoc na 4 części, wycinając głąb miąższ po pokrojeniu wkładamy do łupinek. Doskonale owoc ten komponuje się w surówkach, sałatkach, deserach, jest doskonałym garnirunkiem pieczonych mięs, naleśników, jest też wspaniałym dodatkiem koktajli, mrożonych herbat, wody mineralnej, win i składnikiem ponczow.
AWOKADO:
Smaczliwka-owoc znany dopiero w Europie od 30 lat. Pochodzi z Meksyku, przez Azteków nazywany był ” masłem lasów”, ponieważ używali go oni jako masło właśnie o lekko orzechowym smaku. Owoce dostarczają 30% lekkostrawnego tłuszczu bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe. Awokado posiada źródło witaminy E, sporo witaminy A, B, oraz wapnia i żelaza, błonnika, białka. Ponieważ zawiera tłuszcz bez cholesterolu mogą go jak najbardziej spożywać osoby ze skłonnością do miażdżycy, natomiast nie powinni go jeść chorzy na cukrzycę. Awokado ma wiele odmian, są to owoce o kształtach kulistych, owalnych,w kolorze fioletowym, żółtym lub jasnoróżowym. Miąższ jest jasnozielony lub żółty, w środku posiada ogromną pestkę, charakterystyczny jest orzechowy zapach owocu i delikatny smak. Najlepsze awokado jest do jedzenia wtedy, kiedy łupina ustępuje pod naciskiem palca, Jada się je na surowo, dobrze smakuje z kwaśnymi dodatkami. Nadaje się do robienia past, sałatek, zimnych zup, jako nadzienie do naleśników, dodatek do koktajli i lodów. Owoc kroi się wzdłuż i po usunięciu pestki miąższ wyjmuje się z łupiny za pomocą łyżki. Po pokrojeniu owocu należy go natychmiast skropi sokiem z cytryny- inaczej czernieje.
BANAN:
Nazywany „owocem rajskim”, znany był już w 357 p.n.e. w czasach Aleksandra Macedońskiego. Wpływa na spokój wewnętrzny i intelekt znanych jest około 80 odmian tego owocu , posiada rożne kształty; od małych czerwonych przypominających orzechy, poprzez znane nam żółte sierpy, aż do ogromnych czerwonych maczug( te ostatnie nigdy nie są spożywane na surowo- trzeba je upiec lub ugotować).W europie pojawiły się banany dopiero w XIX wieku. Należą do owoców niezwykle popularnych, mających duże wartości odżywcze, są bogate w potas, sód, wapń, magnez, mangan, żelazo, fosfor, siarkę, chlor, oraz witaminy:PP,B2,B6, oraz witaminę E.
Dzięki serotoninie wywierają zbawienny wpływ na system nerwowy człowieka. Zaś w kuchni stosowane są jako dodatek do lodów, ciast, deserów, farszów,sałatek, zimnych dań, zimnych mięs, gorących przekąsek, oraz dań rybnych.
BRZOSKWINIA:
Należy do najszlachetniejszych owoców, ma wykwintny smak, wyjątkową soczystości i subtelny aromat. W Chinach uprawiana od 2 tysięcy lat p,.n.e., Do Europy przywędrowała a I p.n.e. dzięki Rzymianom którzy przywieźli ją z Persji- dlatego zwana jest „ perskim jabłkiem”. Najwięcej zastosowań znalazła w przepisach francuskich. Jest to owoc uznawany za afrodyzjak, ceniony ze względu na walory odżywcze: jest owocem łatwo strawnym,bogatym w witaminy A,C,PP,B1,B2, żelazo, magnez, wapń. Polecany jest przy kuracjach odchudzających, przy chorobach nerek i reumatyzmowi. Zastosowanie ma w przetworach takich jak :konfitura, dżem , kompot, stosowany jest do sałatek i pieczenia mięs.
KIWI:
Nazywany „chińskim agrestem”. W Europie gości od 40 lat.Zielonobrązowe owalne owoce o wielkości jajka posiadają jasnozielony soczysty bardzo smaczny miąższ. Zawierają 10 krotnie więcej witaminy C niż cytryny, ponadto witaminy mięsnych,B, E, potas, wapń, fosfor,żelazo, magnez. Są bogatym źródłem pektyn, cukrów i kwasów organicznych. Stanowią doskonale lekarstwo na przeziębienia i grypę. Owoców kiwi używa się do robienia sokow, konfitur, dżemów, do dekoracji ciast, garnirowania mies. i ryb. Nadaje się do przygotowywania przekąsek, sałatek i deserów, komponuje się dobrze z duszoną wołowiną i szaszłykami szczególnie jagnięcymi.
MANGO:
To owoc uważany za najstarsze uprawiane przez człowieka drzewo, – bo od 4 tysięcy lat. Pochodzi z Indii, jest nazywane” owocem bogów”, drzew mango jest około tysiąca odmian, wielkości od śliwki do melona, o różnych kształtach: okrągłe, owalne, gruszkowate i nerkowate, owoc jest pestkowcem, o skórce zielonożółtej, pomarańczowej lub ciemnoczerwonej,jej miąższ należy kroić równolegle do szerokiej pestki. Z owoców mango najczęściej robi się kompoty, soki i dżemy, podaje się je ZAWSZE schłodzone( cieple mają smak terpentyny). Dojrzale owoce są bardzo soczyste, odznaczają się oryginalnym smakiem przypominającym połączenie ananasa z brzoskwinią. Mango spożywa się na surowo, dodaje do sałatek, surówek, jako dodatek do mięs zwłaszcza wieprzowiny, Owoc ten zawiera składniki mineralne i witaminy zwłaszcza A i C, oraz węglowodany.
MELON:
Zwany „arbuzem indyjskim” i „arystokratą w rodzinie dyniowatych”, uprawiany był już na początku naszej ery, do Europy zawitał dzięki krzyżowcom. Owoc to kulista lub elipsowata nibyjagoda, o zróznicownej wadze, barwie zielonej, żółtej lub brązowej. Jest owocem niskokalorycznym(świetnym pomocnikiem pomocnikiem kuracjach odchudzających), zawiera sporo witaminy A i C, składników mineralnych. Oznacza się wykwintnym smakiem i aromatem. Najpopularniejsze odmiany melona to: siatkowe, zimowe, kantalupy. Podaje się je na surowo, jako przystawkę, dobrze komponują się z szynką, są też składnikami deserów, lodów,, dobrze współgrają z imbirem. Konfitura z melona doskonale nadaje się ozdabiania tortów, mazurko, i innych ciast. Marynowane kulki melona są doskonałym dodatkiem do zimnych mięs. Pamiętać należy o tym,aby zawsze podawać ten owoc schłodzony.
MORELA:
Pochodzi z Chin, do europy przywędrowały na początku naszej ery i bardzo długo miały złą sławę- za sprawą Arabów uważane były za przeklęty owoc, a jadanie go za szkodliwe. Dopiero w XVII wieku przesądy o morelach upadły. Dziś wiemy,że są to soczyste owoce o zawartości dużej ilości magnezu, fosforu, witamin A,PP,C,B1,B2, żelaza i potasu. Suszone morele są zasadotwórcze i uchodzą za lek przeciw nadkwasocie. Polecane są w zwalczaniu anemii, służą też kobietom w wiązy, jednakże chorym na wątrobę nie zaleca się spożywania tego owocu. W kuchni morele maja szerokie zastosowanie: przetwory na zimę :kompoty, dżemy, konfitury, używa można je jako dodatki do sałatek, surówek, dań mięsnych mięsnych i rybnych, jako składnik koktajli.
PIGWA:
Zwana ”owocem weselnym” jej ojczyzną jest Kreta, do Polski przywędrowała w XVI wieku przywieziona przez Ormian. Ma kształt owalny lub gruszkowaty, nadaje się do jedzenia na surowo, po zerwaniu powinna poleżakowac kilka dni a nawet tygodni- nabiera wówczas żółtej barwy i silnego aromatu. Owoc ten bogaty w witaminy i oryginalny w smaku stanowi cenny surowiec do przygotowania konfitur, nalewek, kompotów, dżemów, galaretek. Pysznie komponuje się z mięsem mielonym, jako połączenie z kapustą kiszoną, z pigwy można przygotować np. pyszne placki o wykwintnym aromacie.
WINOGRONA:
Uprawiane w Europie od VI wieku p.n.e. Przez Fenicjan. Dziś dzięki selekcji i krzyżowaniu odmian uprawia się winogrona w kilku tysiącach odmiana całym świecie. Są to owoce bogate w wapń, fosfor,żelazo, potas, mangan, witaminy:A, B,PP,C. Winogrona działają moczopędnie- wskazane jest ich jedzenie przy dietach,arteriosklerozie, zaburzeniach żołądkowych, chorobach serca, Z winogron przygotowuje się nalewki, wina, koniaki, winiaki, soki, octy, oleje, suszone doskonale znane nam jako rodzynki wykorzystuje się na wiele sposobów- pamiętajmy,że suszone rodzynki jedzone na czczo powodują narastanie krwi i likwidują anemię, Winogrona świetnie pasują do sałatek, legumin, deserów, dobrze komponują się z drobiem i jako dekoracja półmisków. inka21
Bardzo ciekawy wątek, niektórych rzeczy to nawet nie wiedziałem
Bahus
to MY dziekujemy inka
:))
Tylko sie zastanawiam, czy nie lepiej by te informacje bylo dac jako ARTYKUL a nie jako watek forumowy????????
może i tak, ale ostatnio wyprodukowalam artykul na temat alkoholi i wyslalam do wkn-u i.... cisza nie ma go w poradach, więc nie wiem czy warto się "produkowac", :)inka21
Ja moge powiedziec to samo, wyslalam do Ciebie prosbe o zwracanie uwagi na styl, literowki i poslkie znaki podczas pisania artykulow. Bez odzewu. Pampas za mnie tekstu nie zredaguje. Mozemy wkleic artykuly bez zmian, ale mam troszke zastrzezen, jesli chodzi o zrozumialosc tresci...
Nikt mnie natomiast nie pyta, ile godzin dziennie pracuje i czy mam czas na zajmowanie sie strona.
wkn
Przeszukalam poczte i oczywiscie nic nie bylo o alkoholach. Przeczytalam tylko sobie jeszcze raz te super zyczenia :) Wlasnie sobie pokrzyczelismy z Pampasem do siebie. Wyslalas Pampasowi, nie mnie tekst. Teraz pchnal na moja poczte, zaraz obejrze.
wkn zla (gdzie to sie szlo powarczec
Coś nasza Dorotka ostatnio nerwowa. No osłodę mogę poczęstować pyreczką marcepanową. Taka nazwa przylgnęła u mnie w domu do tego Twojego przysmaku.
Bahus
PS. Te pyreczki zostały mi ze świąt...oczywiście skrzętnie ukryte przed domownikami ....